Osztályvezető: Dr. Kovács Lajos
Osztályvezető főnővér: Lénárd Tímea                                                Telefon: +36-1-334-3186 /52643

Betegjogi képviselő:                    Erhardtné Dr. Gachályi Anikó    elérhetőség és fogadó óra

Kedves Szülők!

Köszöntjük a Gyermekklinika (Bókay utcai részleg) Pulmonológiai Osztályán!


Hogyan készüljünk fel otthon a kórházi tartózkodásra?

Osztályunkra elsősorban akut betegség miatt kerülnek felvételre a gyermekek, mégis érdemes ilyen esetben is otthon összepakolni pizsamát, papucsot, tisztálkodó szereket, a gyermek szeretett tárgyát, amivel alszik, amitől megnyugszik, illetve az otthon szedett állandó gyógyszereit, esetleg tápszerét.
Előfordul, hogy tervezett bronchoscopos vizsgálatra jön a gyermek, ilyenkor általában a beavatkozás előtti napon kerül felvételre, amikor megvizsgáljuk a gyermeket, megbeszéljük a másnapi, altatáshoz szükséges teendőket.
Amennyiben a gyermek felvételre kerül az osztályra, felvételkor a szülőt mind az orvos, mind a nővér részletesen kikérdezi, majd a szülő az erre vonatkozó beleegyező nyilatkozatot aláírja.
Kérjük, ne hozzanak az osztályra mogyorót, pattogatott kukoricát, rágógumit, szotyit, vagy cukorkát.
Amennyiben osztályunkra – előzetes, telefonon egyeztetett időpontban – ambuláns vizsgálatra érkeznek, a földszinten kell bejelentkezni az adott orvoshoz. Kérjük ilyenkor a korábbi zárójelentéseket, orvosi dokumentációkat hozzák magukkal.

 

Bronchoscopia, mellkasi műtét előtti tudnivalók

Osztályunkon bronchoscopia, vagy mellkascsövezés, mint műtéti beavatkozás fordulhat elő. Mindkét esetben az altatást megelőzően a szülők a beavatkozást végző orvostól részletes tájékoztatást kapnak. A műtét napján, vagy az azt megelőző napon az altatóorvos megvizsgálja gyermeküket és kikérdezi a szülőket a korábbi és tartósan fennálló betegségekkel, gyógyszerérzékenységgel kapcsolatban.


Altatás előtti éhgyomi szabályok

Altatás előtt 6 órával lehet utoljára enni és tejet, gyümölcslét, tápszert, szénsavas italt fogyasztani.
Altatás előtt 4 órával lehet utoljára gyermeküknek anyatejet adni.
Altatás előtt 1 órával lehet utoljára vizet és teát inni!

 

Tájékoztatás

A törvényi előírásnak megfelelően csak az édesanyának, édesapának, törvényes gondviselőnek, illetve a gyermek kezelésében részt vevő orvos kollégáknak adunk felvilágosítást.
Az osztályon több orvos dolgozik, a beteg kezelését a főorvos irányítja. Ügyeleti időben csak akut változásról tud az ügyeletes orvos tájékoztatást adni.
Ápolási kérdésekről az osztályon dolgozó nővér tud felvilágosítást adni.

 

Látogatás

A gyermek mellett egy szülő folyamatosan jelen lehet a kórházi tartózkodás ideje alatt. Látogatási idő alatt a gyermeket maximum kettő (14 éven felüli) személy látogathatja. Látogatási idő: hétköznap 17-19 óráig, hétvégén: 14-18 óráig.

 

Szülők tartózkodása a klinikán

Fontosnak tartjuk, hogy Ön a gyermeke közelében lehessen a gyermek ellátása során. Ennek érdekében elsősorban szoptatós édesanyák, súlyos állapotban lévő gyermekek szülei vagy még haza nem adható, de az osztályon már 24 órában nem szükségszerűen tartózkodó, elsősorban krónikus betegek és szüleik számára korlátozott számban rendelkezésre állnak a klinika 2. emeletén található „baba-mama szobák”.  Ezek igénybe vételére a fentieket figyelembe véve és a szobák foglaltságától függően kerülhet sor. A nem budapesti és várhatóan a klinikán hosszabb ideig tartózkodó családok/szülők számára a klinikával szomszédos utcában található, a Ronald McDonald’s Alapítvány által működtetett házban ingyenes szállásra van lehetőség. Mindkét szálláslehetőség igénybevétele előzetes egyeztetést kíván az adott osztály főnővérével illetve a kezelőorvossal.
Klinikánk osztályainak többségén a fentiek mellett kinyitható ágyakon, fotelágyakon tudunk éjszakára pihenési lehetőséget biztosítani az egyik szülő számára. A kisebb betegszobáknál, ahol a betegágyak mellett további fekvőhely elhelyezésére nincs lehetőség, a klinika területén igyekszünk megoldani igény esetén az egyik szülő elhelyezését.
Tisztelettel kérjük és felhívjuk figyelmüket, hogy klinikánkon kezelt egyik gyermek sem szenvedhet hátrányt, így elsődleges a gyermekek biztonságos ellátása. Ennek érdekében és ennek segítésére kérjük a „Szülői tájékoztatóban” leírtak és a klinika házirendjének, időbeosztásának betartását!
Köszönjük együttműködésüket, amelynek célja gyermekük minél biztonságosabb és gyorsabb ellátása és otthonába bocsátása.