Cserép Melinda – Szumska Irena: Evészavartünetek, problematikus evési magatartás egyes kamaszkori krónikus betegségekben
Orv Hetil. 2020; 161(44): 1872–1876.

ABSZTRAKT

A táplálkozás iránti figyelmet igénylő krónikus betegségek (így a coeliakia, az 1-es típusú diabetes és a gyulladásos bélbetegségek), valamint az evészavartünetek kapcsolata egyelőre kevéssé széleskörűen tanulmányozott terület serdü­lők körében. Az eddigi kutatási eredmények kiemelik a testkép- és evészavartünetek iránti magasabb kockázatot ezekben a betegségekben. Rizikótényező lehet az evési szokások megváltozása, a táplálkozásra irányuló fokozott fi­gyelem és az ételekkel, valamint az elfogyasztásuk következményeivel kapcsolatos aggodalom. A korai felismerést nehezíti, hogy az evészavartünetek sokáig rejtve maradhatnak, és átfedést mutathatnak a krónikus betegség egyes tüneteivel (például testsúlyváltozás, hasmenés, hányás, hasfájás). A fennálló evészavar-érintettség gyengítheti a króni­kus betegség hatékony terápiáját, súlyosbíthatja a szövődményeket, és növelheti a mortalitási rizikót. A tünetek korai felismerése és az adekvát terápia csak multidiszciplináris szemléletben és teammunkával, a szomatikus gondozás és a pszichoterápia összehangolásával lehet eredményes.

Kulcsszavak: evészavar, serdülőkor, 1-es típusú diabetes, gyulladásos bélbetegségek, coeliakia

 

ABSTRACT

Cserép M, Szumska I: Disordered eating among adolescents with chronic illnesses

Disordered eating is not a well-understood phenomenon in diet-related chronic illnesses (e.g., celiac disease, type 1 diabetes, inflammatory bowel diseases) among adolescents. Previous research found a higher risk for eating disorders and negative body image among these patients. Following the prescribed or suggested dietary regime may lead to increased food awareness and become an eating disorder risk factor. Further risks may be the altered eating patterns, the fear from unknown food sources and its consequences. In many cases, eating disorder characteristics may be hid­den and the symptoms of chronic illness (e.g., changes in weight, diarrhoea, vomiting, abdominal pain) and disor­dered eating can mimic each other. Disordered eating can worsen the effective therapy of physical illnesses and in­crease complications and mortality. Early diagnosis and adequate treatment can only be provided through multidisciplinary approach and teamwork.

Keywords: eating disorder, adolescent, type 1 diabetes, inflammatory bowel diseases, celiac disease