Osztályvezető klinikai főorvos: Dr. Várnai Nikoletta
Vezető oktató: Dr. Pászthy Bea PhD osztályvezető egyetemi docens                                                  Vezető ápoló: Vreckó Zsófia                                      Titkárságvezető: Vajkainé Lakatos Anna
Betegjogi képviselő: Erhardtné Dr. Gachályi Anikó

Telefon:
+36-1-334-3186/ 52785
/52715 vagy +36 20 825 2785

Amennyiben az előzetesen egyeztetett időpont nem alkalmas, kérjük jelezze a fenti telefonszámon vagy a pszichiatria.gyer1@med.semmelweis-univ.hu email címen!

Bemutatkozás                                        Bejelentkezés
Diagnosztikus ellátás
Terápiás ellátás
Munkatársaink
Programok
Graduális képzés
Postgraduális (rezisens) képzés
Kongresszusok, tanfolyamok
Hírek

Bemutatkozás

Gyermek-, és Ifjúságpszichiátriai Osztályunkon a gyermek, a család és a közösség által jelzett pszichiátriai, pszichológiai problémák, betegségek és életviteli nehézségek feltérképezéséhez és rendezéséhez nyújtunk széles körű segítséget. Területi ellátási kötelezettség alapján biztosítunk ellátást a 3-18 éves korosztály számára. Célunk, hogy segítsük a gyermekek testi-lelki fejlődését, egészségének helyreállítását és megőrzését, hogy minél harmonikusabban tudjanak beilleszkedni családjukba, szűkebb és tágabb közösségükbe. Gyógyító közösségünket gyermekpszichiáter szakorvosok, rezidens orvosok, klinikai szakpszichológusok és pszichológusok, szociális munkás, csoportterapeuta, foglalkoztató terapeuta, mentálhigiénés szakember, művészetterapeuta és zeneterapeuta alkotják. Munkatársaink széleskörű szakmai szempontok alapján, egymással szorosan együttműködve térképezik fel a nehézségek hátterét, lehetséges okait. Munkánkat segíti az adminisztrációt és a szülőkkel való kapcsolattartást végző munkatársunk. Szükséges esetben klinikánkon lehetőség van a gyermekgyógyászat más területein dolgozó szakorvosokkal való konzultációra, műszeres, képalkotó és laborvizsgálatok elvégzésére. Intézményünk szakorvosjelöltek és klinikai szakpszichológus-jelöltek, pszichológus,- és gyógypedagógus hallgatók gyakorlati képzőhelyeként is szolgál.
Munkánk része a diagnosztizálás, a terápiás stratégia kialakítása, egyéni és csoportos foglalkozások megszervezése és lebonyolítása, valamint szociális segítségnyújtás a betegek és családtagjaik részére. Amennyiben lakóhelye területileg a SE Gyermekklinikához (Bókay utcai részleg) tartozik, a bejelentkezés módjáról a bejelentkezés menüpontban tájékozódhat.

Bejelentkezés:

Osztályunkon a területi ellátási kötelezettség alapján kerülnek felvételre a gyermekek és serdülők. Az Önök lakóhelye szerint illetékes gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátóhelyről az ÁNTSZ honlapján >> tájékozódhat. A kezelések megkezdésének első lépése a bejelentkezés. Osztályunkon minden beavatkozás időpont köteles. Időpontot csak telefonos megkeresés alapján tudunk biztosítani hétfőtől csütörtökig 10 és 12 óra között. A vizsgálatokhoz szükséges dokumentumokról a diagnosztikus ellátás menüpontban tájékozódhat. Időpontot az alábbi telefonszámon egyeztethet: +36 (1)334-3186 / 52785 mellék vagy +36 20 825 2785

Diagnosztikus ellátás

Ambuláns vizsgálat
Diagnosztikus munkánkat ambuláns és osztályos keretek között végezzük. A gyermekekkel és szüleikkel először ambuláns időpont alkalmával találkozunk (VIII. ker., Bókay János u. 54. Járóbeteg Szakrendelő), ahol megbeszéljük az előzményeket, valamint körüljárjuk a panaszt, amivel hozzánk fordultak. Ezen alkalommal eldöntjük, hogy szükséges-e egy átfogóbb kivizsgálás. Ha a probléma háttere szakembereink szerint kellőképpen feltárható az ambuláns vizsgálatkor, akkor a diagnózis alkotás már ekkor megtörténik, és javaslatot adunk arra, hogy a kezelést hol és milyen formában kaphatják meg a gyermekek. Ha az ambuláns vizsgálat során diagnosztikus probléma merül fel, és egy átfogóbb kivizsgálásra van szükség, akkor előjegyezzük a gyermeket osztályos kivizsgálásra. Az osztályos kivizsgálást vezető orvos nem feltétlenül egyezik meg az ambuláns vizsgálatot vezető orvos személyével.

Az Ambuláns vizsgálatra kérjük, hozzák magukkal:
• Beutaló (háziorvos)
• TAJ kártya
• Lakcím kártya
• Korábbi szakvélemények (pl. nevelési tanácsadó, Pedagógiai Szakszolgálat; stb.)
Pedagógiai vélemény

 
Osztályos kivizsgálás
Az osztályos munka során egyhetes turnusokban vizsgáljuk ki a gyermekeket és a serdülőket négy korcsoport szerint elkülönítve. Az osztályos kivizsgálás alapja a csoportos megfigyelés. Az óvodás korcsoportok gyógypedagógusok segítségével irányított zenés-játékos foglalkozásban vesznek részt a héten. Az iskolás és serdülő korosztály pedig művészetterapeuta segítségével önismereti és művészetterápiás csoportfoglalkozásokon vesz részt. A kötöttebb foglalkozásokat a szabad tevékenységgel eltöltött időszakok váltják. Az osztályon folyó munkát az osztály dolgozói és önkéntes hallgatók figyelik, ez alapján a hét végére kialakul egy kép a gyermek közösségben tapasztalt viselkedéséről. Ezen kívül minden gyermeket egy pszichiáter és egy pszichológus teamben vizsgál ki kétszemélyes helyzetben is. Az első találkozás a szülőkkel együtt történik, itt megbeszéljük, hogy mi az a probléma, amivel hozzánk fordultak, illetve részletesen kikérdezzük a vizsgálathoz szükséges egyéb tudnivalókat. Így számítsanak rá a szülők, hogy a felvétel napján hosszabb ideig lesz rájuk szükség. Erre a találkozásra kérjük a szülőket, hogy hozzanak magukkal a gyermekről pedagógiai és szülői jellemzést a megadott szempontok alapján, valamint a gyermek korábbi vizsgálati dokumentációit. A hét során felmérjük a probléma hátterében álló tényezőket, ehhez kötetlen beszélgetést, különböző pszichológiai teszteket, a kisebbeknél közös játékot, esetenként gyógypedagógiai vizsgálatot, valamint fizikális vizsgálatokat is alkalmazunk. A hét végére összegezzük a tapasztalatokat az egyéni és a csoportos megfigyelést összevetve, és megállapítjuk a diagnózist, valamint további terápiát javaslunk. A javasolt terápia többek között állhat fejlesztő foglalkozásokból, egyéni pszichoterápiából, csoport- vagy családterápiából, nevelési tanácsadásból és gyógyszeres kezelésből. A diagnosztikus hetet követően kerül sor a zárójelentés átadására, ahol megbeszéljük a szülőkkel a tapasztalatainkat, javaslatainkat, valamint lehetőséget biztosítunk a kérdések feltevésére.
 
Az Osztályos kivizsgálásra kérjük, hozzák magukkal:
• Beutaló (háziorvos)
• TAJ kártya
• Lakcím kártya
• Korábbi szakvélemények (pl. nevelési tanácsadó, Pedagógiai Szakszolgálat; stb.)
Pedagógiai vélemény 

Terápiás ellátás

Osztályunk elsősorban diagnosztikus osztályként működik. A kivizsgálást követően, megállapított indikáció alapján az alábbi terápiás lehetőségeket nyújtjuk:

Gyógyszeres kezelés, ellenőrzés

Munkatársaink

Dr, Pászthy Bea Dr. Pászthy Bea Phd.
gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos ; csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos; klinikai farmakológia szakorvos; pszichoterapeuta, vezető egyetemi docens
Dr. Várnai Nikoletta Dr. Várnai Nikoletta
gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos; osztályvezető klinikai főorvos; pszichoterapeuta

 

Dr. Szemán Réka
gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos

 

 

Dr. Varga Noémi
gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos

 

Dr. Barna Viktória                                                                                        gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos-jelölt

Dr. Husvéti Ramóna
gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos-jelölt

 

Dr. Kőszegi Nándor

gyermek- és ifjúságpszichiáter rezidens

 

Dr. Lendvai Zsófia
gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos-jelölt

 

Dr. Balogh József

gyermek- és ifjúságpszichiáter rezidens

 

Dr. Bognár Judit

gyermek- és ifjúságpszichiáter rezidens

Cserép Melinda
pszichológus munkacsoport vezetője, klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus

Bognár Emese
klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus, családterapeuta

Neri Orsolya

klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus jelölt, képzésben lévő családterapeuta

Szilágyi Csilla

klinikai szakpszichológus

 

Molnár Anna

klinikai szakpszichológus

 

Tamás Réka

klinikai szakpszichológus

Rozgonyi Emőke

 

Rozgonyi Emőke 
művészetterapeuta

Baksa Anikó

gyógypedagógus

Deák Adrienn

gyógypedagógus

Vreckó Zsófia

gyógypedagógus

 

Vajkainé Lakatos Anna
titkárságvezető

Átmenetileg osztályunkon dolgozó munkatársak

 

Oláh Stella

klinikai szakpszichológus-jelölt SE Klinikai Pszichológia Tanszék

 

Dr. Hajnal Mátyás

gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos-jelölt

 

Dr. Sipos Boldizsár Bendegúz

gyermek- és ifjúságpszichiáter rezidens

 

Sulyok Róza Sára

klinikai szakpszichológus-jelölt SE Klinikai Pszichológia Tanszék

 

Szabó Brigitta

klinikai szakpszichológus-jelölt SE Klinikai Pszichológia Tanszék

 

Vajsz Kornél

klinikai szakpszichológus-jelölt SE Klinikai Pszichológia Tanszék

Átmenetileg távollévő munkatársak
 
 
Stefiková Veronika Stefiková Veronika
klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Máté Orsolya Máté Orsolya
klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Dr. Szabó Ágota Dr. Szabó Ágota
gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvosjelölt
 

Programok

Kamasz szocio-kommunikációs csoport

Az idei tanévben is meghirdetjük kamasz szocio-kommunikációs csoportunkat. A programsorozatra olyan 12 és 18 év közötti fiatalokat várunk, akik a kölcsönös kommunikáció és a társas viselkedés területén szeretnének fejlődni. Ennek érdekében az alkalmak során a résztvevőknek lehetősége lesz a közös figyelmi viselkedések, a mentalizáció, az érzelemfelismerés, a csoportinterakciók, a problémamegoldás, a verbális és nonverbális kommunikáció, valamint a beszélgetési készségek gyakorlására. Mindez védett környezetben, a gyógypedagógia és a pszichológia eszközeinek segítségével valósult meg, szakemberek támogatása mellett.

Kérjük részvételi szándékukat szeptember 28-ig előre jelzzék e-mailben a deak.adrienn1@med.semmelweis-univ.hu címen megadva a serdülő nevét és születési dátumát.

A foglalkozásokra az őszi félévben kéthetente csütörtökön délután 14.00-15.30 kerül sor (orvosi igazolást biztosítunk szükség esetén). Csatlakozni az első alkalomnál lehet, utána zárt csoport jelleggel működünk tovább.

Időpontok: október 5., október 19., november 2. (ha az őszi szünet ellenére van legalább 3 résztvevő), november 16., november 30., december 14.

Helyszín: SE Gyermekklinika, Bókay utca 53., Gyülekező a 3. emeleten

A részvétel ingyenes, azonban amennyiben támogatni tudják munkánkat, azt a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítványon keresztül tehetik meg, közleményben osztályunk (Gyermek- és Ifjúságpszichiátria) megjelölésével: K&H Bankszámla: 10403387-00031000-00000008 „Egy kicsit a Kicsiknek”

Szülőtréning autizmus spektrum zavarban (ASD) érintett gyermekek szülei részére

2023 őszén ismét előadássorozatot indítunk olyan szülők, érdeklődő családtagok részére, akiknek a gyermeke, hozzátartozója autizmus spektrum zavarral él. Célunk, hogy korszerű, tudományos alapú ismereteket nyújtsunk az ASD-ről, ezáltal segítsük Önöket abban, hogy jobban megértsék az ASD-ben érintett családtagjukat. Megmutatjuk, azokat az eszközöket, amelyeket az otthoni élet során a mindennapokban tudnak használni, valamint útmutatást nyújtunk, a legmegfelelőbb terápia kiválasztásához. Bármilyen 3 és 18 éves kor közötti érintett gyermek esetén ajánljuk a programot. Kéthetente, csütörtök délutánonként kerülnek megrendezésre az előadások. Ezeket követően interaktív beszélgetés során lehetőség nyílik tapasztalataik megosztására, kérdéseik feltevésére, megválaszolására. Az alkalmak külön is látogathatóak. Előzetes regisztráció egyelőre nem szükséges, de megköszönjük, ha részvételi szándékukat előre jelzik e-mailben a deak.adrienn1@med.semmelweis-univ.hu címen.

A részvétel ingyenes, azonban amennyiben támogatni tudják munkánkat, azt a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítványon keresztül tehetik meg, közleményben osztályunk (Gyermek- és Ifjúságpszichiátria) megjelölésével: K&H Bankszámla: 10403387-00031000-00000008 „Egy kicsit a Kicsiknek”

 

1. alkalom: szeptember 28. A legfontosabb ismeretek az autizmusról
Jellemzők, okok, diagnosztika, következő lépések, SNI státusz, egészségügyi-, pszicho- és pedagógiai terápiák, tények és tévhitek
2. alkalom: október 12. Beszéd és társak
Szocio-kommunikációs jellemzők ASD-ben, a szociális és kommunikációs terület fejlesztési lehetőségei a beszédindítástól, az alternatív kommunikációs eszközökön és az életkornak megfelelő beszédstíluson keresztül, a pszichodrámáig
3. alkalom: október 26. Problémás viselkedés, motiváció és dühkezelés
A végrehajtó funkciók területének nehézségei autizmusban, a kihívást jelentő viselkedések kezelése, a viselkedés pozitív irányú változtatásának módszerei és az ehhez ajánlott eszközök, a dühkezelés módszerei, illetve pszichoterápiás és szükség esetén gyógyszeres megsegítése
4. alkalom: november 9. Szenzoros érzékenység
A szenzoros jellemzők a különböző modalitások területén, ingerkereső és kerülő viselkedés, az optimális környezet kialakítása
5. alkalom: november 23. Szelektív evés és önellátás
Az autizmusban megjelenő étkezési nehézségek és az önkiszolgálás egyéb területeinek megtámogatása, út az önállóság felé
6. alkalom: december 14. Testvérhelyzet és kortársbántalmazás
Az autizmus magyarázata gyermekek számára, az együttélés segítése. A bullying (fizikai, verbális és cyber), megelőzésének és megfékezésének lehetőségei.

Helyszín: SE Gyermekklinika, Bókay utca 53., 2. emelet, Koós terem
Időpont: a megadott csütörtökönként 16.30-18.00

Oldal teteje ↑

Graduális képzés

A Gyermek- és Ifjúságpszichiátria alapvonalai klinikai fakultáció IV és V. éves hallgatóknak 

Postgraduális (rezidens) képzés

Disputa Rezidens-szeminárium
Gyermekpszichiátria tételsor

Kongresszusok, tanfolyamok

MAGYIPETT 46. Kongresszusán 2023. május 19.-én Anorexia címmel tartott előadást Dr. Pászthy Bea PhD. Az előadást nagy érdeklődés kísérte.
 
Autizmusspecifikus pszichoterápia a gyakorlatban című online képzésen vett részt Dr. Barna Viktória, Deák Adrienn és Baksa Anikó.
Workshop célja a neurodiverzitás affirmatív szemléletét a terápiás térbe és munkába emelve olyan keretrendszert adjon, melyben könnyebben születnek korrektív élmények.

 

Hírek

Kamasz szocio-kommunikációs csoport
Szocio-kommunikációs csoport néven olyan foglalkozásokat hirdettünk kamaszoknak (12 és 18 év közötti fiataloknak), amelyek a kölcsönös kommunikáció és a társas viselkedés fejlesztését célozták meg.
Az alkalmak során lehetőségük volt a közös figyelmi viselkedések, a mentalizáció, az érzelemfelismerés, a csoportinterakciók, a problémamegoldás, valamint a verbális és nonverbális kommunikáció, illetve a beszélgetési készségek gyakorlására. Mindez védett környezetben, a gyógypedagógia és a pszichológia eszközeinek segítségével valósult meg.
A foglalkozások négy plusz egy alkalmas blokkokra tagolódtak.
Kapcsolatteremtés, Asszertív kommunikáció, Kortárs bántalmazás ,nyári szüneti napközis tábor
 
SZÜLŐTRÉNING- autizmus spektrum zavarban (ASD) érintett gyermekek szülei részére
2023 tavaszán ismét 8 alkalmas előadássorozatot indítottunk olyan szülők, érdeklődő családtagok részére, akiknek a gyermeke, hozzátartozója autizmus spektrum zavarral él. Az előadásokat követően interaktív beszélgetés során lehetőség nyílt tapasztalataik megosztására, kérdéseik feltevésére, szakemberek (orvos, pszichológus, gyógypedagógus) általi megválaszolására
 
Dr. Pászthy Bea docens asszonyt 2023-ban felterjesztették a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra. Gratulálunk!
2023.03.15.-én Dr. Várnai Nikoletta főorvos a Semmelweis Egyetem Kiváló Dolgozója elismerésben részesült. Gratulálunk!
Dr. Varga Noémi kiváló eredménnyel sikeres gyermek-és ifjúságpszichiátriai szakvizsgát tett 2023.03.23.-án. Gratulálunk!
 
Örömmel osztjuk meg, hogy dr. Várnai Nikoletta Osztályvezető Főorvos 2022. november 10-én a pszichoterápiás szakvizsgáját kiváló eredménnyel letette. Gratulálunk!
Dr. Szemán Réka 2022. október 19-én Gyermek- és ifjúságpszichiátriai szakvizsgát tett, kitűnő eredménnyel. Gratulálunk!

Dr. Barna Viktória, Deák Adrienn és Baksa Anikó 2022. december 10-én Autizmus diagnosztikus obszervációs séma (ADOS) vizsgát tettek. Gratulálunk!

2022. június 12-én Osztályunk is részt vett a 7. Tour de Bókay jótékonysági kerékpáros felvonuláson a Bókay Gyermekklinikától a Bókay- kertig, ahol a gyerekeket arcfestéssel, valamint lufihajtogatással örvendeztettük meg.

Tour de Bókay kerékpáros felvonulás – I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika (semmelweis.hu)

Gyógyító növények – Növénysimogató
A Klinika udvara újabb interaktív részleggel gazdagodott: elkészült a Növénysimogató. Ez egy fűszerkert, ahol a növények látványa, érintése mellett az ízüket és illatukat is lehetőség van megismerni.
A jelzőtáblákat a Pszichiátriai osztályunkon fekvő betegek készítették a kollégáink vezetésével.
A kerti sétát és az ezzel járó élményt, szeretettel ajánljuk a Klinikán megforduló gyermekeknek, az őket kísérőknek és reméljük a lelkük is részesül a simogatásban!💙
 
Nyári táborok
Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztályunk öt tábort is szervezett a nyár folyamán az általunk gondozott gyermekek részére. Júliusban önismereti héten vehettek részt serdülő lányok. Utána szintén a kamasz korosztály részére szociális-kommunikációs fejlesztő tábort, kisiskolás korosztály számára szociális készségfejlesztő élménytábort tartottunk.
A serdülők és a gyermekek is szocio-kommunikációs terület fejlesztésének céljával rendezett napközis táborban vettek részt. A hét feladatainak fókuszában a kortársakhoz való kapcsolódás és az ahhoz való adekvát eszközök megismerése, a kooperáció, valamint az önismeret és önkifejezés állt. A használt eszközök elsősorban térben és időben strukturált, protetikus környezet, a vizuális megtámogatás, valamint a játékos gyakorlási lehetőségének biztosítása volt, szakemberek vezetése mellett, biztonságos keretek között.
Augusztusban két turnusban ADHD-val diagnosztizált gyermekek számára szerveztünk terápiás tábort, ahol a kognitív képességek, ezen belül elsősorban a figyelem fejlesztése volt a központban. Emellett a részképességek és a szociális készségek támogatására is sor került. Az óvodás korosztálynál a tenger témáján keresztül, míg a nagyobbakkal meséken keresztül dolgoztunk
A táborok zárásaként a Természettudományi Múzeumba is ellátogattunk.
  
Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Gyermekpszichiátriai és Addiktológiai Tagozat vezetőjének klinikánk munkatársát, Dr. Pászthy Bea egyetemi docenst nevezte ki Balog Zoltán miniszter. Docens asszony a négy évre szóló kinevezést 2016. február 15-én vette át. A tagozat két tagja: Dr. Vetró Ágnes egyetemi docens, SZTE ÁOK Gyermekklinika és Dr. Nagy Péter főorvos, Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház.
A kinevezés megtekinthető ide kattintva >>
Új Egészségügyi Szakmai Kollégiumi lista, 2016 >>

 

Meditime időpontfoglaló rendszer

Figyelem! Az online előjegyzési rendszer tekintetében Klinikánk az eddigi Reservio rendszerről átáll a Meditime rendszerére. Az átállás miatt 2023. augusztus 17-27. között nincs lehetőség a szakrendelésekre való előjegyzésre. Augusztus 28-tól a Klinikánk honlapján keresztül elérhető linken tudnak időpontot foglalni, amit a honlapon a Betegellátás -> Járóbeteg ellátás menüpontok alatt találnak. Megértésüket köszönjük!