Dr. Czeglédi Edit – Dr. Purebl György: Alacsony intenzitású pszichológiai intervenciók az elhízás kezelésében és az anyagcserekontroll támogatásában, Oriold és Társai, 2023, ISBN 978-615-5443-81-4

 

Dr. Czeglédi Edit – Dr. Purebl György

Ez a könyv az „Alacsony intenzitású pszichológiai intervenciók a mindennapi orvosi gyakorlatban” című kézikönyv folytatásaként született, és elsősorban abban próbál segíteni, hogyan támogassuk hatékonyan betegeinket a testsúly- és anyagcserekontroll megvalósításában. Az elhízás és – költőien – a testsúllyal való harc a XXI. század egyik legnagyobb népegészségügyi problémájává nőtte ki magát, és a halálozás szinte minden vezető tényezőjével szoros kapcsolatban van. A testsúlykontrollal való foglalkozás tehát a mindennapi egészségügyi munka részévé vált.

 

A kontroll megvalósításának azonban számos pszichológiai vetülete van, amelyek erősen befolyásolják a beavatkozások sikerességét. Ebben a könyvben arra vállalkoztunk, hogy olyan gyors és egyszerű pszichológiai módszereket kínáljunk, amelyekkel közvetlenül támogatható a testsúlykontroll, és az időhiányos hétköznapokban is könnyen megvalósíthatók.
A könyvet nem elolvasni érdemes, mert nem regény, hanem használni, mint egy szakácskönyvet (hogy stílusosan az evés témakörénél maradjunk). Kikeresni a megfelelő fejezetet akkor, amikor éppen egy megoldandó hétköznapi problémával, elakadással  találkozunk. Bízunk benne, hogy a könyvecske segítségével a kollégák nagyon sok, a testsúlykontroll  során már rengeteg kudarcot átélt beteget tudnak átlendíteni a holtponton és hatékonyabban tudnak utat mutatni a pácienseknek. Ezzel nemcsak a kezelési célok valósulnak meg hatékonyabban, hanem elégedettebbek lesznek a betegeink, és mi is.