A multidiszciplináris teamek vizsgálata a pszichiátriai ellátásban. Három fókuszcsoport tanulságai

(Assessment of Multidisciplinary Teams In Psychiatric Care – Lessons of Three Focus Groups)

MOLNÁR LÁSZLÓ, SZVATH PETRA, GYÔRFFY ZSUZSA, ZANA ÁGNES

LAM 2020;30(8–9):357–364.

https://doi .org/10.33616/ lam.30.031

 

BEVEZETÉS – Kutatócsoportunk 2015 óta foglalkozik a pszichiátriai és pszichoterápiás teamek vizsgálatával. A kutatás a team összetételének és mûködésének magyar sajátosságait térképezi fel.

 

MÓDSZEREK – A Magyar Pszichiátriai Társaság 2017., 2018. és 2019. évi konferenciáján a pszichiátriai teamek mûködése témában fókuszcsoportos kvalitatív felmérést végeztünk. A három csoportmunka során a fókuszba a vezetés, a teamen belüli kommunikáció és a kompetenciák tárgykörét helyeztük. Az átlagosan 17 fôs csoportok

spontán alakultak ki különbözô végzett ségû szakemberek részvételével.

 

EREDMÉNYEK – A fókuszcsoportok fôbb eredményei a következôk voltak: 1. A teamen belüli különbözô típusú vezetés egyaránt megkívánja a felelôsség és a szerepekel- és kiosztását, a destrukciók leállítását. 2. A teamekben az informális kommunikációs csatornák hangsúlyosak. 3. A kompetenciák és a felelôsség pontos tisztázása fontos, jelenleg nem áll rendelkezésre hazai pszichiátriai szakorvosi kompetencialista.

 

KÖVETKEZTETÉSEK – A pszichiáterszakképzésben szükséges lépésnek tûnik a szakmai kompetenciák még pontosabb definiálása, újragondolása és ezek oktatásba való beépítése, továbbá a jogalkotó felé a hazai pszichiáter szakorvosi kompetencialista kidolgozásának elômozdítása. A kutatás második szakasza az eddigi eredményeken alapuló kvantitatív, kérdôíves vizsgálattal folytatódik.

 

Kulcsszavak: multidiszciplináris team, kompetencia, vezetés, kommunikáció