Osztályvezető: Dr. Kálmán Attila
Osztályvezető főnővér: Filer-Rácz Gabriella
Betegjogi képviselő: Erhardtné Dr. Gachályi Anikó

Telefon:
+36-1-3343-186/52640 Sebészeti osztály
/52684 Sebészeti titkárság

Az osztály orvosai évente több mint 1600 műtétet végeznek és közel 8500 ambuláns beteget látnak el. A döntően „egynapos sebészet” keretében ellátott rutin gyermeksebészeti beavatkozásokon kívül a fő profilunk az újszülött-sebészeti tevékenység, amely mind az esetszámokat, mind az eredményeket tekintve nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő. A Neonatális Intenzív Centrumokkal közösen mindennapos készenlétet biztosítunk a fejlődési rendellenességgel született újszülöttek sebészeti ellátására. Klinikánk erre szakosodott osztályával együttműködve kezeljük a már méhen belül felismert húgyúti rendellenességeket is, amelyek miatt évente mintegy 250 urológiai nagyműtétet végzünk.

Mellkas-sebészeti tevékenységünk (tüdőfejlődési rendellenességek és mellkas-deformitások kezelése) országos igényeket elégít ki. Klinikánk gondozza az epeút-atresiás és májátültetésre váró gyermekek nagy részét, akiknél a szükségessé váló epeút és májsebészeti beavatkozásokat is osztályunk orvosai végzik.

Osztályunk úttörő szerepet vállal a különböző minimálisan invazív sebészeti technikák bevezetésében, és azokat országos szinten a legnagyobb számban és a legszélesebb skálán végezzük. Műtéteink során a legkorszerűbb technikákat alkalmazzuk, mellyel egy nagy műtét esetén is a vérveszteség minimálisra csökkenthető.

A sebészi beavatkozásokat három modern, jól felszerelt műtőben végezzük, ahol a sebész nélkülözhetetlen segítői a műtősnők. Hivatalos néven: a műtős szakasszisztensek. A műtőben biztosítják a beavatkozások személyi és tárgyi feltételeit. Aktívan részt vesznek a műtétek biztonságos kivitelezésében. A műszerelés mellett felügyelik a sterilitás betartását, a speciális eszközök és gépek működtetését, irányítják a műtőssegédek munkáját.

Az osztályunk heti egy alkalommal, csütörtökön vesz részt a fővárosi akut gyermeksebészeti ügyeletben, melyben gyermektraumatológiai ellátást nem biztosítunk. Az újszülöttek sebészeti ellátására minden nap készenlétben állunk.

Az ambulancia munkanapokon 8-14 óra között működik. Sürgős esetekben – előzetes telefon egyeztetés után bármikor ellátást nyújt.

Az ajak- és szájpadhasadékos gyermekek ellátását dr. Nagy Krisztián végzi, utógondozásukat egy általa vezetett team látja el. Tevékenységéről részletesebben az alábbi linken tájékozódhatnak.

Sebészeink

Nővéreink

Otthoni tennivalók

A kórházi tartózkodáshoz az alábbiakat készítsék össze gyermekük részére:     

  • minimum 2 db tiszta pizsama, lehetőség szerint rövid ujjú és szárú, fém cipzár nem lehet rajta!
  • papucs és napi 1 pár tiszta zokni
  • csecsemő esetén napi 5-6 db pelenka, 2 db textil pelenka, kis csomag popsi törlő
  • pohár, kiskanál, cumisüveg, cumi
  • amennyiben a gyermek tápszert eszik, sajátját hozzák
  • törölköző, fürdető, papírzsebkendő, tisztálkodási csomag
  • játék, könyv, alvós rongy vagy kispárna.
  • Kérjük, hogy a műtét előtti napon a gyermek körmét vágják rövidre, tisztítsák ki, körömlakkot mossák le, hajlataira, köldökére, fülére fokozottan figyelve alaposan fürdessék meg, haját mossák meg!

Érkezés

A műtét napján éhgyomorral hozzák a gyermeket a következők betartásával (ha az orvos másképp nem rendelkezik):

  • újszülött/csecsemő anyatejet hajnal 5-ig, tápszert hajnal 3-ig kaphat. Reggel 8-ig ihat – és lehetőleg bőven igyon is – vizet, teát!
  • nagyobb gyermek este (éjfélig) vacsorázhat. Reggel 8-ig ihat – és igyon is -vizet, teát vagy szűrt gyümölcslevet.

A gyermek a reggeli állandóan szedett gyógyszereit, ha van ilyen, vegye be!
A gyermekkel kérjük, reggel 8 órára érkezzenek meg, majd a Felvételi Irodában jelentkezzenek be! Ehhez szükséges a gyermek TAJ és lakcím kártyája (eredeti dokumentumok!), és a műtéti előjegyzés!
A Felvételi Irodában kapott etikettel kérjük, foglaljanak helyet, és várják meg az asszisztenst, aki el fogja kísérni Önöket az osztályra!
A műtét napján a gyermeket kizárólag a szülő/gondviselő hozhatja, mert a szükséges dokumentumokat nem írhatja alá egyéb hozzátartozó (pl. nagykorú testvér vagy nagyszülő).
Kérjük, ne hozzanak be gyermekhordozót, babakocsit az Osztályra! A nagyobb táskákat, bőröndöket zárható szekrénybe lehet tenni, aminek kulcsa mindig a nővérpultnál található meg.

Az osztályon

A szigorúnak tűnő szabályok megalkotása, betartatása kizárólag a gyermekek érdekeiben történik. A szűk helyiségekben a nővérek, orvosok, műtői személyzet mozgása nehezített lehet, a gyermekek megfigyelése nem biztonságos, ha a szabályokat nem tartják be. Kérjük, ezeket mindig tartsák szem előtt! Mindenkit igyekszünk esetleges egyéni igényeiknek megfelelően kezelni.
Megérkezés után a szakápolók segítségével a gyermek elfoglalhatja az ágyát, átöltözik. Megmérik, kérdéseket tesznek fel a gyermekről, majd betegazonosító karszalagot kap. A gyermek a kórházi tartózkodása alatt saját ruháit viselheti.
Az osztályos orvos megvizsgálja, megírja a kórlapját, majd megnézi az altatóorvos is.
A gyermekek az előzetesen, szakmai szempontok alapján összeállított sorrendben kerülnek a műtőbe, majd műtét után az osztályra visszaérve ébredeznek. Amennyiben szükséges, ebben az időszakban még infúziót, fájdalomcsillapítót kapnak, megfigyeljük őket.
A szülők a gyermeküket a műtő ajtajáig kísérhetik, és az osztályon vagy a műtőhöz vezető folyosón várhatják meg.
Az osztályokon eldobható lábzsák használata kötelező!
Telefonhoz sem a gyermek, sem a bent tartózkodó szülő nem hívható.
A TV-t csak a dolgozók kezelhetik!
A szülők a gyermek számára fenntartott mellékhelyiséget nem használhatják! Számukra a portánál van mellékhelyiség.
Szülő a betegágyra nem ülhet!
Minden szülő köteles a gyermekek nyugalmára, épségére, az Osztály rendjére és tisztaságára vigyázni!
Klinikánkon orvosok és szakasszisztensek oktatása zajlik, emiatt alkalmanként az osztályon zsúfoltság alakulhat ki, illetve a gyermeket a szülők beleegyezésével akár többen is megvizsgálják. Ehhez kérjük türelmüket és megértésüket!

 

Tájékoztatás

A törvényi előírásoknak megfelelően csak a szülőnek, törvényes gondviselőnek, illetve a gyermekük kezelésében részt vevő orvos kollégáknak és védőnőnek adunk tájékoztatást. Ez a telefonos tájékoztatásra is vonatkozik.
Kérjük, hogy a többi családtagot Önök informálják a kapott tájékoztatás alapján.
A betegséggel, kezeléssel, kilátásokkal kapcsolatos információkról a kezelőorvos tájékoztatja a szülőket.
Az ápolásra, a bentfekvés menetére, étkezésre vonatkozó kérdésekre az osztályon dolgozó főnővér vagy nővérek készségesen válaszolnak.
A szülők kizárólag saját gyermekükről, annak állapotáról, kezeléséről, hazaadásáról kaphatnak felvilágosítást a kezelőorvostól. Más gyermekéről tudomásukra jutott információt tovább nem adhatnak!

Étkezés

Kérjük, hogy a gyermeknek semmit ne adjanak enni vagy inni a nővérek tudta nélkül!
A műtét utáni napokban a gyermek nem fogyaszthat friss gyümölcsöt, rostos vagy szénsavas üdítőt, puffasztó ételeket.
A gyermeknek behozott romlandó élelmiszert a hűtőben tárolják, névvel, dátummal ellátva! Bármilyen otthonról behozott ital, élelmiszer, gyógyszer csak a nővér tudtával és engedélyével adható a gyermekeknek.
Szülő és hozzátartozó a kórteremben nem étkezhet.

Látogatás

Minden szülőnek joga van a gyermeke mellett tartózkodni Osztályunkon.
A gyermek mellett tartózkodás a következő módon valósulhat meg:
Egy szülő éjjel-nappal gyermeke mellett maradhat.
Ezen felül más hozzátartozót a látogatási időben fogadhat a gyermek.
A látogatási idő hétköznap 17:00-19:00 óra között, hétvégén 14:00-18:00 óra között van. Egy gyermek ilyenkor egyszerre legfeljebb 2 látogatót fogadhat.
14 éven aluli gyermek beteget nem látogathat!

 

Szülők tartózkodása a klinikán

Fontosnak tartjuk, hogy Ön a gyermeke közelében lehessen a gyermek ellátása során. Ennek érdekében elsősorban szoptatós édesanyák, súlyos állapotban lévő gyermekek szülei vagy még haza nem adható, de az osztályon már 24 órában nem szükségszerűen tartózkodó, elsősorban krónikus betegek és szüleik számára korlátozott számban rendelkezésre állnak a klinika 2. emeletén található „baba-mama szobák”.  Ezek igénybe vételére a fentieket figyelembe véve és a szobák foglaltságától függően kerülhet sor. A nem budapesti és várhatóan a klinikán hosszabb ideig tartózkodó családok/szülők számára a klinikával szomszédos utcában található, a Ronald McDonald’s Alapítvány által működtetett házban ingyenes szállásra van lehetőség. Mindkét szálláslehetőség igénybevétele előzetes egyeztetést kíván az adott osztály főnővérével illetve a kezelőorvossal.
Klinikánk osztályainak többségén a fentiek mellett kinyitható ágyakon, fotelágyakon tudunk éjszakára pihenési lehetőséget biztosítani az egyik szülő számára. A kisebb betegszobáknál, ahol a betegágyak mellett további fekvőhely elhelyezésére nincs lehetőség, a klinika területén igyekszünk megoldani igény esetén az egyik szülő elhelyezését.
Tisztelettel kérjük és felhívjuk figyelmüket, hogy klinikánkon kezelt egyik gyermek sem szenvedhet hátrányt, így elsődleges a gyermekek biztonságos ellátása. Ennek érdekében és ennek segítésére kérjük a „Szülői tájékoztatóban” leírtak és a klinika házirendjének, időbeosztásának betartását!

Köszönjük együttműködésüket, amelynek célja gyermekük minél biztonságosabb és gyorsabb ellátása és otthonába bocsátása.

 

Távozás

A gyermeket csak személygépkocsival lehet hazavinni!
A kontroll vizsgálat időpontját a kezelőorvos adja meg.

Otthonra a következőket javasoljuk:
Kímélő életmód javasolt, az előírt ideig kerüljék a fokozott fizikai megterhelést, sportolást, erőlködést, ugrálást! Levegőzés, séta megengedett, lehetőleg tiszta levegőn. Kerülendők a poros, sok ember által látogatott helyek, pl. bevásárló központ, játszótér, nagyobb összejövetelek.
A kötést és a sebet fokozottan óvják, víz ne érje, kézzel ne érintsék! A kötést általában nem kell cserélni. Amennyiben a gyermek kötése elpiszkolódik vagy leválik, Betadine oldattal le kell fertőtleníteni és gyógyszertárban kapható steril szigetkötszerrel kell ellátni.  Ha a seb vérzik, váladékozik, keressék fel a kezelőorvost!
Otthon szükség lehet fájdalomcsillapításra. Amennyiben a kezelőorvos nem ír fel mást, jól használhatóak a recept nélkül kapható Nurofen, Panadol stb. szirupok, vagy tabletták.
Ha a gyermeknek láza jelentkezne, kezdjenek lázcsillapítást és konzultáljanak a gyermek kezelőorvosával!