Elérhetőségeink, információkérés:
Cím: Gyermekgyógyászti Klinika (Bókay utcai részleg) Fejlődésneurológia Ambulancia
1083 Bókay u. 54. (Alagsor- gyógytorna terem)
E-mail: fejlodesneurologia.gyer1@
med.semmelweis-univ.hu
Telefon: 06-1/ 3343186/ 52727-es mellék

Rendelési idő:

Neonatológia Ambulancia –Gyermekgyógyászati Klinika (Bókay)

Dr. Méder Ünőke– neonatológus szakorvos

Rendelés helye : Bókay u. 53.  ( Bókay Gyerekklinika főépület, földszint- portánál balra, PIC osztály előtt)

Beutaló, előjegyzési időpont:

Előjegyzési időpont szükséges

időpont: meder.unoke@med.semmelweis-univ.hu

rendelési idő: szerda, csütörtök

 

Dr. Pataki Margit – neonatológus, infektológus szakorvos

Rendelés helye: Bókay u. 53.  (Bókay Gyerekklinika főépület, földszint- portánál balra, PIC osztály előtt)

Beutaló, előjegyzési időpont:

Előjegyzési időpont szükséges

időpont: 06/20/8259270 (congenitális infekciók)

 

Fejlődésneurológiai Ambulancia

Dr. Cziniel Mónika gyermek neurológus, neonatológus szakorvos

Bősenbacher Tímea konduktor-tanító, Pfaffenrot SZRT, TSMT, DSZIT terapeuta

Dr. Mohai Katalin gyógypedagógus, pszichológus

Bleier Laura gyógytornász

Rendelés helye : Bókay u. 54.   (Bókay Gyerekklinika Ambulancia épület, alagsor)

Beutaló, előjegyzési időpont:

Előjegyzési időpont szükséges

időpont: 06/1/3343186-52727 mellék

Rendelési idő:  hétfő, kedd,  9-16 óra

 

Gyermekgyógyászati Klinika (Tűzoltó)

Dr. Filiczki Gabriella gyermekneurológus szakorvos

kedd, szerda 8-13 óra

neurologia@gyerekklinika.com

 

Munkánkról:

Fejlődésneurológia rendelésünkön a PIC-ben (ill. a klinikán) kezelt kora-, és újszülöttek követését végezzük interdiszciplináris teamben, gyermekneurológus-neonatológus szakorvos, gyógypedagógus, konduktor, pszichológus közreműködésével.
Követjük a kisgyermekek testi és idegrendszeri fejlődését, komplexen, standard módszerekkel, játékosan vizsgáljuk a babák, és kisdedek (korrigált) korának megfelelő megismerő funkcióit, amelyek a környezet örömteli felfedezését segítik (pl.: mozgás, beszéd, gondolkodás, érzékelés, észlelés, figyelem stb.).

Már a diagnosztikai célú találkozások során maximálisan törekszünk a baba-mama, a kisgyermek család tágabb megismerésére, mellyel célunk megerősíteni a szülőket kompetenciaérzésükben, és támogatni a ráhangolódás, igényszerintiség megvalósulását az otthoni környezetben. Mindemellett egyéni, problémaspecifikus, gyakorlati feladatokat, javaslatokat, tanácsokat adunk a szülőknek a baba, kisgyermek korosztályának fejlődési szintjét megcélozva.
Találkozásaink alkalmával a szülőkkel együtt áttekintjük a korábbi szakorvosi vizitek, laborvizsgálatok leleteit, ellenőrizzük a kötelező szűrővizsgálatok és oltások megtörténtét, ill. megbeszéljük a soron következő szükséges vizsgálatokat. Tanácsokat adunk a a szoptatás, majd a hozzátáplálás során felmerülő kérdések, problémák kapcsán. Ha szükséges további szakorvosi vizsgálatokat egyeztetünk (pl: kardiológia, gasztroneterológia, képalkotó diagnosztika, infektológia stb.).


Bősenbacher Tímea

Dr. Cziniel Mónika

                                                                Dr. Mohai Katalin

Objektivitásunkat segíti, hogy a különböző szakmacsoportok tudását egyenrangúan, sokrétűen képviseljük:

Bemutatkozunk:

Bősenbacher Tímea

20 évvel ezelőtt végeztem konduktor-tanító szakon a Nemzetközi Pető Intézetben. Utam, a diplomámmal a kezemben, rögtön külföldre vezetett, ahol egy rehabilitációs klinikán szerezhettem tapasztalatot a team munka fontosságáról. Beleláthattam, hogyan dolgozik együtt konduktor, gyógypedagógus, gyógytornász és orvos a páciensek érdekében. Németországban megtanulhattam a Pfaffenrot Szinergetikus Reflexterápiát, melyet sikerült hazánkban is ismertté tennem nemcsak a sérült gyermekek körében, hanem a komplex korai fejlesztés részeként is. Minden évben örömmel adom át tudásomat konferenciákon erről az új manuális technikáról, és képzem a terapeutákat a prágai központ oktatójával közösen. 2008-ban alapítottam meg a Fejlesztő Házat, ahol minden esetben interdiszciplináris team foglalkozik a hozzánk kerülő családokkal. Tudásvágyam továbbra is hajt, így az évek során több tanfolyamon is részt vettem, hogy egy gyermek vizsgálata után minél szélesebb körben tudjak a szülőknek tanácsot adni a fejlesztési lehetőségekről. Több éve gyakorlom a konduktív pedagógiát, a szenzoros integrációs terápiát, a Pfaffenrot és Craniosacralis manuális technikát, a TSMT-t, a Kinesio Tape-et, Panat légsínterápiát, Huple programot… A diagnosztikus eljárások közül még fontos megemlítenem a SEED fejlődési skálát, GOH-GMP tesztet és a LongiKid szűrő eljárást. Mindezek birtokában és különböző szakterületen dolgozó kollégáim együttműködésével, a család jelenlétével (ehhez alkalmazkodva) tudunk valóban hatékonyak lenni az aktuális célok meghatározásában, és segíteni a fejlesztési módszerek, otthoni gyakorlatok kiválasztását. A SOTE Bókay fejlődésneurológiai ambulancián minden tudásomat bevetve igyekszem a koraszülött babák legoptimálisabb fejlődését támogatni.

Dr. Cziniel Mónika

gyermekgyógyász, neonatológus, gyermekneurológus szakorvos, szakmai koordinátor

25 éve dolgozom neonatológusként. Szívügyem a PIC-ben ápolt koraszülöttek és beteg újszülöttek utógondozása. Hiszem, hogy nem csak a startnál kell szívünket-lelkünket és legjobb tudásunkat beleadva átsegíteni az életkezdés nehézségein ezeket a gyerkőcöket és családjukat, hanem egész gyermekkorukat végig kell kísérni (min. 8, de inkább 18 éves korukig). Folyamatosan szemmel kell tartanunk testi, értelmi és mozgásfejlődésüket, irányt kell mutatnunk a szülőknek, hogy milyen szakemberhez forduljanak, ha bármelyik területen elakadást észlelnek. Fontos, hogy az intenzív ellátást, hazaadást követő rendszeres kontrollokon felkészült team: orvos, gyógytornász, konduktor, gyógypedagógus és pszichológus várja vissza a családokat. Segítenünk kell a szülőket, hogy ki az a felkészült fejlődésneurológus, gyermekszemész, gyermekorthopedus, gyermekkardiológus, gyermekendokrinológus, gyermek gasztroenterológus vagy gyermekpszichiáter, aki jártas a koraszülöttek speciális problémáinak felismerésében és kezelésében. Magyarországon rengeteg fejlesztőmódszer közül választhatunk, ha eltérést észlelünk a koraszülött fejlődésében, de nincs meghatározva, hogy melyik módszer, milyen kórképben, mennyi idős korban, milyen gyakran alkalmazva tudja kifejteni a legoptimálisabb hatást. Az irányelv elkészültéig (melyen gőzerővel dolgozunk) interdiszciplináris munkacsoportunk ezt a hiányt próbálja pótolni személyre szabott módon.

Dr. Mohai Katalin

pszichológus, gyógypedagógus, logopédus, egyetemi adjunktus

Gyógypedagógus-pszichológusként közel 25 éve a tevékenységem az elmélet-gyakorlat-kutatás dinamikus egységére épül. A felsőoktatásban az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Gyógypedagógiai Pszichológiai Intézetének oktatójaként veszek részt a gyógypedagógus-hallgatók pszichológiai és diagnosztikai ismereteinek megalapozásában. A felsőoktatás mellett elsősorban a köznevelésben vállaltam munkát; óvodában, iskolában és pedagógiai szakszolgálatban végeztem a gyermekek és családjaik szükségleteihez illesztett intervencióját,  állapotfeltárását, a családok életútjának követését, tanácsadást.

Fő kutatási területem az intervenciót támogató diagnosztikus módszertan, eljárások megújítása, protokollok fejlesztése továbbá infokommunikációs technológián alapuló innovatív diagnosztikus módszer-, és tudásfejlesztés. Kutatásvezetőként számos hazai teszt és protokoll kifejlesztésében vettem részt. Doktori disszertációmat az olvasási zavarok neuropszichológiai hangsúlyú állapotmegismerésének lehetőségeiről írtam. Mind elméleti, mind gyakorlati tudásomat pedagógus-továbbképzések keretében is igyekszem átadni. Így a Gyógypedagógiai Kar Továbbképző Intézetében hosszú évek óta szakmai vezetője vagyok a ’Sindelar-Zsoldos  fejlesztő program a tanulási és magatartási zavarok megelőzésére és kezelésére’ c. programnak és tanfolyamnak.

Célom, hogy lehetővé váljon a gyermekek, tanulók számára az eredményes, élvezetes és hatékony tudáselsajátítás. Mára küldetésemmé vált, hogy a tudományos tényeken alapuló pszichológiai-(gyógy)pedagógiai gyakorlat képes átható változásokat előidézni a gyermekek, családok életében.

 

Munkánkat segítő kollégák:

PIC és Csecsemő Osztály dolgozói

Bleier Laura gyógytornász 30/0164603

Dr. Tölgyesi Andrea neonatológus, gyermekkardiológus szakorvos

2002-ben neonatológus, 2015-ben csecsemő- és gyermekkardiológus szakképesítést szereztem. 2018 januárja óta újonnan felszerelt gyermekkardiológiai rendelőben várom a pácienseket a Gyermekklinika Bókay utcai részlegében. Amennyiben a fejlődésneurológiai vizsgálat kapcsán, vagy attól függetlenül szívbetegség gyanúja merül fel, akkor ennek kivizsgálására, a kardiális állapot felmérésére lehetőség van szakrendelésünkön. A koraszülöttségből adódóan sokszor látjuk, hogy átmenetileg időt kell adni ahhoz, hogy a légzési- és keringési rendszer „megérjen”, és a csecsemő fizikailag jól terhelhető legyen. Ebben a korai életkorban előfordulnak olyan ártalmatlan szívzörejek is, melynek hátterében anatómiai eltérés nincs, idővel spontán rendeződés várható. Ilyenkor természetesen mozgatásnak, tornáztatásnak ellenjavallata nincs.
A rendelésre minden esetben orvosi javaslatra, beutalóval lehet bejelentkezni.

Szolgáltatásunk, célunk:

Az egyéni bemutatkozó oldalainkon ismertetett tudás birtokában a csecsemőket, kisgyermekeket és családjaikat elirányítjuk a legoptimálisabb fejlődés segítését célzó terápiás helyekre és korai intervenciót megvalósító intézményekhez (pl.: pedagógiai szakszolgálatok, korai fejlesztő központok, alapítványi és magánintézmények). A várakozási idő alatt pedig (ami a szakszolgálatoknál a bejelentkezéstől a fejlesztés megvalósulásáig eltelik) tanácsadással, nyomon követéssel segítjük a hozzánk fordulókat, és az általunk betanított gyakorlatokat, feladatokat végezhetik a szülők a gyermek számára ismerős, megnyugtató otthoni környezetben, a napirendhez igazodva, kihasználva a baba legaktívabb időszakait, figyelembe véve az egyéni terhelhetőséget.