Telefonszám:
+36 (1) 334-3186 (52665, 52671, 52685 mellékek)

Osztályvezető:
Dr. Várkonyi Ildikó klinikai főorvos, gyermekradiológus, radiológus

Orvosok:
Dr. Nyitrai Anna klinikai főorvos, gyermekradiológus, radiológus
Dr. Seszták Tímea klinikai szakorvos, gyermekradiológus, radiológus

 
NEAK kód (UH): 01H725316 
NEAK kód (RTG): 01H725116

A radiológia osztályon évente 24-26 ezer ultrahangvizsgálat és 12 ezer röntgenvizsgálat történik. A más intézetben végzett CT és MR vizsgálatok megtekintésre kerülnek. A képek tárolása digitálisan történik, így a gyermekradiológiai esetek teljes skálája oktatható, visszakereshető.
A röntgenfelvételek készítésénél alapvető szempont az alacsony sugárterhelés.
Az osztályon sokszintű oktatás folyik, a IV. V. éves magyar, angol és német nyelvű hallgatók tantermi előadáson és gyakorlaton találkoznak a gyermekradiológiával a radiológia és a gyermekgyógyászat keretében.
A gyermekradiológia oktatása keretében történik a gyermekradiológiai ráépített szakvizsgához szükséges 12 hónap, a gyermekgyógyász szakvizsgához szükséges 1,5 hónap, és a radiológiai szakvizsgához szükséges 2 hónap képzési idő.

Hagyományos röntgenvizsgálatok

Röntgenvizsgálatok:
Csontrendszer minden része
Mellkas
Hasi felvétel
Helyszini röntgenfelvételek
1/b Kontrasztanyagos vizsgálatok
Nyelésvizsgálat
Felső passage
Irrigoscopia
Mictiós cystourethrographia (szükség esetén urodinámiás vizsgálattal kombinálva)
Fistulographia
Bélfeltöltések műtéti kivizsgálásokhoz

Ultrahangvizsgálatok

Koponya ultrahang
Hasi ultrahang
Kismedencei UH
Nyaki, here, és lágyrész UH
Csípő ízületi UH
Mellkasi UH (pleuraűr, mellkasfal)
Doppler UH-vizsgálatok: transzplantált vese, máj UH vizsgálata
Végtagi erek vizsgálata
Hasi Doppler . pl. portalis hypertonia kivizsgálása során
Sonocystographia: ultrahang-kontrasztanyaggal végzett hólyagfeltöltés, reflux vizsgálat
Helyszíni UH-vizsgálatok
Újszülöttkori szűrővizsgálatok: koponya, has és csípő UH

Sonocystographia

A gyermekkori húgyúti betegségek közül az egyik leggyakoribb a húgyúti gyulladások hátterében álló vesicoureteralis reflux, azaz a vizelet visszafolyása a húgyhólyag felől a húgyvezetékbe, a vese üregrendszerébe, a vesemedencébe.
A képalkotó radiológiai vizsgálatra akkor van szükség, ha felmerül, hogy a gyermekben a fertőzések hátterében visszafolyás áll. Ennek tisztázása sajnos a szokásos hasi ultrahangvizsgálattal nem lehetséges. Teljesen negatív UH-lelet mellett is előfordulhat, hogy a gyermeknél akár súlyos fokú reflux áll fenn.
A reflux kivizsgálására a hagyományos vizsgálat a a röntgenátvilágítás alatt végzett MCU (mictiós cystourethrographia), azaz a hólyag röntgenkontrasztanyagos feltöltése volt.

Az ún. ultrahangos kontrasztanyaggal a vizelet visszafolyása az ultrahang számára is láthatóvá tehető. Ez az anyag igen apró buborékokat tartalmaz, stabilan nagy molekulákhoz kötve. Az apró buborékok az ultrahangot erősen visszaverik, így a vizelet a szokásos fekete folyadék helyett fehéren ábrázolódik. Az ún. sonocystographiát, azaz az ultrahangos kontrasztanyaggal végzett hólyagfeltöltéses vizsgálatot minden esetben hasi UH-vizsgálat előzi meg, amivel megállapítható a vesék mérete, helyzete, a vesemedence vagy húgyvezeték esetleges tágulata, a hólyag állapota. Ezután a húgycső környékét fertőtlenítő szerrel lemossuk, majd steril katétert vezetünk a húgycsőbe. Ez csak kis kellemetlenséggel jár, rövid ideig tart. A katéter a vizsgálat időtartamára a hólyagban marad, kis darab ragtapasszal rögzítjük. A katéterbe adunk 1 ml ultrahangos kontrasztanyagot, majd infúziós palackból fiziológiás sóoldatot. Ultrahanggal figyeljük, hogy a kontrasztanyag apró buborékai megjelennek-e a húgyvezetékben, vagy a vesemedencében. Ezt követjük a feltöltés alatt is, majd akkor is, amikor a gyermek az ultrahang vizsgáló asztalon vizeletet ürít. Erre azért van szükség, mert a vizelés ideje alatt a hólyagban a nyomás megnövekszik, és előfordulhat, hogy visszafolyás csak ilyenkor alakul ki.
A vizsgálat 10-20 percig tart, esetenként különböző ideig.
A visszafolyás súlyosságát fokozatokban adjuk meg, attól függően, hogy a visszafolyás milyen magasra ér fel (csak a húgyvezetékbe, vagy a vesébe is), és mekkora tágulatot okoz.
Ez a beosztás a későbbi kezelés miatt fontos.
Az ultrahangos kontrasztanyagnak nincsen ismert szövődménye, mivel csak a hólyagba adjuk, onnan nem szívódik fel, a keringésbe nem jut be. Minden hólyagfeltöltés – még a leggondosabb fertőtlenítés mellett is – a katéter bevezetése miatt húgyúti fertőzést okozhat. Ez rendkívül ritka, mégis ennek megelőzésére minden gyermek a vizsgálat után kötelezően egy adag antibiotikumot kap.
A vizsgálat sugárterheléssel nem jár, ez a legnagyobb előnye a hagyományos röntgenvizsgálattal szemben. Szükség szerint többször is megismételhető, függően a gyermek állapotától, a reflux fokozatától, a kezeléstől.
A vizsgálat során a gyermekkel a szülő mindvégig együtt lehet, nyugtathatja, folyadékkal kínálhatja

CBCT (Cone Beam Computer Tomography)

Osztályunk legújabb képalkotó vizsgálóberendezése a CBCT készülék, mellyel lehetőség van a fogak és az arckoponya részletgazdag megjelenítésére, emellett az arcüregek, a közép- és belsőfül is vizsgálható. Ezek a felvételek fül-orr-gégészeti, illetve fogászati gócszűrésre is alkalmasak, valamint  műtétek 3D- tervezésére is. A hagyományos CT készülékeknél korszerűbb, ezért a gyermekek alacsony sugárterheléssel vizsgálhatók. A vizsgálat semmilyen fájdalmat vagy kellemetlenséget nem okoz gyermekének, csak mozdulatlanul kell maradnia a felvétel készítésének idejére, mely kevesebb mint fél perc. Igyekeztünk ennek megkönnyítéséhez a környezetet minél barátságosabbá tenni. A CBCT-vel készülő felvételek jelentősen hozzájárulnak gyermeke gyógyulásához.

Intervenciós vizsgálatok,beavatkozások
UH-vezérelt szervbiopszia (máj, vese)

Rendelkezésre álló lehetőségek:
Gyermekradiológus szakorvosok (3 fő)
Szakasszisztencia
Digitalis (DR) röntgenfelvételi és átvilágító berendezés és PACS
Mobil röntgenkészülék
2 ultrahang készülék