MEGJELENT!

CZEGLÉDI EDIT (szerk.):

AZ OBEZITÁS MAGATARTÁSTUDOMÁNYI VONATKOZÁSAI.

Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió, 2021, 400.old.

ISBN: 9789633311363.

Az elhízás a XXI. század egyik legnagyobb jelentőségű népegészségügyi problémája. Prevenciója és hatékony kezelése optimálisan integratív és páciensközpontú szemléletben, élethosszig tartó multidiszciplináris gondozás keretében valósítható meg. Mindezt megnehezíti az elhízásnak az egészségügyi ellátórendszerben is megjelenő negatív megítélése, a kezelési együttműködésben mutatkozó problémák gyakorisága és a visszaesésre való fokozott veszélyeztetettség. Éppen ezért az obezitás epidémiájának visszaszorításáért folytatott küzdelem sikerének előfeltétele az elhízással szembeni negatív attitűdök pozitívabbá formálása és az elhízással élő páciensek stigmatizációjának csökkentése. Mindezt elősegíti az obezitás komplex etiológiai hátterének megértése és a hatékony testsúlykontrollt nehezítő sokrétű tényezők megismerése. A páciensek kezelési együttműködésének növekedését hatékonyan támogathatja a folyamatos munkálkodás a motiváció növelésén, illetve szinten tartásán és az egészséges testsúlykontrollt szolgáló magatartásokat megcélzó készségfejlesztés. A kötet mindezen területeket érinti, az elméleti tudás mellett a mindennapi klinikai munka keretében is jól alkalmazható gyakorlati készségekkel ruházza fel a szakembereket, az egészségügyi ellátórendszer valamennyi szegmensében.

„A 20. és 21. század egyik fontos orvosi problémája az elhízás, amelynek kialakulási mechanizmusára a tradicionális rizikófaktorok csak 50%-ban adnak választ. Az utóbbi években az elhízással élő emberek száma – a Föld azon területeinek kivételével, ahol az emberiség éhezik, azaz – a civilizált világban csak nőtt, nőtt, nőtt.

Az elhízás számos következménnyel jár az egyén, a társadalom és a gazdaság szempontjából. 52 ország adatait analizálva igazolták, hogy a súlyfelesleg csökkenti a várható élettartamot, növeli az egészségügyi költségeket, csökkenti a munkavállalók termelékenységét és csökkenti a GDP-t.

Az OECD jelentése szerint Európában az obez emberek aránya hazánkban a legmagasabb, globálisan pedig a negyedik helyen állunk. A 65 évesnél idősebbek között már 10 emberből 8-at érint ez a probléma.

Az elhízással élő egyének gyakran diszkriminálódnak a társadalomban. Ennek eredményeképpen alacsony szintű az önértékelésük, romlik a testképük és gyengül az önelfogadásuk.

A kezelés mindig az életmód-változtatásra irányuló javaslattal kezdődik. Az életmódváltó programoknak három fő összetevője van: étrendi ajánlások, fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlások, és a kognitív viselkedésterápia. A kezelésbe mindig be kell vonni a betegeket motiváló szakembereket, akik feltárják az érintettnek, hogy az életmódváltás nem csupán súlycsökkentésről szól, hanem a lehetséges a szövődmények megelőzéséről, a metabolikus egészség megőrzéséről, és a mentális egészség javításáról is.

Erről szól ez a könyv, amelyet a kezükben tartanak. A hiánypótló művet a téma elismert szakemberei írták az elhízás pszichoszomatikus okairól, az okok feltárásának nehézségéről, eddig ismert vagy kevésbé ismert társbetegségeiről, szövődményeiről, a kezelés hatékonyságának növelési lehetőségeiről stb. Nagyon érdekes és fontos téma, nagyon jól megírt fejezetek, a szakmai ismeretek bővítésén kívül szórakoztató olvasmány is.

Kezdjenek neki a könyv olvasásának, nehéz letenni, olyan érdekes.” (Prof. Dr. Somogyi Anikó, belgyógyász, endokrinológus, diabetológus)