Dr. Bókay Jánosról, a gyermekorvoslás megteremtőjéről készített kisfilmet a Magyar Krónika című műsor, melyben dr. Szabó Attila, az I. Sz. Bókay Gyermekklinika igazgatója mellett ifj. Bókay János is megszólal.
 
Dr. Szabó Attila felidézte, hogy a 18. század végéig nem igazán foglalkoztak a gyermekbetegségekkel, ekkor jöttek létre az első, már gyerekekkel is külön foglalkozó ambulanciák, járóbeteg szakrendelések. A 19. század első éveiben Párizsban, majd Szentpéterváron és Bécsben, végül Budapesten is elindult a szervezett, fekvőbeteg gyermekek ellátása. Az igazgató beszélt az akkoriban legjellemzőbb gyermekkori betegségekről is, mint például az alultápláltság, a fertőző betegségek, vagy a torokgyík. Kiemelte, hogy dr. Bókay János ismerte fel, hogy a gyermekgyógyászaton belül milyen fontos a társzakmák jelenléte; ő integrálta a gyermekgyógyászat mellé a gyereksebészetet, fül-orr gégészetet.
Ifj. Bókay János, az I. Sz. Bókay Gyermekklinika klinikai főorvosa beszélt a többi között arról is, hogy mit jelent számára Bókay leszármazottnak lenni, miért választotta ő is ezt a hivatást, illetve hogyan élte meg, hogy fiai nem követték az ő pályáját.
 
————————————
Gyermekklinikánk 1839 óta szünet nélkül – egyetlen napra sem zárt be az elmúlt több, mint 180 év alatt- a gyógyítás szolgálatában működik. Kérjük támogassa munkánkat Alapítványunkon keresztül!
Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány
Bankszámlaszám: 10403387-00031000-00000008
Adószám: 18222432-1-42
„Egy kicsit a Kicsiknek”