Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. január 28.
514484 Összes oltás

A Biológiai Terápiás Ambulancia a Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztály részeként működik.

A biológiai terápiák speciális/célzott gyógyszerek a gyulladást fenntartó egy-egy fehérje ellen.

Ambulanciánk fő profilja a gyulladásos bélbetegséggel, Crohn-betegséggel és kolitisz ulcerózával gondozott betegeink kezelése. Négy különböző biológiai terápiás szert alkalmazunk, ezeket a gyógyszereket bőr alá fecskendezve, vagy vénásan adjuk be. A gyógyszerek hatékonyságának ellenőrzésére időszakos vérvétel, képalkotó vizsgálatok, illetve endoszkópos vizsgálat történik. Tekintettel arra, hogy ezek a betegségek krónikus, élethosszig tartó kórképek, a gyógyszerek beadása mellett fontos betegeink teljes körű gondozása, melynek része az oltottsági állapotuk, csontsűrűségük ellenőrzése, illetve a rendszeres szemészeti vizsgálat.

Emellett ambulanciánkon enzimpótló kezelést alkalmazunk, olyan ritka, főleg májat érintő genetikai betegségekben, mint a lizoszomális savas lipázhiány.

Az ambulancián jelenleg Dr. Lóth Szendile, Dr. Béres Nóra Judit és Dr. Vajda Dorottya dolgozik, Dr. Dezsőfi Antal és Dr. Cseh Áron szakmai vezetésével.

Az ambulancia nővéri feladatait Barják Kriszta látja el.

Kedves Szülők!

Gyermekük ambulánslapját, zárójelentését, e-receptjeit, oltási igazolását stb. megtekinthetik az EESZT-ben, a „felhőben”. Hogy mindehhez hozzáférjenek, a törvényes képviseletet előzetesen rögzíteni kell valamely Kormányablakban az itt leírt módon.

Amennyiben az EESZT-ben rögzített törvényes képviseleti jogosultsággal rendelkezik, úgy Lakossági Portálján keresztül hozzáférhet gyermeke bizonyos EESZT-ben tárolt egészségügyi adataihoz és helyette, nevében digitális önrendelkezési nyilatkozatot is tehet. Ezt a felületre történő belépést követően gyermeke TAJ-számának kiválasztásával teheti meg.