Osztályvezető:
Dr. Kincs Judit                     Osztályvezető főnővér:
Szóka Zoltánné                               Telefon: +36-1-334-3186 / 52603
/ 52669 kisorvosi szoba
/ 52649 nővérpult

Betegjogi képviselő:
Erhardtné Dr. Gachályi Anikó    elérhetőség és fogadó óra

 

Kedves Szülők!

Köszöntjük Önöket a Bókay Gyermekklinika Csecsemő Osztályán. Bízunk abban, hogy az előttünk álló közös erőfeszítések nyomán gyermekük és családjuk pillanatnyilag nehéz, aggodalommal teli helyzete hamarosan jobbra fordul.

Kérjük Önöket, hogy olvassák el az alábbi tájékoztatót, amelyben a házirend általunk legfontosabbnak tartott részeit emeltük ki. Kérjük, hogy tartsák be a felsorolt szabályokat annak érdekében, hogy minél zökkenőmentesebb lehessen az együttműködésünk az elkövetkező napokban.

Fontos tudnivalók

Kérjük Önöket, minden esetben olvassák el a falra kifüggesztett házirendet is.

  • A gyermekágyak szélére kabátot, táskát, az ágyba semmit se tegyenek.
  • A kiságyból a matracot kivenni, vagy abba befeküdni szigorúan tilos!
  • Az orvosi műszerek beállítása vagy kikapcsolása nem a szülő feladata, ezeket csak az ápoló vagy az orvos kezelheti.
  • Minden szülő csak a saját csecsemőjéhez nyúlhat. Más csecsemőt ágyból kivenni, simogatni, cumit a szájába tenni nem szabad. Ezzel a fertőzések átvitelét célunk megakadályozni.
  • A kórházban tartózkodó szülő ellátása nem osztályos feladat.
  • A látogatás megtiltható, ha a látogató viselkedése a klinikán elfogadott normáknak nem felel meg, alkoholos, vagy tudatmódosító szerek befolyásoltsága feltételezhető.
  • Kórházi kezelés alatt a csecsemőt az udvarra csak engedéllyel lehet vinni. A kórház területéről a csecsemőt elvinni tilos!
  • A főkapu előtt csecsemővel dohányozni nem lehet.

Csecsemők ellátása, etetése

Az ÁNTSZ utasítására a csecsemő saját anyateje az osztályos konyha erre használatos hűtőszekrényében tárolható. A szoptatást forszírozzuk, de kérjük Önöket, hogy ha a betegség miatt ezt szabályok közé kell vonni, abban partnerként viselkedjenek.

Saját tápszert érdemes a csecsemővel hozni, mert nem feltétlenül van olyan speciális tápszer a Klinikán, mint amelyet a csecsemő kap.

Kérjük Önöket, hogy a csecsemő saját cumisüvegét, hőmérőjét, fürdetéshez használt törölközőjét, valamint pelenkát és popsitörlőt hozzanak magukkal.

Az ápolásba be van vonva az édesanya is, mert hisszük, hogy így hatékonyabb az ápolás és komfortosabb a csecsemőnek a kórházi tartózkodás. Ez akkor kivitelezhető, ha a szülő és a gyógyító-, ápoló team együttműködésre képes.

Látogatás

Hiszünk abban, hogy az édesanyák és édesapák jelenléte gyermekük mellett növeli a gyógyulás esélyeit, csökkentik az ápolási napok számát. Ezért törekszünk arra, hogy gyermekük betegségének súlyosságától függetlenül is minél több időt tölthessenek együtt velük. Az osztályos munkaszervezés és a rendelkezésre álló szűkös helyek és a betegek összetétele azonban bizonyos korlátokat jelentenek.

Az osztály zsúfoltsága miatt megkérjük Önöket, hogy napközben egyszerre csak egyikük tartózkodjon a csecsemő mellett. Látogatási időben lehetnek ketten.

Látogatási idő délután 15.00 órától van. A szülőt látogató rokonok az udvaron, vagy az ambulancia várótermében tudnak találkozni. Az osztály folyosóján kérjük, ne várakozzanak!

Tájékoztatás

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy gyermekükről a legteljesebb tájékoztatást nyújtsuk. A törvényi előírásoknak megfelelően csak az édesanyának, édesapának, törvényes gondviselőnek, illetve a gyermekük kezelésében részt vevő orvos kollégáknak és védőnőnek adunk tájékoztatást. Ez a telefonos tájékoztatásra is vonatkozik. Kérjük, hogy a többi családtagot Önök informálják a kapott tájékoztatás alapján.

A betegséggel, gyógyítással, kilátásokkal kapcsolatos információkat az osztályon dolgozó orvosok adnak. Az ápolással kapcsolatban a nővérek adnak tájékoztatást.

Az éjjel-nappali orvosi munkarend miatt napközben nem mindig ugyanaz az orvos gondoskodik gyermekükről, akivel az előző napokban találkoztak. A kórházi kezelés alatt nem egy „kezelőorvos”, hanem osztályunk orvos csapata gyógyítja gyermeküket. Részletes orvosi tájékoztatásra akár telefonon, akár személyesen 12.00-16.00 óra közötti időszakban van mód. Ezen túl és ügyeleti időben csak rövid tájékoztatásra van lehetőség.

A munkarendünk szerint a nővérek műszakonként 12 órán át egyfolytában vigyázzák és ápolják gyermeküket. Reggel 8.00 óra után illetve este 8 óra után kaphatnak információt arról, hogy ki ápolja az adott műszakban gyermeküket. Kérjük, őt keressék, vele tartsák a kapcsolatot az adott időben.

Szülők tartózkodása a klinikán

Fontosnak tartjuk, hogy Ön a gyermeke közelében lehessen a gyermek ellátása során. Ennek érdekében elsősorban szoptatós édesanyák, súlyos állapotban lévő gyermekek szülei vagy még haza nem adható, de az osztályon már 24 órában nem szükségszerűen tartózkodó, elsősorban krónikus betegek és szüleik számára korlátozott számban rendelkezésre állnak a klinika 2. emeletén található „baba-mama szobák”. Ezek igénybe vételére a fentieket figyelembe véve és a szobák foglaltságától függően kerülhet sor.

A nem budapesti és várhatóan a klinikán hosszabb ideig tartózkodó családok/szülők számára a klinikával szomszédos utcában található, a Ronald McDonald’s Alapítvány által működtetett házban ingyenes szállásra van lehetőség. Mindkét szálláslehetőség igénybevétele előzetes egyeztetést kíván az adott osztály főnővérével illetve a kezelőorvossal.

Klinikánk osztályainak többségén a fentiek mellett kinyitható ágyakon, fotelágyakon tudunk éjszakára pihenési lehetőséget biztosítani az egyik szülő számára. A kisebb betegszobáknál, ahol a betegágyak mellett további fekvőhely elhelyezésére nincs lehetőség, a klinika területén igyekszünk megoldani igény esetén az egyik szülő elhelyezését.

Tisztelettel kérjük és felhívjuk figyelmüket, hogy klinikánkon kezelt egyik gyermek sem szenvedhet hátrányt, így elsődleges a gyermekek biztonságos ellátása. Ennek érdekében és ennek segítésére kérjük a „Szülői tájékoztatóban” leírtak és a klinika házirendjének, időbeosztásának betartását!

Köszönjük együttműködésüket, amelynek célja gyermekük minél biztonságosabb és gyorsabb ellátása és otthonába bocsátása.