Egymillió forint gyűlt össze a Tour de Bókay jótékonysági kerékpáros felvonuláson, ahol több mint félezren tekertek az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáért. Az adomány egy új sürgősségi osztály kialakításához járul hozzá, illetve már meglévő osztályok felszerelésének modernizálását teszi lehetővé.

RS30837_KA-20150426-IMG_0371-markusovszky-dombormuavatas-scrIdén második alkalommal rendezte meg az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika és a 18. kerületi önkormányzat közösen a Tour de Bókay kerékpáros felvonulást, melyen a résztvevők tíz kilométert tettek meg a klinikától a 18. kerületi Bókay-kertig. Dr. Tóth-Heyn Péter igazgatóhelyettes, az esemény szervezője honlapunknak elmondta: idén már másfélszer annyian neveztek, mint tavaly. Elsősorban a klinika betegei, orvosai, nővérei, valamint szülők és hozzátartozók, illetve kerületi lakosok vettek részt a közös biciklizésen. A növekvő érdeklődés miatt ezért a Tour de Bókayval hagyományt szeretnének teremteni, így várhatóan jövőre is megszervezik majd – tette hozzá.

RS30824_KA-20150426-IMG_0415-markusovszky-dombormuavatas-scrDr. Szabó Attila klinikaigazgató úgy fogalmazott, céljuk, hogy ismertebbé tegyék a Bókay Gyermekklinikát, illetve tudatosítsák: a gyerekgyógyászat az egészségügy kiemelten fontos területe. A Tour de Bókayval emellett a sport egészségmegőrző és betegségmegelőző hatására is szeretnék felhívni a figyelmet, hangsúlyozva, hogy krónikus betegek esetében különösen jótékony hatású a testmozgás. Az igazgató közölte: a nevezésekből egymillió forint gyűlt össze, amit egy új sürgősségi osztályra fordítanak. A részlegben hatágyas kórterem, több vizsgáló, újraélesztő egység, illetve a fertőző betegek számára elkülönítő is helyet kap; mindez hatékonyabbá és gyorsabbá teszi az ellátást. Az új osztály mellett, melyet várhatóan idén nyáron adnak át, a kerékpáros felvonulásból befolyt összegből már meglévő osztályok modernizálására is lehetőség nyílik.

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikát Schöpf-Merei Ágoston alapította, ez volt Magyarország első, Európa negyedik gyerekgyógyításra alapított klinikája. Az intézmény, és egyben a hazai gyermekgyógyászat 2014-ben ünnepelte fennállásának 175 éves jubileumát. Az évforduló apropóján szervezték meg tavaly az első kerékpáros felvonulást, a nagy sikerre tekintettel pedig idén a „Sport – egészség – hagyomány” mottó jegyében indult a Tour de Bókay.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem