A 2023. elején hatályba lépett NIS2 (Network and Information System 2) szabályozás bevezetése komoly kihívásokat jelent a hazai gyártók számára is az orvosi eszközök biztonsági tanúsítása területén, ami jelentősen befolyásolhatja a hazai és nemzetközi piacképességet is. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ (EMK) és a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság (MEMT) kezdeményezésére szakmai párbeszéd kezdődött az orvosi eszközök kiberbiztonsági tanúsításával kapcsolatban.

A szervezők tervei szerint szakmai konzultáció sorozatot hoznak létre a témában, amelynek első állomásaként a hazai gyártók szempontjainak, érdekeinek megismerésére helyezték a hangsúlyt. A meghívásos eseményen képviselte magát az ipari szektor, a fejlesztési és edukációs oldal, valamint hatósági és kormányzati szervek is.

Az első rendezvény fő célja az volt, hogy a témában érintett érdekeltek között elinduljon a szakmai egyeztetés, a szereplők ismerjék meg egymást, a szabályozási környezet kialakítása folyamatos párbeszéd mentén jöjjön létre. Fontos szempont volt az is, hogy lehetőség szerint kialakuljon egy olyan fórum, amelyben az állami, az akadémiai, a civil és az ipari szereplők folyamatosan kapcsolatot tudnak tartani.

Dr. Palicz Tamás, az EMK stratégiai igazgató-helyettese, kiberbiztonsági szakértője és dr. Bencsik Balázs az SZTFH kiberbiztonsági tanúsítási igazgatójának előadásait követően kerekasztal beszélgetésre került sor, melynek moderátora Bor Olivér, az SZTFH kiberbiztonsági szakértője volt. A résztvevők egyetértettek abban, hogy csak közösen tudnak hatékonyan cselekedni, valamint elkötelezettek az együttműködés kapcsán és üdvözölték az SZTFH kezdeményezését.