Podcast

Kovács Eszterrel beszélget Dr. Győrffy Zsuzsa arról, hogy miként indult, működik és fejlődik a Semmelweis Egyetem tünetellenőrző applikációja.

A Semmelweis Egyetem kommunikációja nagyon sok területen alakult át az utóbbi évtizedben – összhangban a digitalizáció kihívásaival. A honlap-, közösségimédia-fejlesztés és az oktatóvideók után most új fejezet nyílt: nyáron debütált a Semmelweis HELP applikáció, amely a szülőknek igyekszik segítséget nyújtani, hogy gyermekeik betegsége, balesete esetén milyen esetben kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek. A hazai szinten egyedülálló fejlesztés az egyetem gyermekorvosai és kommunikációs szakemberei által létrehozott tudásbázison alapul, amely több mint 220 gyermekbetegséget tartalmaz.

Hogyan történik egy ilyen alkalmazás fejlesztése? Miért jó, ha minden szülő telefonján ott van ez az eszköz? Milyen visszajelzések érkeztek szakmai, orvosi oldalról? Mik az ismertetőjegyei egy szakmailag megbízható appnak? Mik a legfontosabb digitális egészségkommunikációs alapszabályok, melyekkel mind a pácienseknek, mind az ellátóknak érdemes tisztában lenniük? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Kovács Eszterrel, a Semmelweis Egyetem Marketing és Kommunikációs Főigazgatóságának igazgatóhelyettesével, a Semmelweis HELP projektvezetőjével.

Lehet-e a fogorvoslás digitális?

Dr. Németh Orsolyával beszélget Dr. Győrffy Zsuzsa a fogorvoslás és a digitális világ kapcsolatáról: arról, hogy miként találkozhat egy manuális szakma és a digitalizáció a mindennapi fogorvosi gyakorlatban.

„A fogorvos-beteg kapcsolat sokkal jobban kialakítható és fenntartható, ha használjuk ezeket a technológiákat.”

Mit jelent a teledentistry, a telefogászat? Hogyan hatott a COVID-19 a fogorvoslás világára és milyen utakat nyitott a digitális megoldások felé? Hogyan fogadják a páciensek és a kollégák az új lehetőségeket? 2023-ban melyek a legizgalmasabb digitális trendek a fogorvoslásban idehaza és a nemzetközi porondon? És végül: milyen digitális technikákról tanulhat egy fogorvostanhallgató a Semmelweis Egyetemen?

A fenti kérdéseket jártuk körül Dr. Németh Orsolyával, a Semmelweis Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetének igazgatójával, a Fogorvostudományi Kar oktatási dékánhelyettesével, budapesti szakfelügyelő főorvossal.

Dr. ChatGPT már a spájzban van?

Dr. Horváth Tamással beszélget Dr. Győrffy Zsuzsa a ChatGPT lehetséges felhasználási lehetőségeiről az internetes egészségügyi információkeresés világában.

Változnak-e az internetes információkeresési szokások a páciensek körében? Mire használja most és mire használhatja majd néhány év múlva egy „átlagos” beteg a ChatGPT-t?
Elképzelhető-e, hogy a krónikus betegek egészségmenedzsmentjében (pl. diabetes) komoly szerepet kap a ChatGPT, mint virtuális orvosi asszisztens? Milyen tényezők, skillek szükségesek a sikeres használathoz? Mire használja egy orvos ma a saját, mindennapi gyakorlatában?
A fenti kérdéseket járjuk körül Dr. Horváth Tamás fül-orr-gégésszel, az Egészségkommandó és a Hiteles Egészség Kommunikációért Egyesület társalapítójával.

 

Mentorálás a bagi cigánytelepen (Markó Csanád és Csapody Tamás podcastja, Budapest, 2023. március 31.)

Markó Csanád a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karának másodéves hallgatójaként két féléven keresztül mentori munkát végzett a Gödöllő melletti bagi cigánytelepen. Összesen 20 alkalommal találkozott az általa mentorált családdal 2021 novembere és 2022 decembere között. A nagycsalád hét tagjával végzett egészségügyi edukációs munkát. Markó Csanádot a Magatartástudományi Intézet tudományos diákköri munkájában dr. Csapody Tamás egyetemi docens és a cigánytelepen a BAGázs Közhasznú Egyesület segítette.