PSZICHOSZOMATIKUS  SZAKRENDELŐ
MAGATARTÁSTUDOMÁNYI INTÉZET, SEMMELWEIS  EGYETEM

Intézményvezető: Dr. Purebl György
Cím: 1089 Budapest, Nagyvárad tér 4. Fsz. 15-18.
Telefon: +36-1 210-2930 /56565 mellék

A Pszichoszomatikus Szakrendelő profilja:

 • Evés- és testképzavarok: anorexia, bulimia, falászavar, egészséges étkezés zavar stb. Olyan evés- és testképzavaros betegek kezelését tudjuk vállalni, akik nem szorulnak kórházi kezelésre, vagyis testsúlyuk nem csökken egy kritikus érték alá, és nem áll fenn esetükben az önsértő magatartás vagy annak kockázata.
 • Egyes speciális alvászavarok: alvajárás és furcsa éjszakai viselkedések, rémálom zavarok, valamint olyan álmatlanság (inszomnia) és a napszaki ritmus zavarai, amelyek nem más betegség tüneteként jelennek meg. Az álmatlanságok jelentős részében az alvászavart más betegség okozza (pl. hangulatzavar, szorongásos zavar, vagy más testi vagy lelki betegség), az alvászavar csak tünet. Ebben az esetben az alapbetegséget kell kezelni, hogy az alvási panaszok elmúljanak, és mivel ez nem tartozik a profilunkba, ilyen eseteket nem tudunk vállalni.  Ezért ha Önnek alvási panaszai mellett más problémái is vannak (pl. rossz a hangulata), esetleg kezelik már valamilyen betegséggel máshol, forduljon kezelőorvosához vagy háziorvosához.
 • Egyes szexuális zavarok (férfiaknál: merevedési zavar, korai magömlés, nőknél: a közösülés fájdalmassága, orgazmuszavar, mindkét nemnél: a szexuális vágy csökkenése vagy hiánya). Mivel a szexuális zavarok hátterében gyakran állnak szervi betegségek, ezért kérjük, hogy a férfiak először urológust, a nők pedig nőgyógyászt keressenek fel, s rendelésünkre akkor jelentkezzenek, ha szervi ok nem indokolja kellően a szexuális zavart!
 • Pánikbetegség, szociális fóbia valamint egyéb félelmi állapotok (egyszerű fóbiák) és szorongásos állapotok.

Terápiás kezeléseink alapelvei →

Kaphatok-e kezelést, ha más problémával jelentkezem?

A fentiektől eltérő problémák esetében más szakrendelés vagy fekvőbeteg-intézet felkeresését javasoljuk.

A következő állapotokban szenvedő betegek kezelését a Szakrendelő nem tudja vállalni, mert ezekben az esetekben a járóbeteg-ellátásnál intenzívebb kezelésre van szükség, vagy speciális ellátást igényelnek:

 • 18 év alatti életkor, mely esetben gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás indokolt
 • Kritikusan alacsony testsúly: 16,0-nál alacsonyabb testtömegindex (BMI) – ebben az esetben sürgős belgyógyászati kezelés szükséges!
 • Napi rendszerességű hányás
 • Szívritmuszavar, vagy más súlyos belgyógyászati komplikáció
 • Öngyilkossági veszély
 • Súlyosan önkárosító magatartás
 • Szenvedélybetegség fennállása (alkoholizmus, drogfogyasztás)

Fordulhatok-e a Szakrendelőhöz, ha sürgős segítségre van szükségem?

A Pszichoszomatikus Szakrendelő sürgősségi ellátást nem tud vállalni, ilyen esetekben a háziorvos, vagy a területileg illetékes pszichiátriai ellátás felkeresését javasoljuk.

Hogyan jelentkezhetek kezelésre?

Állapotfelmérő első interjúra a már-már kezelhetetlen túljelentkezések miatt jelenleg csak telefonon adunk előjegyzést ((06/1) 459-1500/56565). Minden hónap 15-én (amennyiben ez munkaszüneti nap, akkor a következő munkanapon) reggel 8 órától adjuk a következő havi állapotfelmérésekre az előjegyzéseket. Sajnos az időpontok nagyon gyorsan betelnek, de ennél hosszabb távra nem áll módunkban időpontot adni.

 Mi történik az állapotfelmérésen?

Az állapotfelmérés során a vizsgáló pszichiáter szakorvos meghallgatja az Ön panaszait, s ennek alapján mérlegeli, hogy problémája a rendelő profiljába tartozó-e, és hogy milyen kezelésre volna szüksége. Ha az Ön problémája nem a szakrendelő profiljába tartozó, vagy állapota sürgős ellátást igényel, akkor az állapotfelmérést végző szakember javaslatot tesz más intézmény felkeresésére. Minden egyéb esetben a jelentkezőket szakrendelőnkben pszichoterápiára előjegyezzük.

MiLyen kezelést nyújt a szakrendelő?

A szakrendelő a test és a lélek egységének szemléletében a páciensek szükségleteinek megfelelően pszichoterápiás és esetenként gyógyszeres kezelést egyaránt végez. Alapvetően rövid terápiákat folytatunk (maximálisan 20 ülés), egyéni vagy csoportos formában. A terápiás ülések gyakorisága általában heti 1 alkalom.

Miért van szükség várólistára?

A várólistát az teszi szükségessé, hogy az Országos Egészségpénztár csak bizonyos számú kezelést tud egy adott időszakban finanszírozni, ennél azonban jóval több beteg jelentkezik hozzánk.

Milyen hosszú a várólista?

A jelentkező betegek számától függően általában néhány hét, vagy akár több hónap is lehet.

Milyen kezelést nyújt a szakrendelő?

A szakrendelő a test és a lélek egységének szemléletében a páciensek szükségleteinek megfelelően pszichoterápiás és esetenként gyógyszeres kezelést egyaránt végez. Alapvetően rövid terápiákat folytatunk (maximálisan 20 ülés), egyéni vagy csoportos formában. A terápiás ülések gyakorisága általában heti 1 alkalom. A terápia egyes esetekben számítógépes kapcsolaton keresztül (telemedicina formájában) is történhet.

RENDELÉSI IDŐK:

Munkatársaink rendelési ideje egyénenként változó, de (ritka kivételektől eltekintve) a terápiás ülések munkaidőben (8-17h között) folynak!

A 3. pszichoterápiás ülést követően a terapeuta és páciens közösen felülvizsgálják a terápiát. Amennyiben úgy ítélik meg, hogy a szakrendelő által nyújtható terápiás lehetőségek nem elegendőek a páciens problémájának megoldásához, a terapeuta átirányítja a pácienst olyan intézménybe, ahol hatékonyabb kezelésre van lehetőség. Minderre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy valamilyen, ambulanciánk pszichoterápiás profiljától eltérő kezelést igénylő tényező nem derül ki a terápia kezdetén.

PÉNZBE KERÜL-E A KEZELÉS?

A fenti, a NEAK által finanszírozott szolgáltatások egészségbiztosítással rendelkező klienseink részére ingyenesek. Biztosítással nem rendelkező betegeket nem áll módunkban ellátni, fizetős ellátást nem tudunk biztosítani.

BIZTOSÍT-E PSZICHOSZOMATIKUS SZAKRENDELŐ FEKVŐBETEG-ELLÁTÁST?

Nem, a Szakrendelő csak járóbeteg-ellátást végez.

GYERMEKEK KEZELÉSÉT IS VÁLLALJÁK?

A Szakrendelő felnőttek (18 évet betöltött) ellátását végzi.

MIT TEHETEK, HA NEM TUDOM, VAGY NEM AKAROM KIVÁRNI A VÁRÓLISTÁT, illetve többszöri próbálkozás után sem tudok időpontot kapni állapotfelmérésre?

Amennyiben a NEAK által finanszírozott kezelést szeretne, de úgy érzi, nem tudja kivárni a várólistát, javasoljuk a területileg illetékes pszichiátriai szakellátás felkeresését, vagy azt, hogy kérjen tanácsot háziorvosától, aki jobban ismeri a lakhelyén elérhető segítségforrásokat.

KIK DOLGOZNAK A SZAKRENDELŐBEN?

Az alábbi linken megtalálja munkatársaink listáját: A Pszichoszomatikus Szakrendelő munkatársai