Osztályvezető: Dr. Farkas Viktor
Osztályvezető főnővér: Németh Sándorné
Betegjogi képviselő: Erhardtné Dr. Gachályi Anikó

Telefon:
+36-1-334-3186/52695
Dr. Farkas Viktor, osztályvezető
/52659 Orvosi szoba
/52604 Nővérpult

Kedves Szülők!

Köszöntjük Önöket a Gyermekklinika (Bókay utcai részleg) Gyermekneurológia osztályán! Kérjük Önöket, hogy olvassák el az alábbi tájékoztatót, amelyben a házirend általunk legfontosabbnak tartott részleteit emeltük ki. Kérjük, hogy tartsák be a felsoroltakat annak érdekében, hogy minél zökkenőmentesebb lehessen az együttműködésünk az elkövetkező napokban.

 

Gyermekideggyógyászati fekvőbeteg ellátás

Osztályunkról

Osztályunk 12 ággyal működik a Bókay u 53. II. emeletén. Az osztályvezető mellett, 2 szakorvos, valamint 2 rezidens orvos, 5 szakképzett nővér, 2  EEG-s asszisztens végzi az osztályos munkát. Ehhez társul még a Neurológiai szakambulancia és az EEG labor. Egy szülő egész nap a gyermek mellett tartózkodhat.

Gyermekideggyógyászati járóbeteg ellátás
előzetes időpont foglalást követően ill. egyeztetett időpontban  a  Bókay u 54. földszinti betegirányítónál történt bejelentkezést követően lehetséges. A gyermekideggyógyászati járóbeteg vizsgálatok helye: Bókay u 54. gyermekneurológiai ambulancia. 

 

Időpontkérés és foglalás

gyermekideggyógyászati járóbeteg ellátásra, ill. szakorvosi  vizsgálatra   

az online működő  időpont foglalási rendszerünkön (https://elojegyzes.meditime.hu/14) keresztül lehetséges.

 

Rendelési idők

Hétfő 10:00 – 12:00 Dr. Farkas M. Kristóf
Kedd 9:00-12:00 Dr. Farkas M. Kristóf
Szerda 10:00-12:00 Dr. Farkas Viktor
Csütörtök 9:00-12:00 Dr. Szeifert Lilla
Péntek 09:00 – 12:00 Dr. Szeifert Lilla és Dr. Farkas Viktor

 

EEG vizsgálat járóbeteg ellátás formájában

Helye: Bókay János utca 53. II. emelet. Kizárólag orvosi beutalóval tudunk beteget fogadni, előzetes időpont foglalás nyomán.

EEG járóbeteg rendelés időpontja: csütörtök 9:00-11:00

Időpontfoglalás: az online időpont foglalási rendszerünkön (https://elojegyzes.meditime.hu/14).

 

Sürgősségi gyermekideggyógyászati ellátás

a klinikánkon non-stop rendszerben működő sürgősségi betegellátó részlegének felkeresésével lehetséges, melynek helye: Bókay u 53. földszint 

Kérjük, hogy mind a járó, mind a fekvőbeteg ellátáshoz a gyermek TAJ kártyáját, korábbi zárójelentéseket, valamint valamennyi orvosi dokumentációt hozzák magukkal.

Orvosi beutaló az új betegek és a 6 hónapnál régebben itt járt páciensek számára kötelező.

Kivételes esetben időpontkérésre ill. telefonos konzultációra  munkanapokon a 06-1-334-3186/52695 számon 12:00-14:00 óra között van lehetőség.

Laborleletek és egyéb egészségügyi dokumentumok, például: receptek, igazolások, javaslatok, stb. kiadása járóbeteg rendelési időben történik.

Zárójelentések kiadása munkanapokon 13-14 óra között történik a Bókay u 53. II. emeleti Gyermekneurológiai Osztályon.

A járóbetegrendelésen újszülöttkortól 18 éves korig biztosítunk gyermekideggyógyászati ellátást. EEG laborunkban újszülött, csecsemő és gyermek video-EEG vizsgálatokra, alvásmegvonásos EEG vizsgálatokra és tartós video-EEG monitorizálásra van lehetőség.

A legkülönbözőbb csecsemő és gyermekneurológiai betegeket fogadjuk. Így például visszatérő fejfájásbetegségek, gyermekkori migrén, gyermekkori pszichomotoros fejlődésben való elmaradás, neurofibromatosis, sclerosis tuberosa, idegrendszeri anyagcserebetegségek, tanulási zavarok, idegrendszeri fertőzések, lázgörcs, epilepsziás és nem epilepsziás görcsös állapotok, neuro-immunológiai betegségek, fájdalomszindrómák, ritka betegségek, stb. Munkánkat a Semmelweis Egyetem társintézményeiben működő speciális szakambulanciák és laboratóriumok (EMG-ENG, szemészet, gyógyszerszint mérés, neuro-genetikai vizsgálatok, vér-likvor, toxicológia) segítik.

 

Súlyponti betegségek az alábbiak

Fejfájás ambulancia: visszatérő gyermek- és serdülőkori fejfájásbetegségek, különös tekintettel a gyermekkori migrén, tenziós fejfájásformák diagnosztikájára, terápiájára, gondozására.

Görcsös állapotok-epileptológai ambulancia: csecsemőkori-, gyermek és serdülőkori görcsös állapotok, epilepsziák kivizsgálása, diagnosztikája, terápiája, gondozása. Antiepilepsziás gyógyszeres terápia és nem gyógyszeres terápia például ketogén diéta, vagusideg ingerlés, különös tekintettel a terápiásan nehezen befolyásolható csecsemő és gyermekkori epilepszia szindromákra, lázgörcsre.

Csecsemő és gyermekkori idegrendszeri anyagcsere betegségek: diagnosztikai vizsgálatok, gyógyszeres és –gyógyszeres terápia, gondozás.

Fejlődés neurológia rendelés: újszülött és csecsemő fejlődésneurológai vizsgálatok.

 

Tájékoztatás

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy gyermekük állapotáról, a vizsgálati eredményekről a legteljesebb tájékoztatást nyújtsunk.

A beteg kezelését szakorvosok, az osztályvezető főorvos ellenőrzésével végzik.  Az osztályos rezidens orvosok három havonta forgó rendszerben váltják egymást. Ügyeleti időben csak akut állapot változásról tud az ügyeletes orvos tájékoztatást adni.

A betegséggel, gyógyítással kapcsolatos információkat az osztályon dolgozó orvosok adhatnak munkaidőben lehetőleg 09-15 óra között. A nővérek kizárólag csak az ápolással kapcsolatban adhatnak tájékoztatást. A törvényi előírásoknak megfelelően csak az édesanyának, édesapának, törvényes gondviselőnek, illetve a gyermek háziorvosának és a védőnőnek adunk tájékoztatást a beteg állapotáról. Kérjük, hogy a többi családtagot Önök informálják a kapott tájékoztatás alapján.

 

Étkeztetés rendje

Reggeli 08:00-09:00
Ebéd 12:00-13:00
Vacsora 17:00-18:00

Osztályunkon lehetőség van hűtőszekrény és mikrohullámú sütő használatára. Kérjük, hogy a hűtőbe csak névvel ellátott élelmiszereket tegyenek be. Ennek hiánya miatt az élelmiszer eltávolításra kerül.

Az osztályunkon zajló egyetemi és oktatási munka kapcsán, alkalmanként átmeneti zsúfoltság alakulhat ki, emiatt kérjük szíves megértésüket, türelmüket, együttműködésüket.

 

Látogatás

egy felnőtt közvetlen hozzátartozó folyamatosan a beteg mellett tartózkodhat.

 

Látogatási idő

hétköznap 17-19 óráig
hétvégén  14-18 óráig

Hiszünk abban, hogy az édesanyák és édesapák jelenléte gyermekük mellett növeli a gyógyulás esélyeit, csökkentik az ápolási napok számát. Ezért törekszünk arra, hogy gyermekük betegségének súlyosságától függetlenül is minél több időt tölthessenek együtt gyermekükkel. Az osztályon rendelkezésre álló szűkös helyek és a betegek összetétele (esetleg különbox) azonban bizonyos korlátokat jelentenek.

  • Napközben egyszerre csak egy szülő tartózkodjon a gyermek mellett.
  • A beteg gyermeket 14 éven aluli hozzátartozó nem látogathatja.
  • Kérjük a szülőket, hogy a gyermekük kórházi ágyába illetve üres ágyakba ne üljenek, ne feküdjenek bele.
  • Az orvosi műszerek beállítása vagy kikapcsolása nem a szülő feladata, ezekhez csak ápoló vagy orvos nyúlhat!
  • A kórházban tartózkodó szülő ellátása, élelmezése nem osztályos feladat.
  • A Klinika egész területén tilos a dohányzás!
  • A bennfekvő gyermek a kórház épületét nem hagyhatja el, csak vizsgálat céljából!
  • A gyermek hozzátartozóinak, barátainak a látogatási időben van lehetőségük, hogy a beteget meglátogassák.

 

Szülők tartózkodása a klinikán

Fontosnak tartjuk, hogy Ön a gyermeke közelében lehessen a gyermek ellátása során. Ennek érdekében elsősorban szoptatós édesanyák, súlyos állapotban lévő gyermekek szülei vagy még haza nem adható, de az osztályon már 24 órában nem szükségszerűen tartózkodó, elsősorban krónikus betegek és szüleik számára korlátozott számban rendelkezésre állnak a klinika 2. emeletén található „baba-mama szobák”.  Ezek igénybe vételére a fentieket figyelembe véve és a szobák foglaltságától függően kerülhet sor. A nem budapesti és várhatóan a klinikán hosszabb ideig tartózkodó családok/szülők számára a klinikával szomszédos utcában található, a Ronald McDonald’s Alapítvány által működtetett házban ingyenes szállásra van lehetőség. Mindkét szálláslehetőség igénybevétele előzetes egyeztetést kíván az adott osztály főnővérével illetve a kezelőorvossal.

Klinikánk osztályainak többségén a fentiek mellett kinyitható ágyakon, fotelágyakon tudunk éjszakára pihenési lehetőséget biztosítani az egyik szülő számára. A kisebb betegszobáknál, ahol a betegágyak mellett további fekvőhely elhelyezésére nincs lehetőség, a klinika területén igyekszünk megoldani igény esetén az egyik szülő elhelyezését.

Tisztelettel kérjük és felhívjuk figyelmüket, hogy klinikánkon kezelt egyik gyermek sem szenvedhet hátrányt, így elsődleges a gyermekek biztonságos ellátása. Ennek érdekében és ennek segítésére kérjük a „Szülői tájékoztatóban” leírtak és a klinika házirendjének, időbeosztásának betartását!

Köszönjük együttműködésüket, amelynek célja gyermekük minél biztonságosabb és gyorsabb ellátása és otthonába bocsátása.