Osztályvezető: Dr. Reusz György
Osztályvezető főnővér: Barják Krisztina
Telefon: +36-1-3343-186/52759 Vese osztály
/52687 Művese osztály
/52667 Vese ambulancia

Betegjogi képviselő:                    Erhardtné Dr. Gachályi Anikó    elérhetőség és fogadó óra

Kedves Szülők!

Köszöntjük Önöket a Gyermekklinika (Bókay utcai részleg) Vese Osztályán!

A Bókay Gyermekklinika Veseosztálya az ország egyik vezető nefrológiai centruma, amelyhez a krónikus veseelégtelen gyermekeket ellátó hemodialízis állomás is tartozik. Osztályunkon a teljes gyermeknefrológiai spektrumhoz tartozó betegségek ellátása zajlik, emellett a gyermeksebészeti részleggel szorosan együttműködve a gyermekurológiai műtéten átesett betegek gondozását is végezzük.

A krónikus veseelégtelen gyermekek transzplantációra való előkészítése, majd a vesetranszplantációt követően a gondozása a Transzplantációs és Sebészeti Klinikával való együttműködésben történik.

Az ország egész területéről fogadjuk betegeinket. Keddenként pedig a már vesetranszplantáción átesett gyermekek ambuláns vizsgálatait bonyolítjuk,az erre a célra létrehozott ambulanciánkon.

Tájékoztatás

A törvényi előírásnak megfelelően csak az édesanyának, édesapának, törvényes gondviselőnek, illetve a gyermek kezelésében részt vevő orvos kollégáknak adunk felvilágosítást.

Ápolási kérdésekről az osztályon dolgozó nővér tud felvilágosítást adni.

Az osztály rendje:
7.45 Reggeli megbeszélés
8.00 Reggeli
8.00-12.00 Osztályos vizit
12.00 Ebéd
13.00-14.00 Délutáni megbeszélés
14.00 után Zárójelentések kiadása
18.00 Vacsora

Osztályunkon legtöbbször a gyermekek mellett a szülők is jelen vannak. Előfordul azonban, hogy egy gyermek egyedül fekszik osztályunkon. Köszönjük, ha odafigyelnek a szülő nélkül bent fekvő gyermekekre is, ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy ételt, italt adni a gyermekeknek – a nővérekkel, osztályos orvosokkal való egyeztetés nélkül – szigorúan tilos!

Az osztályon gondozott gyermekek nagy része alapbetegsége miatt speciális diétát igényel.

A gyermekek részére a szükséges diétának megfelelő ellátás biztosított, a szülők számára étkezést nem tudunk biztosítani. Egy mikrohullámú sütő és egy hűtőszekrény áll a szülők rendelkezésére.

Látogatás:

A gyermekek mellett folyamatosan tartózkodhat egy szülő, emellett napközben az osztályon, egymást váltva mások is látogathatják a betegeket.  Az osztályt 14 év alatti gyermek nem látogathatja.

Oktatás:

Klinikánk a Semmelweis Egyetem részeként aktívan részt vesz az orvos- és nővérképzésben. Kérjük, hogy együttműködésükkel segítsék a leendő orvos- és nővérgeneráció tanulási folyamatát.

Szülők tartózkodása a klinikán

Fontosnak tartjuk, hogy Ön a gyermeke közelében lehessen a gyermek ellátása során. Ennek érdekében elsősorban szoptatós édesanyák, súlyos állapotban lévő gyermekek szülei vagy még haza nem adható, de az osztályon már 24 órában nem szükségszerűen tartózkodó, elsősorban krónikus betegek és szüleik számára korlátozott számban rendelkezésre állnak a klinika 2. emeletén található „baba-mama szobák”.  Ezek igénybe vételére a fentieket figyelembe véve és a szobák foglaltságától függően kerülhet sor. A nem budapesti és várhatóan a klinikán hosszabb ideig tartózkodó családok/szülők számára a klinikával szomszédos utcában található, a Ronald McDonald  Alapítvány által működtetett házban ingyenes szállásra van lehetőség. Mindkét szálláslehetőség igénybevétele előzetes egyeztetést kíván az adott osztály főnővérével illetve a kezelőorvossal.

Klinikánk osztályainak többségén a fentiek mellett kinyitható ágyakon, fotelágyakon tudunk éjszakára pihenési lehetőséget biztosítani az egyik szülő számára. A kisebb betegszobáknál, ahol a betegágyak mellett további fekvőhely elhelyezésére nincs lehetőség, a klinika területén igyekszünk megoldani igény esetén az egyik szülő elhelyezését.

Tisztelettel kérjük és felhívjuk figyelmüket, hogy klinikánkon kezelt egyik gyermek sem szenvedhet hátrányt, így elsődleges a gyermekek biztonságos ellátása. Ennek érdekében és ennek segítésére kérjük a „Szülői tájékoztatóban” leírtak és a klinika házirendjének, időbeosztásának betartását!

Köszönjük együttműködésüket, amelynek célja gyermekük minél biztonságosabb és gyorsabb ellátása és otthonába bocsátása.