36 852 701 forint

Vezető: 
Dr. Szabó Attila egyetemi tanár, MTA Doktora, 
Dr. Farkas Viktor tudományos főmunkatárs, Ph.D

Rendelés: 
Helyszín: 1083 Budapest, Bókay János u. 53. 2. emelet, felvételi pultnál be kell jelentkezni

Rendelési idő: 
Alvásambulancia: csütörtök 9-12 óráig 
Alvásvizsgálat, poliszomnográfia: hétköznap esténként

Szakmai vezető:  
Prof. Dr. Szabó Attila 

Orvosok:  
Dr. Lendvai Zsófia

Alvásambulancia:

Időpontkérés: https://elojegyzes.meditime.hu/14

Ambulanciánkon felmérjük a gyermek alvászavarának jellegét, poligráfiás vagy poliszomnográfiás vizsgálat szükségességét és tanáccsal látjuk el a szülőket és a gyerekeket.

Háziorvosi beutaló szükséges.

Alváslabor:

Szakorvosi (fül-orr-gégészeti, pulmonológiai vagy alvászavar szakrendelés által kiállított) beutaló szükséges.

Mit vizsgálunk? 
Főként az alvás alatti légzészavarokat vizsgáljuk (alvási apnoe), poliszomnográfia vagy poligráfia útján.

poliszomnográfiás vizsgálat a Klinika Alváslaboratóriumában zajlik, egyéjszakás vizsgálat. Fájdalommentes, a bőrre helyezett érzékelőkkel történik. Alvás alatt monitorozzuk az agy elektromos aktivitását (EEG), ezzel az alvásciklusokat, alvásfázisok (mélyalvás, álomalvás, felületes alvás) arányát, éjszakai ébredéseket tudjuk mérni. Mérjük a levegőáramlást az orron keresztül, szívritmust (EKG), vér oxigén szintjét, a horkolás mértékét, hasi és mellkasi légzőmozgásokat, lábmozgásokat. A vizsgálat alapján megállapítható, hogy alvás alatt hányszor történik légzéskimaradás, ennek gyakorisága alapján mennyire súlyos az állapot és milyen mértékben zavarja a gyermek alvását. A vizsgálat során video monitorizálás is zajlik és nővéri felügyelet mellett történik, így a közben adódó technikai problémákat rögtön el tudjuk hárítani. A vizsgálat egy kétágyas szobában zajlik, egy kísérő a gyermek mellett lehet.

poligráfia ennél egyszerűbb vizsgálat, a gyermek otthonában zajlik. Kizárólag a vér oxigén szintjét mérjük egy ujjra ragasztható érzékelővel és az orron keresztüli levegőáramlást egy orreszköz segítségével. A készülék használata egyszerű, a felszerelést a Klinikán végezzük.

Mikor érdemes alvásvizsgálatot végezni? 
Gyermekeknél az alábbi panaszok utalhatnak alvás alatti légzéskimaradás fennállására:

Éjszakai panaszok: horkolás, légzéskimaradás, éjszakai bevizelés, nyugtalan alvás, gyakori felébredés, rémálmok.

Nappali panaszok: fáradékonyság, nem pihentető alvás, magatartászavar, hiperaktivitás, koncentrálási nehézség, gyakori hangulatingadozás, dühkitörések.

Leggyakoribb hajlamosító tényezők az alvás alatti légzéskimaradásra gyermekkorban az orr vagy garatmandulák megnagyobbodása és az elhízás.

 

Meditime időpontfoglaló rendszer

Figyelem! Az online előjegyzési rendszer tekintetében Klinikánk az eddigi Reservio rendszerről átáll a Meditime rendszerére. Az átállás miatt 2023. augusztus 17-27. között nincs lehetőség a szakrendelésekre való előjegyzésre. Augusztus 28-tól a Klinikánk honlapján keresztül elérhető linken tudnak időpontot foglalni, amit a honlapon a Betegellátás -> Járóbeteg ellátás menüpontok alatt találnak. Megértésüket köszönjük!