Vezető: 
Dr. Szabó Attila egyetemi tanár, MTA Doktora, 
Dr. Farkas Viktor tudományos főmunkatárs, Ph.D

Rendelés: 
Helyszín: 1083 Budapest, Bókay János u. 53. 2. emelet, felvételi pultnál be kell jelentkezni

Rendelési idő: 
Alvásambulancia: csütörtök 9-12 óráig 
Alvásvizsgálat, poliszomnográfia: hétköznap esténként

Szakmai vezető:  
Prof. Dr. Szabó Attila 

Orvosok:  
Dr. Lendvai Zsófia

Alvásambulancia:

Időpontkérés: https://elojegyzes.meditime.hu/14

Ambulanciánkon felmérjük a gyermek alvászavarának jellegét, poligráfiás vagy poliszomnográfiás vizsgálat szükségességét és tanáccsal látjuk el a szülőket és a gyerekeket.

Háziorvosi beutaló szükséges.

Alváslabor:

Szakorvosi (fül-orr-gégészeti, pulmonológiai vagy alvászavar szakrendelés által kiállított) beutaló szükséges.

Mit vizsgálunk? 
Főként az alvás alatti légzészavarokat vizsgáljuk (alvási apnoe), poliszomnográfia vagy poligráfia útján.

poliszomnográfiás vizsgálat a Klinika Alváslaboratóriumában zajlik, egyéjszakás vizsgálat. Fájdalommentes, a bőrre helyezett érzékelőkkel történik. Alvás alatt monitorozzuk az agy elektromos aktivitását (EEG), ezzel az alvásciklusokat, alvásfázisok (mélyalvás, álomalvás, felületes alvás) arányát, éjszakai ébredéseket tudjuk mérni. Mérjük a levegőáramlást az orron keresztül, szívritmust (EKG), vér oxigén szintjét, a horkolás mértékét, hasi és mellkasi légzőmozgásokat, lábmozgásokat. A vizsgálat alapján megállapítható, hogy alvás alatt hányszor történik légzéskimaradás, ennek gyakorisága alapján mennyire súlyos az állapot és milyen mértékben zavarja a gyermek alvását. A vizsgálat során video monitorizálás is zajlik és nővéri felügyelet mellett történik, így a közben adódó technikai problémákat rögtön el tudjuk hárítani. A vizsgálat egy kétágyas szobában zajlik, egy kísérő a gyermek mellett lehet.

poligráfia ennél egyszerűbb vizsgálat, a gyermek otthonában zajlik. Kizárólag a vér oxigén szintjét mérjük egy ujjra ragasztható érzékelővel és az orron keresztüli levegőáramlást egy orreszköz segítségével. A készülék használata egyszerű, a felszerelést a Klinikán végezzük.

Mikor érdemes alvásvizsgálatot végezni? 
Gyermekeknél az alábbi panaszok utalhatnak alvás alatti légzéskimaradás fennállására:

Éjszakai panaszok: horkolás, légzéskimaradás, éjszakai bevizelés, nyugtalan alvás, gyakori felébredés, rémálmok.

Nappali panaszok: fáradékonyság, nem pihentető alvás, magatartászavar, hiperaktivitás, koncentrálási nehézség, gyakori hangulatingadozás, dühkitörések.

Leggyakoribb hajlamosító tényezők az alvás alatti légzéskimaradásra gyermekkorban az orr vagy garatmandulák megnagyobbodása és az elhízás.