Osztályvezető: Dr. Várkonyi Ildikó
Osztályvezető asszisztens: Balogh Ferencné
Betegjogi képviselő: Erhardtné Dr. Gachályi Anikó

Telefon:
+36-1-334-3186/ 52729
/52685

Kedves Szülők!

Köszöntjük Önöket a Bókay Gyermekklinika Radiológiai Osztályán! Gyermekük betegségének megállapítása, követése, vagy pontosítása érdekében kezelőorvosa röntgen- vagy ultrahang vizsgálatot kérhet, amelyek osztályunkon Klinikánk ambuláns és bennfekvő betegei számára rendelkezésre állnak. Radiológiai osztályunk a főépület I. emeletén található.

 

Röntgenvizsgálatok (RTG)

Klinikánkon a legmodernebb digitális röntgenfelvételi és átvilágító berendezéssel vizsgáljuk gyermekét. A röntgenvizsgálatok minden esetben sugárterheléssel járnak, de külön hangsúlyt helyezünk arra, hogy ezt minél alacsonyabb szinten tartsuk. Ennek érdekében igyekszünk lehetőség szerint sugárterheléssel nem járó módszerekkel diagnózishoz jutni, illetve minden esetben megfelelő sugárvédelmet (például ólomtakarás) alkalmazunk. Vannak olyan megbetegedések, amelyekben a röntgenvizsgálat nem váltható ki mással, ilyen a tüdő vagy a csontok vizsgálata. Gyermeke érdeke, hogy a radiológus orvos gyermekére szabottan a megfelelő módszert alkalmazza. A röntgenvizsgálat során a beteget érő sugárzás minimális, a vizsgálat elhagyása nagyobb kockázatot jelent gyermekének, mint a kis sugárterhelés.
Röntgenvizsgálatokhoz kérjük a Szülőt, hogy tartson gyermekével a vizsgáló helyiségbe, segítsen megnyugtatni, rögzíteni őt. Kiskorú hozzátartozó, várandós édesanya a röntgenben nem tartózkodhat! A kontrasztanyagos, átvilágító berendezésen végzett vizsgálatoknál is jelen lehet a szülő (pl. vastagbélvizsgálat, nyelésvizsgálat). Vizsgálatok előtt a röntgenasszisztens vagy a radiológus orvos kikérdezi Önöket, elmondja röviden a vizsgálat menetét. Amennyiben kérdésük van, kérjük, tegyék fel! A vizsgálatokhoz szükséges előkészületekről kezelőorvosuk ad felvilágosítást. Nyelésvizsgálatra mindig éhgyomorra kell jönni. A használt kontrasztanyagok, melyeket a gyomor-béltraktus vizsgálatához alkalmazunk, mellékhatással általában nem járnak. A szülők védelmét szolgálja az ólomgumi kötény.
Röntgenfelvételhez a gyermek állvány előtt áll, vagy asztalon fekszik. Kisbabák esetében hasi röntgenfelvételt függőleges helyzetben is végezhetünk, ekkor meg kell tartani a babát.Több felvételhez szükség lehet a gyermek rögzítésére (pl. koponya rtg), amihez sem sérülést, sem fájdalmat nem okozó eszközöket, mint pl. szivacspárnákat veszünk igénybe. Maga a felvétel általában másodpercekig tart csak, az előkészítés, beállítás néhány percig. Asszisztensünk a felvételt a kezelő pultról, távolról vezérli.
Kérjük, nagyobb gyermekének mondja el, hogy a röntgenvizsgálat nem fáj, a vizsgálat alatt mozdulatlanul kell maradni, esetleg mély lélegzet benntartását fogjuk tőle kérni, vagy például azt, hogy forduljon oldalra. A vizsgálóban lévő berendezések nagy méretűek, kicsiknek ijesztőek lehetnek, ezért is fontos az Önök jelenléte. Ambuláns betegeink közvetlenül a vizsgálat után leletet kapnak, bennfekvő betegeink leletét még aznap elkészítjük, és minden esetben a gyermek kezelő orvosának küldjük el számítógépen. Valamennyi vizsgálat képanyagát digitálisan tároljuk, mely később is bármikor elérhető.

 

Ultrahangvizsgálat (UH)

Radiológiai osztályunkon két modern ultrahangberendezéssel vizsgálunk, ezen kívül rendelkezésre áll egy külön UH-berendezés az intenzív osztályos betegek helyszíni vizsgálatára. Az ultrahangvizsgálat fájdalmatlan, ártalmatlan.  A gyermekkorban szükséges valamennyi ultrahangvizsgálatot el tudjuk végezni, az agyi (koponya) UH-tól a nyaki szervek, hasi szervek, kismedencei szervek, apró részek (pl. here) vizsgálatáig. Doppler-vizsgálattal az ereket tudjuk megítélni, de vizsgálunk újszülött csípőt, gerincet is. Gyermekének az UH-vizsgálathoz legtöbbször semmilyen előkészületet nem kell tennie. Sárgaság miatt, vagy epe megbetegedés miatt végzett hasi UH-hoz kérjük, hogy a gyermek éhgyomorra jöjjön. Kismedence (méh, petefészkek) vizsgálatához kérjük, hogy gyermeke igyon sok (nem szénsavas) folyadékot, és ne menjen WC-re, a telt hólyag a vizsgálathoz technikailag szükséges. A vizsgálatok nem előjegyzésre, és nem érkezési sorrendben történnek, kérjük ennek figyelembe vételét. Kontrollvizsgálatra érkező betegeinket is kérjük, először mindig kezelőorvosuknál jelentkezzenek, aki megkéri a vizsgálatot a számítógépes rendszerben. Igyekszünk a súlyosabb betegeket, sürgős eseteket, kisbabákat előnyben részesíteni. Valamennyi UH-vizsgálat leletét azonnal lediktáljuk, kezelő orvosa számára a számítógépben azonnal rendelkezésre áll.
Speciális vizsgálatok esetén – amilyen pl. a szonocisztográfia – külön tájékoztatót adunk a vizsgálat előtt.

 

CBCT (Cone Beam Computer Tomography)

Osztályunk legújabb képalkotó vizsgálóberendezése a CBCT készülék, mellyel lehetőség van a fogak és az arckoponya részletgazdag megjelenítésére, emellett az arcüregek, a közép- és belsőfül is vizsgálható. Ezek a felvételek fül-orr-gégészeti, illetve fogászati gócszűrésre is alkalmasak, valamint  műtétek 3D- tervezésére is. A hagyományos CT készülékeknél korszerűbb, ezért a gyermekek alacsony sugárterheléssel vizsgálhatók. A vizsgálat semmilyen fájdalmat vagy kellemetlenséget nem okoz gyermekének, csak mozdulatlanul kell maradnia a felvétel készítésének idejére, mely kevesebb mint fél perc. Igyekeztünk ennek megkönnyítéséhez a környezetet minél barátságosabbá tenni. A CBCT-vel készülő felvételek jelentősen hozzájárulnak gyermeke gyógyulásához.

Radiológiai vizsgálataink során bármilyen kérdésük van, forduljanak bizalommal röntgenasszisztenseinkhez, vagy gyermekradiológus orvosainkhoz.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy Klinikánk oktató intézmény, ezért a vizsgálatokon orvostanhallgatók, képzés alatt álló orvoskollégák is jelen lehetnek, illetve a vizsgálatok egy részét felügyelet mellett gyakorló orvosok végzik.

Reméljük, tájékoztatónk segít Önöknek és gyermeküknek az esetleges félelmek, kétségek leküzdésében.