A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája (Bókay utcai részleg) 181 éves múltra tekinthet vissza. Jelenleg összesen öt épületben működik a Bókay János u. 53-54. szám alatt.

Klinika igazgatója: Dr. Szabó Attila
Igazgatóhelyettesek: Dr. Arató András, Dr. Dezsőfi-Gottl Antal, Dr. Tóth-Heyn Péter
Klinikai vezető ápoló: Czira Anita
Klinikai gazdasági részleg vezetője: Bernáth Anna

Betegellátás

Klinikánk jelenleg mintegy 160 betegággyal és számos diszciplinát magába foglaló járóbeteg-rendeléssel működik. Az intézet kiemelten és részben országos hatáskörrel, a következő specialitásokkal foglalkozik: vese megbetegedések, diabetes mellitus, epilepszia és fejfájás, endokrinológia, máj- és gastroenterológiai kórképek, obstrukív légúti megbetegedések, egyes immunológiai kórképek, psychiátriai megbetegedések és magatartási zavarban szenvedő gyermekek ellátása, újszülöttkorban sebészeti megoldást igénylő fejlődési rendellenességek, újszülött-, csecsemő- és gyermekkori sebészeti és urológiai kórformák, kissúlyú és lélegeztetésre szoruló koraszülöttek, kardiológia. Ugyanakkor a csecsemő- és gyermekgyógyászat itt fel nem sorolt kórképeiben szenvedő betegekkel való foglalkozás is feladata az intézetünknek.

Baba-mama szoba

Nagy súlyt helyezünk arra, hogy a beteg gyermek és családja – elsősorban az édesanya – minél többet lehessen együtt a gyermekkel, annak kórházi tartózkodása során. Mintegy hat év óta nyolc darab egy anya és egy gyermek számára szolgáló kis kórtermet rendeztünk be erre a célra. Egyes krónikus betegek számára, akik elhúzódó, de nem teljesen folyamatos klinikai tartózkodásra szorulnak jó lehetőséget kínál a Klinika épületétől kb. 150 méterre levő ún. McDonalds ház igénybevétele, ahol adott esetben akár az egész család együtt lehet.

Diagnosztikai részlegeink a következők: klinikai kémiai, bakteriológiai és kutató (elsősorban molekulárbiológiai) laboratóriumok; veleszületett anyagcsere betegségek szűrésére kialakított laboratórium, radiológiai és ultrahang osztály; szív ultrahang laboratórium, légzésfunkciós; elektrokardiográfiás és EEG-laboratóriumok.

Oktatás

Klinikánk az V. és VI. éves magyar és angol orvostanhallgatóinak felét oktatja gyermekgyógyászatból és ugyanezen tárgyból valamennyi V. és VI. éves német hallgatót és több szubdisciplinából fakultatív kurzusokat is tartunk. Működik egy 11 alprogramot tartalmazó doktori iskola nagyszámú, a curriculum különböző lépcsőfokain levő doktorandusszal. Klinikánk oktatói sokirányúan vesznek részt a gyermekgyógyászati és számos más disciplina posztgraduális és rezidensképzésében, a dietetikusok gyakorlati oktatásában és többféle ápolónői és szakápolónői programban.

Kutatás

Klinikánkon több, mint három évtizede folyik intenzív klinikai, illetve alapkutatói tevékenység. Laboratóriumunkban jelenleg három nagy munkacsoport, a meg-alapítása óta folyamatosan működő MTA-SE Gyermekgyógyászati és Nephrológiai Kutató-soport, az MTA-SE Lendület Nephrogenetikai Kutatócsoport, illetve az MTA-SE Lendület Diabétesz Kutatócsoport tevékenykedik. Mellettük számos kisebb munkacsoport gazdagítja kutatási profilunkat. A mintegy 30 fős laborban az állandó kutatók mellett, 10-15 PhD és számos TDK hallgató vesz részt a mindennapi munkában. Kutatásaink elsősorban az akut és krónikus veseelégtelenség, a peritoneális dialízis, a gyulladásos bélbetegség, illetve az idiopátiás tüdőhegesedés pathomechanizmusának megértését, kezelését célozzák. Munkatársaink alapkutatói tevékenységük mellett, jelentős diagnosztikai, illetve innovációs tevékenységet végeznek.

Munkatársaink közül harmincan rendelkeznek PhD fokozattal, nyolcan az MTA doktorai és az intézet 2013 szeptemberében leköszönt igazgatója az MTA rendes tagja.

Minőségbiztosítás

A Klinika 2004-ben megszerezte az ISO szerinti és a Kórházi Ellátási Standard-oknak megfelelő minősítést a betegellátás, az oktatás, és a tudományos kutatás területén.