Évente körülbelül 10-12 gyermek vese transzplantációját végzik el. A felkészítés és az utógondozás minden esetben hosszú folyamat, mondja Reusz György, a Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika veseosztályának vezetője.
 
„Az élethelyzetekhez kell alkalmazkodni, és mindenkinek egy testre szabott megoldást kell valamennyire találni. Nagyon fontos az utógondozás. Másik kérdés, hogy meddig lehet és mennyi ideig, optimális esetben örökké. Azért tudni kell, hogy ez egy vese és nem kettő, és valamilyen trauma érte azt a vesét, amikor kikerült és aztán bekerült a betegbe. Úgyhogy nagy átlagban azért azt kell mondani, hogy 10-20 éves túlélés azért nem mindenkinél biztosítható. Tehát vannak bizonyos százalékok, ezek egyre javulnak, de számolni kell azzal, hogy előfordulhat, hogy a gyerekkorban transzplantált beteg aztán később újabb vesére szorul. Vannak ilyen betegeink, nagyon jól vannak, egyetemre járnak, megházasodtak. Olyan is van, akit egyszer megtranszplantáltunk, és a második gyereke születik.”
 
A Transzplantációs Alapítvány MI is nyaralunk! Táborában készített interjút a Kossuth Rádió Dr. Reusz Györggyel, Klinikánk egyetemi tanárával.
A beszélgetés az alábbi linkre kattintva 08:51-től hallgatható meg.