A díjról

2023-ban a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány Simon Ottó emlékét megőrizve, kutatási ösztöndíjat alapított.

A kutatási ösztöndíjat minden évben 1 fő, a Semmelweis Egyetem Bókay Gyermekklinikáján dolgozó fiatal, 40 év alatti szakorvos, szakorvosjelölt vagy a szakterületen kutató posztdoktor vagy PhD hallgató (beleértve minden egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkezőt) nyerheti el pályázat útján.

Az ösztöndíj két fő célja:

  1. A fiatal gyermekgyógyász szakorvos, szakorvosjelölt, posztdoktor vagy PhD hallgató eddigi munkájának elismerése.
  2. Az ösztöndíjat elnyerő tudományos munkájának támogatása.

A pályázat benyújtási határideje: 2024. április 15. 14 óra 00 perc

A pályázati követelmények és további információk:

Simon Ottó kutatási ösztöndíj pályázati kiírás

Simon Ottó kutatási ösztöndíj pályázati adatlap

 

A díjazottak

A 2023. évben először meghirdetett Simon Ottó Kutatási Ösztöndíjra összesen 11 pályamunka érkezett. A Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány kuratóriuma dr. Kovács Kata pályázatát díjazta. Az elismerő oklevelet 2023. június 20-án az alapítvány kuratóriumi elnöke, Prof. dr. Szabó Attila adta át.
A kutatás témája: „A korai laboratóriumi vizsgálatok jelentősége oxigénhiányos károsodást átélt hűtött újszülötteknél”
 
A születés körüli oxigénhiányos károsodás és a következményesen kialakuló hypoxiás-ischaemiás encephalopathia a gazdaságilag fejlett országokban az újszülöttek 1-2 ezrelékét érinti, de világszerte közel 1 millió újszülött halálát vagy maradandó idegrendszeri károsodását okozza évente. Az elmúlt másfél évtizedben jelentős előrelépést jelentett a neuroprotektív hatású hypothermiás kezelés felfedezése és klinikai gyakorlatba történő bevezetése, azonban a halálozás és a maradandó neurológiai károsodás száma napjainkban is magas. Miközben további aktív kutatások zajlanak újabb neuroprotektív eljárások felfedezésére, a Semmelweis Egyetem Gyermekklinikájának Bókay utcai részlegén elsősorban a jelenleg is alkalmazott diagnosztikus eljárások és szupportív terápiák optimalizálásában rejlő lehetőségeket vizsgáljuk. A kutatásokhoz elengedhetetlen a precíz klinikai diagnózis, az újszülöttek klinikai állapotának, a betegség súlyosságának, az idegrendszer és az egyes szervek érintettségének számszerűsítésére alkalmas biomarkerek használata.
Kutatásunk célja a kezdeti klinikai jellemzők és az első 6 életórában mért szervi károsodásra utaló laboratóriumi paraméterek elemzése a korai halálozás függvényében oxigénhiányos károsodást átélt, hűtött újszülöttekben.
 
Dr. Kovács Kata közleményei és tudománymetriai mutatói itt tekinthetők meg.