Osztályvezető: Dr. Dezsőfi-Gottl Antal
Osztályvezető főnővér: Zsebők Andrea
Telefon: +36-1-3343-186/ 52650 orvosi szoba/ 52680 nővérpult

Betegjogi képviselő:                    Erhardtné Dr. Gachályi Anikó    elérhetőség és fogadó óra

Osztályunkon fekvőbeteg ellátást végzünk, amennyiben ambuláns vizsgálatot szeretne gyermekének, akkor az 52703-as melléken keddtől-péntekig 13 és 15 óra között tud időpontot kérni, vagy Klinikánk honlapján (https://elojegyzes.meditime.hu/14), az online időpontfoglalási rendszerünkön keresztül.

Kedves Szülők!

Köszöntjük Önöket a Bókay Gyermekklinika Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztályán. Kérjük Önöket, hogy olvassák el az alábbi tájékoztatót, amelyben a házirend általunk legfontosabbnak tartott részleteit emeltük ki. A házirend betartása segíti az osztály zavartalan működését. A betegek érdekében számítunk a megértésükre és az együttműködésükre.

 

Osztályunkról

A Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztály jelenleg 12 ággyal működik. A Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztály évente 900-1000 fekvő gyermekbeteget lát el. Ehhez társul még a Gasztroenterológia és Hepatológiai Ambulancia működése.

A Gasztroenterológiai részleg a gyermekkorban előforduló összes gyomor, bélrendszeri probléma kivizsgálását és kezelését kínálja. Ezen belül is kiemelt jelentőségű a gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedő gyermekek gondozása és kezelése. A részleghez tartozik a Biológiai Terápiás Ambulancia, ahol a gyermekek az európai ajánlásokat követve a legmodernebb szintű biológiai kezelésben részesülhetnek. Lehetőség van egyedülálló módon akár újszülöttkortól kezdődően endoszkópos vizsgálatok végzésére, mind diagnosztikus, mind akár terápiás céllal is. Sebészeti osztályunkkal együttműködésben a gyulladásos bélbetegek legmodernebb endoszkópos műtéti ellátása mellett tápláló szondák behelyezését is végezzük bármelyik életkorban.

A Hepatológiai részleg az országban az egyetlen hely, ahol a súlyos májbeteg gyermekeket és csecsemőket ellátják. Az ország egész területéről fogadunk kóros májfunkciós értékekkel rendelkező, ismeretlen eredetű májbetegségben szenvedő, illetve májgyulladásban szenvedő gyermekeket. Amennyiben szükséges, a májátültetés indikációjának felállítása, az átültetéshez szükséges vizsgálatok elvégzése, az arra való felkészítés és gondozás is feladatunk.
Májtranszplantációt követően a Hepatológiai Osztály végzi a gyermekek követését és ellenőrzését. Jelenleg kb. kilencven 18 év alatti májtranszplantált gyermek áll az osztály gondozása alatt.

 

Fontos tudnivalók

Napközben egy szülő a gyermeke mellett tartózkodhat. A szülő a nővérek irányítása és felügyelete mellett segíthet a beteg ellátásában, az alapvető gondozási műveletek elvégzésében. Egy szülő a gyermeke mellett maradhat éjszakára, de kérjük a szülőket, hogy a gyermek ágyába ne feküdjenek bele, ne üljenek rá. A gyermek hozzátartozóinak, barátainak a látogatási időben van lehetőségük, hogy a beteget meglátogassák. Az osztályunkon zajló egyetemi és továbbképző gyakorlati orvosképzés miatt alkalmanként zsúfoltság alakulhat ki, emiatt kérjük szíves megértésüket, együttműködésüket.

 

Látogatási idő

Hétköznap: 17-19 óra közötti időszakban.
Hétvégén: 15-17 óra közötti időszakban.

Kérjük, hogy 14 éven alul gyermek a beteg gyereket ne látogassa!

Kérjük, hozzanak magukkal tisztálkodási szereket (tusfürdő, papucs, törölköző, fogkefe, fogkrém), kisebb gyermeknek egyszer használatos pelenkát, popsitörlőt, popsikrémet és fürdetőt. A gyermek az ágyban kényelmes ruhában (szabadidő nadrág, poló ill. pizsama) feküdjön.

 

Étkezések rendje

08:00-09:00 reggeli
12:00-13:00 ebéd
17:00-18:00 vacsora

Osztályunkon lehetőség van hűtőszekrény és mikrohullámú sütő használatára. Kérjük, hogy a hűtőbe csak névvel ellátott élelmiszereket tegyenek be. A gyermeknek benntartózkodása alatt napi háromszori étkezést biztosítunk.

 

Tájékoztatás

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy gyermekük állapotáról, a vizsgálati eredményekről a legteljesebb tájékoztatást nyújtsunk. A betegséggel, gyógyítással kapcsolatos információkat az osztályon dolgozó orvosok adhatnak. Az ápolással kapcsolatban a nővérek adnak tájékoztatást. A munkarend miatt napközben nem mindig ugyanaz az orvos és nővér gondoskodik gyermekükről, akivel az előző napokban találkoztak, ezért mindig az aznapi osztályon dolgozó és gyermeküket gondozó kollégától 14.00-15.30 között informálódjanak. A törvényi előírásoknak megfelelően csak az édesanyának, édesapának, törvényes gondviselőnek, illetve a gyermekük kezelésében részt vevő orvos kollégáknak és védőnőnek adunk tájékoztatást, ez a telefonos tájékoztatásra is vonatkozik. Kérjük, hogy a többi családtagot Önök informálják a kapott tájékoztatás alapján.

 

Szülők tartózkodása a klinikán

Fontosnak tartjuk, hogy Ön a gyermeke közelében lehessen a gyermek ellátása során. Ennek érdekében elsősorban szoptatós édesanyák, súlyos állapotban lévő gyermekek szülei vagy még haza nem adható, de az osztályon már 24 órában nem szükségszerűen tartózkodó, elsősorban krónikus betegek és szüleik számára korlátozott számban rendelkezésre állnak a klinika 2. emeletén található „baba-mama szobák”.  Ezek igénybe vételére a fentieket figyelembe véve és a szobák foglaltságától függően kerülhet sor. A nem budapesti és várhatóan a klinikán hosszabb ideig tartózkodó családok/szülők számára a klinikával szomszédos utcában található, a Ronald McDonald’s Alapítvány által működtetett házban ingyenes szállásra van lehetőség. Mindkét szálláslehetőség igénybevétele előzetes egyeztetést kíván az adott osztály főnővérével illetve a kezelőorvossal.
Klinikánk osztályainak többségén a fentiek mellett kinyitható ágyakon, fotelágyakon tudunk éjszakára pihenési lehetőséget biztosítani az egyik szülő számára. A kisebb betegszobáknál, ahol a betegágyak mellett további fekvőhely elhelyezésére nincs lehetőség, a klinika területén igyekszünk megoldani igény esetén az egyik szülő elhelyezését.
Tisztelettel kérjük és felhívjuk figyelmüket, hogy klinikánkon kezelt egyik gyermek sem szenvedhet hátrányt, így elsődleges a gyermekek biztonságos ellátása. Ennek érdekében és ennek segítésére kérjük a „Szülői tájékoztatóban” leírtak és a klinika házirendjének, időbeosztásának betartását!

Köszönjük együttműködésüket, amelynek célja gyermekük minél biztonságosabb és gyorsabb ellátása és otthonába bocsátása.

 

Osztályunkon végzett eszközös vizsgálatok, beavatkozások

 

Gyomortükrözés (gastroscopia, felső endoszkópia)

Ennek során a tápcsatorna felső szakaszát vizsgáljuk (nyelőcső, gyomor, vékonybél kezdeti szakasza). Ez a vizsgálat a legalkalmasabb a gyomor-béltraktus kezdeti szakaszának gyulladásos, fekélyes elváltozásainak megítélésére, vagy esetleg a lisztérzékenység megállapítására. A beavatkozás során szövettani mintavételre is lehetőségünk van.  Bizonyos esetekben a felső endoszkópia során elvégezhetjük lenyelt idegentestek (gombelem, egyéb elakadt idegentest) eltávolítását, szűkült nyelőcső tágítását, krónikus májbetegeknél a tágult nyelőcső vénák (visszerek) kezelését, illetve szájon át nehezen táplálható betegeknél tápláló szonda behelyezését is.

 

Vastagbéltükrözés (colonoscopia, alsó endoszkópia)

Ennek során a tápcsatorna alsó szakaszát vizsgáljuk (végbél, vastagbél, vékonybél utolsó szakasza). Az alábbi panaszok esetén nyújthat segítséget a vizsgálat a diagnózis felállításában: véres széklet, krónikus hasmenés, fogyás, krónikus hasfájás, polip vagy gyulladásos bélbetegség gyanúja. Ez a vizsgálat a legalkalmasabb a béltraktus gyulladásos, fekélyes, vagy vérzéses elváltozásainak megítélésére. A vizsgálat során lehetőség van szövettani minta vételére. Bizonyos esetekben az alsó endoszkópia során a talált probléma kezelését is elvégezhetjük: polip eltávolítás, idegentest eltávolítás.

 

Gyakorlati tudnivalók a tükrözések kapcsán

Gyermekeknél narkózisban/altatásban végezzük az endoszkópiát a gyermek életkorától, állapotától és a beavatkozás jellegétől függően. Alsó tükrözés esetén két nappal a beavatkozás előtt már csak pépes ételt, előtte való napon már csak folyadékot fogyaszthat a gyermek, és az általunk adott hashajtókat kell bevennie a béltraktus lehető legjobb vizsgálhatóságának érdekében. Felső tükrözés során csak a vizsgálat napján nem szabad enni. Az altatás miatt tükrözések esetén reggel már csak vizet (esetleg teát, szűrt gyümölcslevet) fogyaszthat a beavatkozás előtti 1 órával bezárólag a gyermek, de erről részletes tájékoztatást adunk. Bár rendszerint a beavatkozást követően aznap otthonába távozhat a gyermek javasoljuk, hogy a bentfekvés alatt a gyermek pizsamát viseljen. Aznapi hazamenetelnek törvény által megszabott feltételei a következők: a gyermek nem szenved olyan társbetegségben, ami miatt hosszabb megfigyelést igényelne, a vizsgálat és azt követő 6 órás megfigyelési idő teljesen szövődménymentes volt, a gyermek képes járni, inni, lakhelyükről a kezelő intézmény fél órán belül gépjárművel megközelíthető. Tömegközlekedési eszközzel altatott gyermeket nem lehet hazavinni. Amennyiben valamilyen kezelés (pl. polipeltávolítás, májbiopszia) történik, rendszerint egy éjszakát kórházban kell tölteni. Videó az endoszkópos vizsgálatokról gyermekeknek: http://www.gyermekgasztro.hu/info.aspx?sp=40

 

24órás pH mérés – impedancia mérés

Az elmúlt évtizedekben a gastroesophagealis reflux betegség (GERB) diagnosztikájában a gold standard a 24 órás pH mérés volt. A vizsgálat során egy katéter segítségével 24 órán át mérjük a nyelőcső pH és elektromos ellenállás változásait. Ez a vizsgálat különösen hasznos, ha a gyomortükrözés nem igazol gyomorfekélyt, reflux betegséget, segítségével mutatható ki az ún. nem-erozív refluxbetegség (NERD).  A vizsgálat során az orrnyíláson keresztül egy vékony katétert helyezünk a nyelőcsőbe. A 24 órás pH mérésnek szerepe van a tünetek és a refluxbetegség kapcsolatának igazolásában, a refluxbetegség súlyosságának, terápiás válaszának meghatározásában.

 

Májbiopszia

Májbetegségek kivizsgálása során szükség lehet arra, hogy mintát vegyünk a májból és ezt különböző eljárásokkal továbbelemezzük mikroszkóppal (szövettani vizsgálat, immunhisztokémia, elektronmikroszkópos elemzés stb). A beavatkozást műtéti körülmények között, általános anesztéziában végezzük, ezért a beavatkozás napján éhgyomorra kell érkezni, reggel már csak vizet (esetleg teát, szűrt gyümölcslevet) fogyaszthat a beavatkozás előtti 1 órával bezárólag a gyermek. A beavatkozás során ultrahang segítségével kijelölt helyen a bordák között egy speciális tűt a májba jutattunk, és egy pici szövetmintát veszünk. A beavatkozást követően 24 órás megfigyelés, kórházi felügyelet szükséges. A pontos előkészületekről a beteget részletesen tájékoztatjuk.