Osztályvezető: Dr. Krivácsy Péter
Osztályvezető főnővér:
Szökőné Galambos Anita
Betegjogi képviselő:
Erhardtné Dr. Gachályi Anikó

Telefon:
+36-334-31-86/52627
+36-20-825-8252

Kedves Szülők!

Köszöntjük Önöket a Gyermekklinika (Bókay utcai részleg) Sürgősségi Osztályán. Kérjük, tanulmányozzák át tájékoztatónkat, amiben olvashatnak osztályunk működéséről, a legfontosabb célkitűzéseinkről. Célunk, hogy megkönnyítsük a betegellátás folyamatát a gyerekek és a szülők számára.

 

Milyen panaszokkal érdemes sürgősségi osztályra menni?

A sürgősségi ellátás az akut panaszokkal foglalkozik, annak is a nem speciális ellátást igénylő betegeivel, a súlyosságtól függetlenül. Sürgősségi ellátást igényel pl. egy lázas csecsemő, egy fulladó kisgyermek, vagy egy folyamatosan hányó kamasz. Nem tartozik a kórházi sürgősségi ellátás kereteibe egy hosszabban fennálló panasz kivizsgálása, illetve a területen, a háziorvosnál ellátható betegek ellátása, pl. a hónapok óta fennálló has- vagy fejfájás vagy a hurutos köhögés.

 

Mi és hogyan történik a gyerekekkel a Sürgősségi Osztályon?

Ha Ön akut (heveny, rövid ideje fennálló panaszokkal hozta a gyermekét és a  háziorvosa nem szakvizsgálatot javasolt, kérjük húzzon sorszámot a felvételi pult bal oldalán található sorszámhúzó állványból – narancs szín, „Sürgősségi ellátásra jöttem”). Ha kezében van a sorszám, akkor kérjük figyelje a kijelzőket. Hamarosan behívjuk a „T” betűvel jelzett ajtón a triázsvizsgálóba.

Először a tünetek kikérdezése és az állapot súlyosság felmérése történik, ezt nevezik triázs vizsgálatnak. A triázst az osztály nővérei, ápolói végzik, ez alapján hívjuk be a betegeket nem érkezés, hanem súlyosság, alapján. Enyhébb panaszok esetén rövid kikérdezés, állapotfelmérés után a váróteremben tudnak várakozni az orvosi vizsgálat kezdetéig.  A kijelzőn megjelenik ismét a húzott sorszám „S1/S2” betű jelzéssel. Ekkor az „S” betűvel jelzett ajtón tudnak bejönni a vizsgáló helyiségünkbe. A bejutás a kapott sorszám papír vonalkód segítségével lehetséges.
Az ajtó bal oldalán található a kódleolvasó. A sorszámot vonalzóddal felfelé alá kell tartani és az ajtó kinyílik.

Ezt követően zajlik az orvosi vizsgálat, mely során más, további vizsgálatok elvégzésére is felmerülhet igény: Pl. labor-, röntgen-, ultrahang-, vizeletvizsgálat.
Ezek a beavatkozások plusz itt töltött várakozási idővel járnak.
Az osztályunkon van lehetőség helyben néhány laborvizsgálatot elvégezni, mely nagy segítség a betegellátás folyamatában.

 

A vizsgálat(ok), eredmények után a következő lehetőségek vannak:
Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy a gyermek biztonsággal otthon kezelhető, akkor terápiás javaslat mellett hazabocsájtjuk.
Ha több napos kórházi ellátás szükséges, Klinikánk valamelyik osztályán helyezzük el a gyermeket (ritka esetben más intézményben).
Amennyiben ez azonnal nem eldönthető vagy rövid, maximum egy napos kórházi kezelésre van szükség, osztályunk fektetőjébe kerül a gyermek.

A súlyos állapotú betegek a triázs vizsgálóból egyből valamelyik beteg vizsgálóba megy vagy (a súlyosság mértékétől függően) a shocktalanító helyiségben látjuk el. Az állapot stabilizálása után pedig a betegségének megfelelő osztályra kerül további ellátásra.

Osztályunkon 5 ágyas fektető működtetésére van lehetőség.
A fektetőben olyan betegek kerülnek elhelyezésre, akik ellátása, megfigyelése rövidtávon megoldható (maximum 24 óra) állapotukban rövid időn belüli javulás várható. Pl. infúzió adása.
Az itt tartózkodó kis betegeinkkel természetesen egy szülő folyamatosan jelen lehet, hiszen a betegellátás a szülőket is belevonva történik, ezzel is segítve a gyermekek gyógyulási folyamatát.
Ez természetesen a szülők részéről is nagy odafigyelést, türelmet igényel mivel a fektetőben nem csak egy korú, nemű, betegségű gyermekek ellátása zajlik ugyanabban az időben.
A betegellátással kapcsolatosan a műszakban lévő ápoló segítségét kérjék.

 

Tájékoztatás

Orvosaink és nővéreink széles körű és részletes tájékoztatás adnak a gyermeket érintő vizsgálatokról, folyamatokról, tervezett beavatkozásokról. A vizsgálatok az Önök beleegyezésével, megfelelő tájékoztatás után történik. Kérjük, legyenek tekintettel a feladatainkra és lehetőség szerint a kérdéseiket egy időben tegyék fel.

 

Gyermek- és családközpontú ellátás

A Gyermekklinika (Bókay utcai részleg) Sürgősségi Osztályának minden munkatársa eltökélt a gyermek- és családközpontú ellátás fontosságát illetően. Ennek érdekében:
A szülők, hozzátartozók minden ellátási folyamat során együtt lehetnek, megadva a gyermekeknek a megfelelő biztonságérzetet.
Betegeink biztonsága elsődleges számunkra, ezért az elsődleges állapotfelmérés (triázs) után szükség esetén intenzív osztályos szintű ellátást biztosítunk a shoktalanító betegellátó helyiségünkben.
Emellett eltökéltek vagyunk abban, hogy a beteg gyermekeket a lehető legkisebb megterhelés mellett gyógyítsuk, felesleges kórházi felvétel, vizsgálat ne történjen.
Célunk, hogy az elkerülhetetlen, fájdalommal járó beavatkozások a lehető legkisebb megterhelést okozzák, ennek érdekében különböző fájdalomcsillapító, terheléscsökkentő technikákat, ritkán gyógyszereket alkalmazunk.
Hiszünk abban, hogy minden gyermek egyéni igényeit is figyelembe kell vegyük, az ellátást racionális mértékben személyre, családra kell adaptáljuk.
Az ideológiai, vallási, származási különbözőségeket természetesnek tartjuk és amennyiben szükséges és lehetséges, a betegellátás során figyelembe vesszük.
A környezet kialakításánál egyszerre szeretnénk játékosabb, természetes színeket, formákat használni, ugyanakkor a gyermekek feszültségét oldó nyugalmat sugározni.

 

Házirend a fektetőben

Az orvosi vizsgálat után kerülnek a betegek ellátásra, illetve megfigyelésre a fektető helyiségben (maximum 24 óra).
Minden gyermeknél egy szülő jelenléte indokolt (válthatják egymást), aki részt tud venni az ellátásban, ezzel is elősegítve a gyermek gyógyulását.
A szülőknek figyelembe kell venni, hogy a fektetőben több gyermek ellátása zajlik egy időben, így ez igényelhet a szülők részéről türelmet és odafigyelést.
Minden szülő a saját gyermekét látja el, saját gyermekével foglalkozik.
Legyünk tekintettel a többi betegre!
Az ellátás során az összes vizsgálatról, beavatkozásról felvilágosítást kapnak a betegek/szülők az ellátó orvostól és ápolótól.
Ha kérdésük van, forduljanak bizalommal hozzájuk!
A folyamatos betegellátási rendszer miatt előfordulhat (több órás bent tartózkodás esetén), hogy nem egy kezelő orvos, hanem az osztályon dolgozó orvosi csapat látja el gyermeküket.
Az ápolók 12 órás műszakban dolgoznak, így szintén előfordulhat, hogy a kezelési folyamat során nappalos/ éjszakás ápoló is részt vesz az ellátásban.
Enni- innivaló korlátozott mennyiségben hozható be a tárolási nehézségek miatt.
Hűtőben tárolandó élelmiszer korlátozott mennyiségben névvel ellátva az ápolók el tudják helyezni/ kiadni a betegnek fenntartott hűtőben.
Az étkezés a fektető területén történik.
Figyeljünk a tisztaságra!
A saját értékeikért (mobil telefon, tablet, stb.) felelősséget nem tudunk vállalni.
A többi hozzátartozót (több órás itt tartózkodás esetén) a szülők tudják felvilágosítani.

Az osztály dolgozóinak meggyőződése hogy együtt (szülők, gyermekek, orvosok, ápolók) közösen, jó hangulatban, hatékonyabbá tudjuk tenni a betegellátás folyamatát.