Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. október 21.
406102 Összes oltás

Peter Cerny Alapítvány: újszülött újraélesztés és szülőszobai ellátás oktatása

A Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálata 1989 óta végzi kórházi és intézeten kívüli körülmények között lezajlott szüléseknél, valamint a tágabb újszülött korban bármilyen okból kialakult, az életet közvetlenül veszélyeztető állapotoknál a koraszülöttek-újszülöttek élesztését. A speciális korcsoport igényeit figyelembe vevő újraélesztési módszert 1995 óta oktatja a Peter Cerny Alapítvány, 2009 óta a Semmelweis Egyetem által akkreditált formában. Eddig közel háromezer orvost, szakdolgozót oktattak az Alapítvány szakemberei. Több mint háromezer újszülött újraélesztésében vettek részt, döntő többségben intézeten belül, de néhány esetben prehospitális helyszíneken is.

Az újszülött újraélesztés hatékony – az irányelvek szerinti – kivitelezése, valamint oktatása, intézményi rendjének kialakítása javítja az újszülöttek ellátásának életesélyét. A szakszerű sürgősségi ellátás esélyt kínál arra, hogy a csecsemők mielőbb visszakerülhessenek családjuk körébe, ezáltal támogatja a korai anya-gyermek kapcsolat megélésének lehetőségét, a minél odaadóbb anyai magatartás kialakulását. Az érintett családokból a szülők hamarabb illetve teljes munkaidőben visszatérhetnek a munkaerő piacra.

Okok és miértek

Az újszülöttek újraélesztése jelentősen eltér a későbbi életkorban végzett reszuszcitációtól. Ennek oka az, hogy újszülött korban a légzés-, illetve keringés leállás hátterében az esetek túlnyomó többségében a kardiorespiratorikus adaptáció zavara áll, és nem valamilyen súlyos szervi betegség. A megszületés előtt bizonyos rizikófaktorok esetén számíthatunk arra, hogy az újszülött élesztésre szorul majd, de a szülőszobai vészhelyzetek néhány százalékban teljesen váratlanul lépnek fel.

Az újszülöttek közel 10 százaléka igényel valamilyen segítséget a megszületés után a légzés beindulásához, illetve a szívműködés stabilizálódásához. Ennek elmaradása az újszülött halálához vagy maradandó károsodásához vezethet. A szakszerű ellátás (melegítés, késői köldökellátás, anya-újszülött kapcsolat támogatása, stb.) az egyébként jó állapotú újszülöttek számára is nélkülözhetetlen, ennek elmaradása élettani illetve pszichológiai problémákhoz vezethet. Vizsgálatok azt mutatták, hogy 36,5 C testhőmérséklet alatt minden 1 Celsius fok lehűlés 28%-kal növelte a mortalitást. Az újszülöttek szülőszobai ellátása és élesztése a korszerű nemzetközi irányelvek ismeretét és nagy gyakorlatot igényel, mely megfelelő és rendszeres képzéssel szerezhető meg.

Új metódus – jógyakorlat

A projekt az újraélesztési algoritmus elméleti és gyakorlati oktatásával kezdődik – a szervezők tapasztalatai alapján – ugyanis a kétnapos tanfolyam akkor a leghatékonyabb, ha a két időpont között egy hét telik el. Ez az ütemezés a készségek elsajátítása szempontjából fontos, ugyanis a szünet ideje alatt a már kipróbált, illetve gyakorolt ismeretek tükrében lehetőség van az elméleti anyag ismétlésére, tanulmányozására, illetve gyakorlásra is. Fontos az egyes lépések elsajátítására szánt idő, valamint az is, hogy az elméleti összefoglalás a tanfolyam teljes idejéből ne vegyen el 45 percnél hosszabb időt. Illetve ezen túlmenően szükséges – egy a szakmai irányelveken alapuló ajánlás szerinti – eszközkészlet is az ismeretek elsajátításához.

Ahhoz, hogy a korszerű újraélesztés rutinszerű alkalmazása egy intézményben készség szintjén „rendelkezésre álljon” folyamatos képzésre van szükség az orvosok és a szakdolgozók körében; ajánlott 3-6 havonta felfrissíteni az ismereteket. Műszakonként egy újraélesztő csapatot kell kijelölni, garantálni az azonnali elérhetőségüket úgy, hogy a többi ellátandó (újszülött, gyermek, ambuláns) beteg felügyelete-ellátása biztonságos maradjon.

A jógyakorlat fenntartása potenciálisan költségcsökkenéshez is vezethet, a szakszerűen és időben megkezdett újraélesztési beavatkozások hatására nem kell annyi újszülöttet elszállítani az intenzív osztályokra. A szállítást igénylő újszülöttek stabilizációja rövidebb időt vesz igénybe, kevesebben igényelnek majd invazív légzéstámogatást és összességében kevesebb intenzív osztályos ápolási nappal számolhatunk. A súlyosan károsodott újszülöttek aránya is csökken, az ő ápolási-gondozási költségükkel együtt, ami hosszútávú hatásként figyelemre méltó lehet.  Az újraélesztésben való hatékony közreműködés az ellátást végzők számára szakmai önbizalmat ad, segíti az empátia és a motiváció fenntartását, összességében az egészségügy iráni elkötelezettséget és véd a kiégés ellen is.

Hol érdeklődhet?

A jógyakorlatról érdeklődni lehet: Dr. Somogyvári Zsolt, tanszékvezető főiskolai tanár, a Peter Cerny Alapítvány szakmai vezetőjénél; e-mail: somogyvari@pca.hu