Szakrendelőnk alapvetően pszichoterápiára szakosodott. Indokolt esetben a pszichoterápiát gyógyszeres kezelés javaslatával is kiegészítjük.

A pszichoterápiás kezelés néhány alapelve 

I. A pszichoterápia hatékonyságának alapja a páciens személyes motiváltsága a változásra. Nem tudunk tehát előjegyzést adni hozzátartozók, barátok kérésére, csak akkor, ha a páciens maga jelentkezik be, és  eljön az állapotfelmérő beszélgetésre.

II. A pszichoterápia olyan gyógyítási folyamat, amely bizonyos időt vesz igénybe és a páciens rendszeres megjelenését kívánja a terápiás órákon. Ez szakrendelőnk keretei között általában hetenkénti (ritkábban kéthetenkénti) megjelenést jelent. (Mivel) szakrendelőnk rövid terápiákat végez, egy terápia átlagosan kb. 15 -20 alkalomból áll. A terápia egyes esetekben számítógépes kapcsolaton keresztül (telemedicina formájában) is történhet.

III. A betegek nagy száma miatt egyéni időpont-igényeket csupán korlátozottan tudunk figyelembe venni. A terápiás ülések  (ritka kivételektől eltekintve) hétköznapokon 08.00-17.00 óra között zajlanak.

IV. A 3. pszichoterápiás ülést követően a terapeuta és páciens közösen felülvizsgálják a terápiát. Amennyiben úgy ítélik meg, hogy a szakrendelő által nyújtható terápiás lehetőségek nem elegendőek a páciens problémájának megoldásához, a terapeuta átirányítja a pácienst olyan intézménybe, ahol hatékonyabb kezelésre van lehetőség. Minderre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy valamilyen, ambulanciánk pszichoterápiás profiljától eltérő kezelést igénylő tényező nem derül ki a terápia kezdetén.

A pszichoterápiás kezelést vagy támogató segítségnyújtást a terápiás ill. önkéntes segítői  szerződések szabályozzák, melyek meghatározzák a beteg és a segítő/terapeuta együttműködésének kereteit.

V.  Két terápiás ülés között a páciens gyakran „házi feladatokat” kap: például kérdőíveket kell kitöltenie, gyakorlatokat végeznie vagy naplót vezetni állapotáról, problémáiról.