Osztályvezető: Dr. Luczay Andrea, Dr. Tóth-Heyn Péter
Osztályvezető főnővér: Zeher Zsuzsanna                                      Telefon: +36-1-334-3186/52641
 
Betegjogi képviselő:                    Erhardtné Dr. Gachályi Anikó    elérhetőség és fogadó óra

Kedves Szülők!

Köszöntjük Önöket a Bókay Gyermekklinika Diabétesz, Endokrinológiai és Metabolikus Osztályán. Köszöntjük Önöket hazánk legnagyobb gyermek-diabétesz központjában! Gyermekük klinikai tartózkodását igyekszünk minél könnyebbé tenni, ezért kérjük, olvassák el az alábbi tájékoztatót, amivel segítik osztályunk működését is!
Osztályunkon elsősorban diabéteszes gyermekeket látunk el, kisebb arányban túlsúlyos és hormonális problémákkal küzdő betegeket. Az osztály profiljából adódóan viszonylag kevés az akut beteg osztályunkon. Kérjük, hogy a kivizsgálásra érkezett, jó állapotú, panaszmentes gyerekek és szüleik legyenek tekintettel a kisszámú súlyosabb állapotú beteg igényeire, nyugalmára!

Fontos tudnivalók

Bármilyen problémával kerül gyermekük osztályunkra, kérjük, hogy a többi gyermekre is vonatkozó diétás, étrendi szabályokat tartsa be. Az osztály profiljából adódóan a diétás kezelés kiemelt fontosságú, így enni- és innivalót általában csak munkatársainktól kaphatnak a gyerekek, a magukkal hozott enni- és innivalót kérjük, nővéreinknek adják. Kérjük, hogy a kórteremben csak a gyermekek étkezzenek.
Gyermekük tartalmasabb időtöltése céljából köszönjük, ha kedvenc játékát, könyvét behozzák az osztályra! Ezekért sajnos felelősséget vállalni nem tudunk. Ugyanez vonatkozik hangsúlyozottan az értékes audiovizuális eszközökre, beleértve a telefont is.
A délutáni csendes pihenőt a gyermekek pihenésre használják, a monitorok használatát ebben az időben kérjük mellőzni!
Napközben saját szabadidő ruhában lehetnek a jó állapotú gyermekek, pizsamát csak az akut betegeknek kell viselni.
A szülők ápolásban való részvétele a beteg érdekében megengedett és szükséges, de az ápolási feladatokról kérjük, minden esetben egyeztessenek nővéreinkkel.
A szülők kabátjaikat a kórtermen kívüli fogason, vagy a ruhatárban helyezhetik el.

Tájékoztatás

Köszönjük, ha gyermekük állapotáról csak az osztály dolgozóinál: a kezelőorvosnál illetve nővéreknél érdeklődnek. Felvilágosítást személyesen és csak a betegek szüleinek adhatunk. Ügyeleti időben az ügyeletes orvos csak akut változásokról tud információt adni.
A diabétesszel kapcsolatos oktatás, edukáció több szakterület képviselője közreműködésével valósul meg. Az oktatás során az orvosi információ mellett számos gyakorlati fogást nővéreinktől tanulnak meg, a diétával kapcsolatos információt dietetikusunktól kapják meg.

Látogatás

A szülők egyike 7-20 óra között folyamatosan gyermeke mellett tartózkodhat. Indokolt esetben – átmenetileg – mindkét szülő jelenlétére számítunk.
Az újonnan diagnosztizált diabéteszes gyermekek kezelésének beállítása és a betanulás időszakában kifejezetten kívánatos, hogy a szülő minél több időt az osztályon töltsön a tanulás érdekében.
A családok 14 éven felüli tagjai hétköznap 17-19, hétvégén 14-18 óra között látogathatják a gyermekeket. A gyermekek egészségi állapotától és aktuális vércukor értékétől, illetve az időjárástól is függően van lehetőség a Klinika udvarán történő sétára. Fontos, hogy a gyermekek csak az osztály dolgozóinak tudtával és engedélyével hagyhatják el az osztályt.

Szülők tartózkodása a klinikán

Fontosnak tartjuk, hogy Ön a gyermeke közelében lehessen a gyermek ellátása során. Ennek érdekében elsősorban szoptatós édesanyák, súlyos állapotban lévő gyermekek szülei vagy még haza nem adható, de az osztályon már 24 órában nem szükségszerűen tartózkodó, elsősorban krónikus betegek és szüleik számára korlátozott számban rendelkezésre állnak a klinika 2. emeletén található „baba-mama szobák”.  Ezek igénybe vételére a fentieket figyelembe véve és a szobák foglaltságától függően kerülhet sor. A nem budapesti és várhatóan a klinikán hosszabb ideig tartózkodó családok/szülők számára a klinikával szomszédos utcában található, a Ronald McDonald’s Alapítvány által működtetett házban ingyenes szállásra van lehetőség. Mindkét szálláslehetőség igénybevétele előzetes egyeztetést kíván az adott osztály főnővérével illetve a kezelőorvossal.
Klinikánk osztályainak többségén a fentiek mellett kinyitható ágyakon, fotelágyakon tudunk éjszakára pihenési lehetőséget biztosítani az egyik szülő számára. A kisebb betegszobáknál, ahol a betegágyak mellett további fekvőhely elhelyezésére nincs lehetőség, a klinika területén igyekszünk megoldani igény esetén az egyik szülő elhelyezését.
Tisztelettel kérjük és felhívjuk figyelmüket, hogy klinikánkon kezelt egyik gyermek sem szenvedhet hátrányt, így elsődleges a gyermekek biztonságos ellátása. Ennek érdekében és ennek segítésére kérjük a „Szülői tájékoztatóban” leírtak és a klinika házirendjének, időbeosztásának betartását!
Köszönjük együttműködésüket, amelynek célja gyermekük minél biztonságosabb és gyorsabb ellátása és otthonába bocsátása.

Klinikánk és osztályunk a Semmelweis Egyetem részeként az orvos- és gyermek-szakorvosképzés helye is: a klinikán 3 nyelven, magyarul, angolul és németül zajlanak kórtermi gyakorlatok. Kérjük ezzel kapcsolatban megértésüket és támogatásukat! A kezelőorvos igyekszik minden alkalommal egyeztetni Önökkel, amennyiben gyermekük részvételére is számít a gyakorlati orvosképzésben.

Kérjük, ügyeljenek osztályunk rendjére és tisztaságára!