Osztályvezető: Dr. Máttyus István
Osztályvezető főnővér: Nagy Erika
Betegjogi képviselő: Erhadtné Dr. Gachályi Anikó

Telefon: +36-1-3343-186/ 52663

Kedves Szülők!

Köszöntjük Önöket a Gyermekklinika (Bókay utcai részleg) Újszülött Sebészeti Osztályán.
1992. novembere óta ellátja és gondozza a Semmelweis Egyetem Nőgyógyászati Klinikáiról és az ország bármelyik újszülött- és csecsemőosztályáról áthelyezett, fejlődési rendellenességgel született, többnyire sebészeti beavatkozást igénylő betegeket. Feladata e gyermekek kivizsgálása, felkészítése a szükséges műtétre, majd a beavatkozás utáni kezelésük és gondozásuk. Évente 400-450 fekvőbeteget látunk el.
A beteget két ágyas kórtermekben helyezzük el, ahol az anya napközben gyermeke mellett tartózkodhat, szoptathatja, részt vehet az ellátásában. A távolabb lakó édesanyák számára korlátozott számban klinikánk anyaszállásán biztosítunk helyet.
Az osztály és a hozzátartozó ambulancia által ellátott szakfeladatok:
1. Újszülött- és csecsemőkori húgyúti malformációk (fejlődési zavarok) kivizsgálása, gondozása és kezelése, szükség esetén műtéti korrekciója.
2. Újszülött- és csecsemőkori húgyúti gyulladások kivizsgálása, kezelése.
3. A béltraktus fejlődési rendellenességeinek, organikus, azaz műtéti beavatkozást igénylő
működészavarainak kivizsgálása, kezelése, szükség esetén műtéti korrekciója.
4. Rövid bél szindrómás újszülöttek és csecsemők kezelése, részleges és teljes parenterális táplálás (infúziós kezelés) kivitelezése.
5. Otthoni infúziós kezelésben részesülő betegek szüleinek felkészítése, betanítása az otthoni parenterális táplálásra.
A betegeket tapasztalt csecsemő- és gyermekgyógyász valamint sebész szakorvosok speciálisan képzett ápoló személyzet segítségével látják el.

Látogatás

Hiszünk abban, hogy a gyermekek gyógyulását a szülők jelenléte segíti, ezért igyekszünk biztosítani, hogy az édesanya vagy édesapa folyamatosan a gyermek mellett lehessen.
Az osztály adottságai miatt egy gyermek mellett egyszerre csak egy szülő tartózkodhat, a szülők bármikor felválthatják egymást.

Nagyszülők és testvérek előzetes megbeszélést követően látogathatják betegeinket.

Ápolás

Támogatjuk a szülők részvételét a gyermekük ápolásában. Az ápolók szívesen segítenek egyszerűbb ápolási feladatok elsajátításában (pl. etetés, pelenkacsere, fürdetés, öltöztetés stb.). Szoptatós kismamáknak segítünk a szoptatás kivitelezésében, ha a babájuk már ehet.
Kérjük, mindig tartsák be az osztályos ápolók útmutatásait!
Örömmel fogadjuk, ha gyermeküknek megfelelő méretű egyszer használatos pelenkát, popsi törlőt, fürdetőt, testápolót, szükség esetén cumisüveget hoznak.
Az otthon lefejt anyatejet kérjük hűtőtáskában, jégakku mellett szállítsák. A Klinikán is van lehetőség az anyatej fejésére, az erre kialakított helyiséget az ápolók megmutatják.

Öltözet

Szülőknek: célszerű könnyű öltözetet viselni, mert az osztályon meleg van. Kabátot, zakót az osztályon az erre kijelölt szekrényben kell elhelyezni. Értékeiket tartsák maguknál, felelősséget a kabátokban hagyott értéktárgyakért nem tudunk vállalni.
Külön ruhát, köpenyt az osztályon nem kell felvenniük.
Csecsemőknek: body, előlről nyitható rugdalózó a legpraktikusabb viselet, melyet az osztály biztosít. Saját ruha viselésére is van mód, de azokért az osztály dolgozói felelősséget nem tudnak vállalni.

Tisztasági szabályok

A kórházi fertőzések kivédése érdekében kérjük, tartsák be a szabályokat!

  • Kórterembe lépéskor kötelező a szappanos kézmosás és kézfertőtlenítés.
  • Az osztályon csak saját gyermekéhez nyúljon, így megelőzve az esetleges fertőzések elterjedését.
  • Pelenkát a kórteremben elhelyezett veszélyes hulladékos gyűjtőbe helyezze.
  • Esős, sáros idő esetén lábzsák használata az osztály egész területén kötelező, kivéve ha váltó cipővel rendelkezik.
  • Higiéniai okokból a kórteremben étkezni nem szabad, hely hiányában osztályon kívül bonyolítsák le étkezéseiket.
  • Minden szülő csak abban a kórteremben tartózkodhat, melyben gyermekét elhelyeztük.

Tájékoztatás

A törvényi előírásoknak megfelelően csak szülőknek, törvényes gondviselőnek, illetve a gyermekük kezelésében részt vevő orvos kollégának és védőnőnek adunk tájékoztatást a vizsgálati eredményekről és a gyermek állapotáról.
Ez a telefonos tájékoztatásra is vonatkozik.
Kérjük, hogy a többi családtagot Önök informálják a kapott tájékoztatás alapján.
A betegséggel, kezeléssel, kilátásokkal kapcsolatos információkat az osztályon dolgozó orvosok adnak. Az ápolással kapcsolatban az ápolók adnak tájékoztatást.

Szülők tartózkodása a klinikán

Fontosnak tartjuk, hogy Ön a gyermeke közelében lehessen a gyermek ellátása során. Ennek érdekében elsősorban szoptatós édesanyák, súlyos állapotban lévő gyermekek szülei vagy még haza nem adható, de az osztályon már 24 órában nem szükségszerűen tartózkodó, elsősorban krónikus betegek és szüleik számára korlátozott számban rendelkezésre állnak a klinika 2. emeletén található „baba-mama szobák”.  Ezek igénybe vételére a fentieket figyelembe véve és a szobák foglaltságától függően kerülhet sor. A nem budapesti és várhatóan a klinikán hosszabb ideig tartózkodó családok/szülők számára a klinikával szomszédos utcában található, a Ronald McDonald’s Alapítvány által működtetett házban ingyenes szállásra van lehetőség. Mindkét szálláslehetőség igénybevétele előzetes egyeztetést kíván az adott osztály főnővérével illetve a kezelőorvossal.
Klinikánk osztályainak többségén a fentiek mellett kinyitható ágyakon, fotelágyakon tudunk éjszakára pihenési lehetőséget biztosítani az egyik szülő számára. A kisebb betegszobáknál, ahol a betegágyak mellett további fekvőhely elhelyezésére nincs lehetőség, a klinika területén igyekszünk megoldani igény esetén az egyik szülő elhelyezését.
Tisztelettel kérjük és felhívjuk figyelmüket, hogy klinikánkon kezelt egyik gyermek sem szenvedhet hátrányt, így elsődleges a gyermekek biztonságos ellátása. Ennek érdekében és ennek segítésére kérjük a „Szülői tájékoztatóban” leírtak és a klinika házirendjének, időbeosztásának betartását!

Köszönjük együttműködésüket, amelynek célja gyermekük minél biztonságosabb és gyorsabb ellátása és otthonába bocsátása.