33 186 477 forint

A díjról

2023-ban a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány Simon Ottó emlékét megőrizve, kutatási ösztöndíjat alapított.

A kutatási ösztöndíjat minden évben 1 fő, a Semmelweis Egyetem Bókay Gyermekklinikáján dolgozó fiatal, 40 év alatti szakorvos, szakorvosjelölt vagy a szakterületen kutató posztdoktor vagy PhD hallgató (beleértve minden egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkezőt) nyerheti el pályázat útján.

Az ösztöndíj két fő célja:

  1. A fiatal gyermekgyógyász szakorvos, szakorvosjelölt, posztdoktor vagy PhD hallgató eddigi munkájának elismerése.
  2. Az ösztöndíjat elnyerő tudományos munkájának támogatása.

A pályázat benyújtási határideje: 2023. április 15. 14 óra 00 perc

A pályázati követelmények és további információk:

Simon Ottó kutatási ösztöndíj pályázati kiírás

Simon Ottó kutatási ösztöndíj pályázati adatlap

 

A díjazottak

A 2023. évben először meghirdetett Simon Ottó Kutatási Ösztöndíjra összesen 11 pályamunka érkezett. A Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány kuratóriuma dr. Kovács Kata pályázatát díjazta. Az elismerő oklevelet 2023. június 20-án az alapítvány kuratóriumi elnöke, Prof. dr. Szabó Attila adta át.
A kutatás témája: „A korai laboratóriumi vizsgálatok jelentősége oxigénhiányos károsodást átélt hűtött újszülötteknél”
 
A születés körüli oxigénhiányos károsodás és a következményesen kialakuló hypoxiás-ischaemiás encephalopathia a gazdaságilag fejlett országokban az újszülöttek 1-2 ezrelékét érinti, de világszerte közel 1 millió újszülött halálát vagy maradandó idegrendszeri károsodását okozza évente. Az elmúlt másfél évtizedben jelentős előrelépést jelentett a neuroprotektív hatású hypothermiás kezelés felfedezése és klinikai gyakorlatba történő bevezetése, azonban a halálozás és a maradandó neurológiai károsodás száma napjainkban is magas. Miközben további aktív kutatások zajlanak újabb neuroprotektív eljárások felfedezésére, a Semmelweis Egyetem Gyermekklinikájának Bókay utcai részlegén elsősorban a jelenleg is alkalmazott diagnosztikus eljárások és szupportív terápiák optimalizálásában rejlő lehetőségeket vizsgáljuk. A kutatásokhoz elengedhetetlen a precíz klinikai diagnózis, az újszülöttek klinikai állapotának, a betegség súlyosságának, az idegrendszer és az egyes szervek érintettségének számszerűsítésére alkalmas biomarkerek használata.
Kutatásunk célja a kezdeti klinikai jellemzők és az első 6 életórában mért szervi károsodásra utaló laboratóriumi paraméterek elemzése a korai halálozás függvényében oxigénhiányos károsodást átélt, hűtött újszülöttekben.
 
Dr. Kovács Kata közleményei és tudománymetriai mutatói itt tekinthetők meg.
 

Meditime időpontfoglaló rendszer

Figyelem! Az online előjegyzési rendszer tekintetében Klinikánk az eddigi Reservio rendszerről átáll a Meditime rendszerére. Az átállás miatt 2023. augusztus 17-27. között nincs lehetőség a szakrendelésekre való előjegyzésre. Augusztus 28-tól a Klinikánk honlapján keresztül elérhető linken tudnak időpontot foglalni, amit a honlapon a Betegellátás -> Járóbeteg ellátás menüpontok alatt találnak. Megértésüket köszönjük!