Osztályvezető: Dr. Lódi Csaba
Osztályvezető főnővér: Hidasi Nikolett
Betegjogi képviselő: Erhardtné Dr. Gachályi Anikó

Telefon: +36-1-334-3186 /52693

“Előbb csináld meg ami szükséges, utána azt, ami lehetséges és máris azt fogod csinálni ami lehetetlen.” ASSISI SZENT FERENC

 

Kedves Szülők!

Köszöntjük Önöket a Gyermekklinika (Bókay utcai részleg) Intenzív Terápiás Osztályán! Tudjuk, hogy gyermeke kórházi kezelése sok aggodalommal és félelemmel tölti el a családot, ezért biztosítani kívánjuk, hogy gyermeke eredményes gyógyítása és egészségének megóvása érdekében az osztály valamennyi dolgozója mind emberi, mind szakmai szempontból mindent elkövet. Kérjük, hogy bizalmával, türelmével és együttműködésével járuljon hozzá munkánk sikeréhez.
Ezen tájékoztató célja, hogy ismertesse az osztály működési rendjét és választ adjon az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdéseire. Gyermekével kapcsolatos kérdéseire készséggel válaszolunk.
Gyermekének mielőbbi gyógyulást, Önnek sok erőt és kitartást kívánunk a kezelési idő alatt.

Gyermeke érkezését követően megkezdjük ellátását, megvizsgáljuk, felhelyezzük az életfunkciói monitorizálásához szükséges érzékelőket, megtörténnek a szükséges vér- és képalkotó vizsgálatok. Ez idő alatt kérjük a bejárat melletti padon várakozzon. Amint az elsődleges ellátása megtörtént, részletes felvilágosítást nyújtunk gyermeke állapotáról és ismét gyermeke mellett lehet.

FONTOS SZÁMUNKRA, HOGY NAPKÖZBEN MINÉL TÖBB IDŐT TÖLTHESSEN GYERMEKE MELLETT. EZT AZ OSZTÁLYON TÖRTÉNŐ BEAVATKOZÁSOK KORLÁTOZHATJÁK, ILYENKOR KÉRJÜK TÜRELMÉT ÉS MEGÉRTÉSÉT.

 

Osztályunkról

Az intenzív terápia célja a beteg vitális paramétereinek stabilizálása, életfontos szervek esetén azok gépekkel történő pótlása és gyógyszeres kezelése. Intenzív osztályunkon évi 250-300 gyermeket látunk el, akik többnyire a Közép-Magyarországi régióból kerülnek hozzánk. A gyermekek nagy része súlyos fertőzések, légzési elégtelenség, keringési elégtelenség miatt, illetve műtéti beavatkozás után kerül osztályunkra. Osztályunk állományát 2 szakorvos és 6 szakápoló, szakorvosjelöltek és segédápolók képezik, a társszakmák képviselőivel együtt team munkában dolgozunk gyermeke gyógyulásáért.

Gyermeke számára kórházi kezelése alatt is Ön a legfontosabb. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a lehető legtöbb időt legyen mellette. Tekintettel az osztályon fekvő súlyos állapotú gyermekekre napi szinten kizárólag szülők látogatását engedélyezzük. Amennyiben az osztályon fekvő gyermekek létszáma nem akadályozza, egyidőben mindkét szülő benn tartózkodhat. Nagyszülőket előzetes egyeztetés alapján tudunk fogadni. Testvérek látogatását nem javasoljuk. A látogatási időt új betegfelvételek, valamint intenzív terápiás beavatkozások idején korlátozhatjuk.

 

Fertőzésvédelem

Nagy hangsúlyt fektetünk gyermekeink fertőzésvédelmére. Látogatás során kézmosás, majd kézfertőtlenítő használata kötelező. Amennyiben valamilyen betegsége van, kérjük jelezze felénk. Légúti betegsége esetén szájmaszkot biztosítunk. Használati dolgait, táskáját kérjük tegye a székére, a szekrényekre a földre nem kerülhetnek.

 

Anyatejes táplálás

Az anyatej a legegészségesebb táplálék, amit egy csecsemő kaphat. Ezt szem előtt tartva gyermekeink táplálásakor előnyben részesítjük az anyatejes táplálást. Amennyiben gyermeke állapota megengedi lehetőség van szoptatásra. Szondán át táplált gyermekek lefejt anyatejet kaphatnak. Az osztály dolgozói szívesen válaszolnak az ezzel kapcsolatos kérdéseire.

 

Lelki segítség

Szülőnek távol lenni gyermekétől igen nehéz, gyermeke betegsége miatt itt töltött időszak pedig különösen megterhelő. Kiemelt fontosságúnak tartjuk a szülőkkel való kommunikációt mind szakmai mind lelki téren. Klinikánkon lehetőség van pszichológussal való konzultációra, kérjük jelezze felénk, ha szükségét érzi.

 

Szülők tartózkodása a klinikán

Fontosnak tartjuk, hogy Ön a gyermeke közelében lehessen a gyermek ellátása során. Ennek érdekében elsősorban szoptatós édesanyák, súlyos állapotban lévő gyermekek szülei vagy még haza nem adható, de az osztályon már 24 órában nem szükségszerűen tartózkodó, elsősorban krónikus betegek és szüleik számára korlátozott számban rendelkezésre állnak a klinika 2. emeletén található „baba-mama szobák”.  Ezek igénybe vételére a fentieket figyelembe véve és a szobák foglaltságától függően kerülhet sor. A nem budapesti és várhatóan a klinikán hosszabb ideig tartózkodó családok/szülők számára a klinikával szomszédos utcában található, a Ronald McDonald’s Alapítvány által működtetett házban ingyenes szállásra van lehetőség. Mindkét szálláslehetőség igénybevétele előzetes egyeztetést kíván az adott osztály főnővérével illetve a kezelőorvossal.
Klinikánk osztályainak többségén a fentiek mellett kinyitható ágyakon, fotelágyakon tudunk éjszakára pihenési lehetőséget biztosítani az egyik szülő számára. A kisebb betegszobáknál, ahol a betegágyak mellett további fekvőhely elhelyezésére nincs lehetőség, a klinika területén igyekszünk megoldani igény esetén az egyik szülő elhelyezését.
Tisztelettel kérjük és felhívjuk figyelmüket, hogy klinikánkon kezelt egyik gyermek sem szenvedhet hátrányt, így elsődleges a gyermekek biztonságos ellátása. Ennek érdekében és ennek segítésére kérjük a „Szülői tájékoztatóban” leírtak és a klinika házirendjének, időbeosztásának betartását!

Köszönjük együttműködésüket, amelynek célja gyermekük minél biztonságosabb és gyorsabb ellátása és otthonába bocsátása.

 

Telefonos informálás

Gyermeke állapotáról telefonon is érdeklődhet. Kérjük az osztály zavartalan ellátásának biztosítása érdekében a következő időpontokban érdeklődjön: TEL: 06 1 33-43-186 – 52693 mellék

06:00-06:30
11:00-12:00
16:00-17:00
21:00-22:00

 

Az osztály működési rendje:

Az osztály valós működési rendjét a gyermekek állapota határozza meg. Lehetőség szerint igyekszünk „csendes idő”-t biztosítani számukra, amikor az intenzív terápia folytatása mellett a fény és hanghatásokat a lehető legkisebbre csökkentjük, a beavatkozásokat minimalizáljuk, élettani ritmusuknak megfelelően.

06:45-07:30 Reggeli ápolási átadás
07:30-08:00 Reggeli orvosi átadás
08:00-08:15 Reggeli osztályos megbeszélés
09:00-10:00 Osztályos vizit
10:00- Terápiás vizsgálatok, beavatkozások
14:00-15:00 „Csendes idő”
15:00-16:00 Délutáni orvosi átadás
18:45-19:30 Esti ápolási átadás
22:00-06:00 „Csendes idő”

Meditime időpontfoglaló rendszer

Figyelem! Az online előjegyzési rendszer tekintetében Klinikánk az eddigi Reservio rendszerről átáll a Meditime rendszerére. Az átállás miatt 2023. augusztus 17-27. között nincs lehetőség a szakrendelésekre való előjegyzésre. Augusztus 28-tól a Klinikánk honlapján keresztül elérhető linken tudnak időpontot foglalni, amit a honlapon a Betegellátás -> Járóbeteg ellátás menüpontok alatt találnak. Megértésüket köszönjük!