Osztályvezető:
Dr. Szabó Miklós                  Osztályvezető főnővér:
Szabadiné Székelyi Andrea            Telefon: +36-1-3343-186 / 52794 és 52795

Betegjogi képviselő:
Erhardtné Dr. Gachályi Anikó    elérhetőség és fogadó óra

Kedves Szülők!

Köszöntjük Önöket a Bókay Gyermekklinika Újszülött Intenzív Osztályán. Bízunk abban, hogy az előttünk álló közös erőfeszítések nyomán gyermekük és családjuk pillanatnyilag nehéz, aggodalommal teli helyzete hamarosan jobbra fordul.

Kérjük Önöket, hogy olvassák el az alábbi tájékoztatót, amelyben a házirend általunk legfontosabbnak tartott részleteit emeltük ki.  Kérjük, hogy tartsák be a felsorolt szabályokat annak érdekében, hogy minél zökkenőmentesebb lehessen az együttműködésünk az elkövetkező napokban. 

Látogatás

Hiszünk abban, hogy az édesanyák és édesapák jelenléte gyermekük mellett növeli a gyógyulás esélyeit. Ezért törekszünk arra, hogy gyermekük betegségének súlyosságától függetlenül is minél több időt tölthessenek együtt gyermekükkel. Az osztályon történő egyes beavatkozások, a munkaszervezés és a rendelkezésre álló szűkös helyek azonban bizonyos korlátokat jelentenek.

 • Kérjük, hogy a gyermeket csak Önök, a szülők látogassák. Az osztály zsúfoltsága miatt nagyszülők számára egy alkalommal biztosítunk látogatási lehetőséget, ennek maximális időtartama 5 perc. Előfordulhat, hogy az osztály zsúfoltsága miatt megkérjük Önöket, hogy egyszerre csak egyikük tartózkodjon a gyermek mellett.
 • Az osztály munkarendje és a műszakváltások miatt kérjük, hogy a látogatást 11.00 és 18.00  valamint 20.00  és 06.00 óra közötti időszakra időzítsék.
 • A 11.00-18.00 óra közötti időszakban kérjük ne csengessenek, 11.00 órakor, majd azután minden óra 30. percében nyitjuk az ajtót és beengedjük Önöket.
 • A bejáró szoptató anyák és az anyaszobán elhelyezett anyák látogatása a fentiektől eltérő (gyakoribb), az osztályra való belépést egyénileg személyesen egyeztetjük majd.
 • Néha rendkívüli, sürgősségi helyzet adódhat, amikor az éppen bajban levő baba érdekében a látogatást fel kell függeszteni, illetve hosszabban kell várakozni a beléptetésig. Kérjük, ezt megértéssel fogadni.
 • Az osztályunkon zajló egyetemi és továbbképző gyakorlati orvosképzés miatt alkalmanként zsúfoltság alakulhat ki. Ilyenkor is törekszünk arra, hogy a babák nyugalmát ne zavarjuk meg. Kérjük a türelmüket, amikor egyszerre sokan vannak a kórteremben. 
 • A gyermekeket nagyobb testvérek, keresztszülők, nagynénik, nagybácsik és egyéb hozzátartozók nem látogathatják!

Anyatej, ápolás

A babák gyógyításában nélkülözhetetlen és felbecsülhetetlen érték az anyatej! Önöknek komoly feladata van abban, hogy gyermekük részesülhessen az anyatej kínálta előnyökben.  A beteg babák többsége kezdetben szopni még nem tud, de anyatejre szükségük van.

A babával kapcsolatos sok aggodalom közepette nem ritka, hogy a tejelválasztás elindulása késik, a fejés nehézségekbe ütközik. Forduljon bizalommal munkatársainkhoz, készségesen nyújtunk segítséget.

Az otthon lefejt anyatej szállításához steril edényt a nővérek adnak. Kérjük az anyatejet hűtőtáskában, jégakku mellett szállítsák. A Klinikán is van lehetőség az anyatej fejésére, azonban az osztályon higiéniai okok miatt fejni nem lehet.

Örömmel fogadjuk, ha gyermeküknek megfelelő méretű egyszer használatos pelenkát, popsitörlőt és fürdetőt, testápolót hoznak. Ezek kiválasztásában tanácsot adunk.

Amint gyermekük állapota javul, számítunk arra, hogy Önök szülők is egyre aktívabban bekapcsolódnak az ápolásba. Az ápolás és gyógyítás részeként a TE HANGODAT ISMEREM program önkéntesei segítik a munkánkat és segítik Önöket. Forduljanak bizalommal hozzájuk, keressék velük a kapcsolatot.

Öltözet

Az osztályunk steril légbefúvásos légkondicionált osztály. Viszonylag meleg van, ezért érdemes könnyű öltözetben belépni az osztályra. A kabátot, zakót, pulóvert a váróban levő ruhásszekrényben kell elhelyezni.

Az értéktárgyakat az előtérben elhelyezett szekrényekbe tudják berakni, kérjük ezeket használják.
Édesanyáknak érdemes elöl kigombolható öltözékben jönni, hogy amennyiben kenguruzásra lehetőség nyílik, akkor az öltözet ne legyen akadály. 

Fertőzések elleni védekezés

A kórházi fertőzések nagy veszélyt jelentenek a babákra. A fertőzések elleni védekezésben kivétel nélkül mindenkinek szerepe és felelőssége van.

Legfontosabb tisztasági szabályok:

 • Kötelező a szappanos kézmosás és a kézfertőtlenítés az osztályra való belépéskor. A szabályos kézfertőtlenítés lépéseit munkatársaink az első látogatás alkalmával meg fogják mutatni.
 • Kötelező a kézfertőtlenítés a baba érintése előtt.  A fertőtlenítőszeres adagoló, minden gyermek ágya / inkubátora közelében található. Ha éppen nem találja, kérje segítségünket.
 • A hatásos kézfertőtlenítés feltétele a rövidre vágott köröm, a műkörmök és körömfesték eltávolítása.
 • Esős, sáros idő esetén lábzsák használata az osztály egész területén kötelező. Kérjük, kenguruzáshoz váltóruhát és papucsot hozzanak.
 • A kórteremben tilos a mobiltelefon használata. Telefonálni a szülőváróban lehet. Fotók, videók készítésének lehetőségét meg kell beszélni az ápolókkal.
 • Kérjük, ne érintsék meg az orvosi műszereket (monitorok, lélegeztetők, pumpák), ezekhez csak az ápolók, orvosok nyúlnak.

Tájékoztatás

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy gyermekükről a legteljesebb tájékoztatást nyújtsuk. A törvényi előírásoknak megfelelően csak az édesanyának, édesapának, törvényes gondviselőnek, illetve a gyermekük kezelésében részt vevő orvos kollégáknak és védőnőnek adunk tájékoztatást. Ez a telefonos tájékoztatásra is vonatkozik. Nagyszülőknek nem adunk felvilágosítást! Kérjük, hogy a többi családtagot Önök informálják a kapott tájékoztatás alapján.

A betegséggel, gyógyítással, kilátásokkal kapcsolatos információkat az osztályon dolgozó orvosok adnak. Az ápolással kapcsolatban a nővérek adnak tájékoztatást.

Az éjjel-nappali orvosi munkarend miatt napközben nem mindig ugyanaz az orvos gondoskodik gyermekükről, akivel az előző napokban találkoztak. A kórházi kezelés alatt nem egy „kezelőorvos”, hanem osztályunk orvos csapata gyógyítja gyermeküket. Részletes orvosi tájékoztatásra akár telefonon, akár személyesen 12.00-16.00 óra között időszakban van mód. Ezen túl és ügyeleti időszakban csak rövid tájékoztatásra van lehetőség.

A munkarendünk szerint a nővérek műszakonként 12 órán át egyfolytában vigyázzák és ápolják gyermeküket. Reggel 8.00 óra után illetve este 20.00 óra után kaphatnak információt arról, hogy ki ápolja az adott műszakban gyermeküket. Kérjük, őt keressék, vele tartsák a kapcsolatot az adott időszakban.

 „ A család mint gyógyszer” elv

Nemzetközi tapasztalatok szerint a szülők partnerként való bevonása az intenzív osztályos ellátását igénylő újszülöttek ápolásába kedvező a gyógyulási folyamat szempontjából, rövidebb ápolási időt és egészségesebb gyermekkor elérését segíti elő. A korai szülő-gyermek kapcsolat megerősítésére rendkívül fontos az érintés, az anyatejes táplálás és az úgynevezett kenguru módszer elsajátítása.
Mindez elősegítésére a következő lehetőségek adottak:

ANYATEJ: minden gyermek számára elsődleges fontosságú, ezért kezdetben lefejt majd később mellből szopva kapják a babák. A szoptatást minden módon támogatjuk, forduljon ápolóinkhoz bizalommal ha kérdése van.

KENGURUZÁS: A módszer lényege, hogy a kisbabák a szülő mellkasán pihennek betakarva. A bőr-bőr kontaktus számos kedvező élettani hatással bír a kisbaba számára és elősegíti a tejtermelést az édesanyáknak.
Kenguruzási idő a déli etetéssel egybekötve, illetve 14.30-tól. A kenguruzás időtartama minimum 2 óra. Speciális kenguruzásra alkalmas ruhát kérjen kolléganőinktől. Az ezektől eltérő időpontot az ápoló személyzettel mindig egyeztetni kell.

ZENETERÁPIA: A „Te hangodat ismerem” program keretében, heti néhány alkalommal zeneterapeutáink énekelnek együtt a szülőkkel gitár kíséretében. Az együttes éneklés elősegíti a korai szülő-gyermek kötődés kialakulását, és jótékony hatású a gyermekek idegrendszeri fejlődésére.
A kórtermekbe szülők számára étel és ital behozása tilos! Étkezni az előtérben illetve a külső folyosón lehet.

Szülők tartózkodása a klinikán

Fontosnak tartjuk, hogy Ön a gyermeke közelében lehessen a gyermek ellátása során. Ennek érdekében elsősorban szoptatós édesanyák, súlyos állapotban lévő gyermekek szülei vagy még haza nem adható, de az osztályon már 24 órában nem szükségszerűen tartózkodó, elsősorban krónikus betegek és szüleik számára korlátozott számban rendelkezésre állnak a klinika 2. emeletén található „baba-mama szobák”. Ezek igénybe vételére a fentieket figyelembe véve és a szobák foglaltságától függően kerülhet sor.

A nem budapesti és várhatóan a klinikán hosszabb ideig tartózkodó családok/szülők számára a klinikával szomszédos utcában található, a Ronald McDonald’s Alapítvány által működtetett házban ingyenes szállásra van lehetőség. Mindkét szálláslehetőség igénybevétele előzetes egyeztetést kíván az adott osztály főnővérével illetve a kezelőorvossal.

Klinikánk osztályainak többségén a fentiek mellett kinyitható ágyakon, fotelágyakon tudunk éjszakára pihenési lehetőséget biztosítani az egyik szülő számára. A kisebb betegszobáknál, ahol a betegágyak mellett további fekvőhely elhelyezésére nincs lehetőség, a klinika területén igyekszünk megoldani igény esetén az egyik szülő elhelyezését.

Tisztelettel kérjük és felhívjuk figyelmüket, hogy klinikánkon kezelt egyik gyermek sem szenvedhet hátrányt, így elsődleges a gyermekek biztonságos ellátása. Ennek érdekében és ennek segítésére kérjük a „Szülői tájékoztatóban” leírtak és a klinika házirendjének, időbeosztásának betartását!

Köszönjük együttműködésüket, amelynek célja gyermekük minél biztonságosabb és gyorsabb ellátása és otthonába bocsátása.

Hiszünk abban, hogy az egymás iránti nyitottság, bizalom és elfogadás segít leküzdeni a félelmeket, és ez megsokszorozza azokat az energiákat, amelyek a babák közös gyógyítását szolgálják.

Galéria

6kép

Fotó: Kovács Attila- Semmelweis Egyetem