A Bókay Gyermekklinika Alapítvány támogatásával 2021. október 7-én került megrendezésre az I. Gyermek CRRT Workshop az I. Sz. Bókay Gyermekklinikan.
A workshopon az ország gyermekintenzíves szakorvosai és szakápolói gyűltek össze, hogy elméleti és gyakorlati keretek között elmélyítsék a folyamatos vesepótló kezeléssel kapcsolatos ismereteiket. Az egy napos továbbképzésen a CRRT terápia alapjairól és magáról a CRRT kezelésre használható gépről hallottunk előadást, amit esetmegbeszélések követtek. A workshop vendége volt Kamel El Attar, a Baxter cég orvosigazgatója, aki a plazmaferesis terápiás lehetőségeiről beszélt.
 
Az I. Sz. Bókay Gyermekklinikan 2016-ban indult a folyamatos venovenózus vesepótló (CRRT) extracorporalis program, azóta több száz kezelés zajlott az Intenzív terápiás osztályon. A folyamatos vesepótló kezelés segítségével instabil keringésű kritikus állapotú gyermekeken tudunk segíteni azzal, hogy a vérüket megtisztítjuk a méreganyagoktól. Az indikációs terület széleskörű, elsősorban akut veseelégtelenség esetében szükséges a kezelés, de egyéb más betegségek, pl. súlyos fertőzés, anyagcsere betegség, májelégtelenség is indokolja a kezelés elindítását.
 
A kezelés során a betegek vére vénás kapcsolaton keresztül a dializáló gépbe folyik, ahol a méreganyagok a szűrőn keresztül eltávolításra kerülnek, majd a vér visszafolyik a betegbe. A vértisztítás lassú áramlással történik, így lehetőség van a méreganyagok folyamatos kiszűrésére a nap 24 órájában. Az eljárás lehetővé teszi, hogy a vesepótló kezelés alatt az alapbetegség gyógyuljon, ezáltal ún. bridge terápiaként működik, azaz áthidalja a kritikus időszakot a szervek gyógyulásáig vagy súlyos esetben a szervtranszplantációig.
——————————
„Egy kicsit a Kicsiknek”
Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány
Bankszámlaszám: 10403387-00031000-00000008
Adószám: 18222432-1-42

Galéria

6kép