Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. október 19.
404713 Összes oltás

Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet: Kerekesszék biztonságos használatának oktatása

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe érkező átmenetileg, tartósan vagy véglegesen mozgásban, de főképp járásban korlátozott betegeknek a kerekesszék mint gyógyászati segédeszköz elengedhetetlen a helyváltoztatáshoz, a mobilizációhoz, az önállóság visszaszerzéséhez és az életminőség javításához. A kerekesszék minél előbbi önálló használatával a beteg mobilizációja gyorsítható, ezáltal az immobilitás szövődményeinek kialakulása csökkenthető, a meglévők pedig gyorsabban gyógyíthatók. A kerekesszék biztonságos használatának oktatásával az volt a cél, hogy megelőzzék a helytelen használattal összefüggő sérülések kialakulását (csonttörés, lágyrészek sérülése, decubitus), illetve csökkenjen a betegek másoktól való függősége, önellátóvá váljanak, és ezzel javuljon a betegelégedettség. A foglalkozásokon részt vett kerekesszékes betegek a mindennapi élettevékenységeket a számukra legbiztonságosabb technika elsajátítása után önállóan gyakorolják és alkalmazzák. Ennek köszönhetően tehermentesítik a túlterhelt ápolói személyzetet. 

A jógyakorlat bemutatása

A jógyakorlat bevezetésére szervezett oktatás formájában került sor 2013-ban az OORI Gerincvelősérültek Rehabilitációs Osztályán. Az apropót az adta, hogy az OORI sajátosságából kifolyólag az osztályos heti teamek és napi orvosi vizitek alkalmával a szakdolgozók beszámoltak a kerekesszék helytelen használata miatti nemkívánatos események bekövetkeztéről (decubitus, lágyrészsérülések). A kerekesszékbe kerülő pácienseknek az ágyról kerekesszékre történő átülést, a fürdőszoba és a WC megközelítését és használatát az osztályon dolgozó szakemberek különböző módon tanították és gyakoroltatták. A nem egységes szemlélet, a különböző technikák alkalmazása a betegekben bizonytalanságot, szorongást keltett. Emiatt a tevékenység biztonságos, balesetmentes elsajátításába több időt és energiát kellett befektetni mind a betegeknek, mind a szakembereknek. Ez lényegesen lassította az elvárt önállóság elérését, a betegelégedettség alacsony szintű volt. A team úgy döntött, hogy ezen javítani, fejleszteni szeretne. A kórház vezetősége nagymértékben támogatta és segítette az oktatás bevezetését.

A rehabilitációra érkező, mozgásban korlátozott betegek állapotfelmérését végző gyógytornász vagy egyéb mozgásterapeuta felméri a beteg szükségleteit, és a beteggel együtt kitűzi a fizioterápiás-rehabilitációs rövid és hosszú távú célokat. A gyógytornász a beteg diagnózisát, testi adottságait, aktuális pszichés és fizikai állapotát figyelembe véve kiválasztja a megfelelő kerekesszéket az osztály eszközállományából. A helyi módszertan alapján a gyógytornász megismerteti a beteget a kerekesszék felépítésével, működésével, majd a fokozatosság elvét betartva az alábbi feladatokat végzi: rávezető gyakorlatok (felső végtagok és törzsizmok erősítése, ülőegyensúly és állóképesség fejlesztése), transzferek gyakorlása (ágy-kerekesszék és vissza, szék-kerekesszék és vissza, fürdetőszék-kerekesszék és vissza, különböző szintmagasságok leküzdése, kerekesszékben hely- és helyzetváltoztatás), kerekesszékben öltözködés, sík talajon előre-hátra haladás, szlalom, kis helyen oldalra haladás és fordulás, küszöbön való áthaladás, két kiskerék emelése, padkára és lépcsőre fel-le, haladás különböző burkolatokon, illetve lejtőn és emelkedőn. Ezekkel a műveletekkel készítik fel a betegeket a magyarországi utakon lévő akadályok leküzdésére. A gyakorlati képzéshez tartozik a személygépkocsival közlekedés (be- és kiszállás, a kerekesszék be- és kiemelése), valamint a busszal vagy metróval utazás, fel- és leszállás. Hazánkban a kerekesszékkel közlekedők mindenütt találkoznak technikai akadályokkal, ezért fontos az ezekre történő felkészítés. Ha a kerekesszékes életmód önálló elsajátítása nem lehetséges, az oktatásba a hozzátartozót is bevonják. Mindez a saját és a beteg biztonsága és egészsége érdekében történik.

A jógyakorlat bevezetése óta évente több száz beteg vett részt az oktatáson, amely az ellátási folyamat egyik alapeleme lett. Átlagban 12 fős csoportban tartják a 60 perces foglalkozásokat, de egyénre szabott terv szerint történik a képzés. Gyakran szinte lehetetlen létrehozni a diagnózis és az önellátási szint szerinti homogén csoportot, ezért a betegeket kezdő és haladó csoportokra osztják szét.

A jógyakorlat bevezetése és alkalmazása nem igényel plusz humán erőforrást. A foglalkozásokat vezető szakemberek ugyanazok lehetnek, akik az intézményben, kórházban dolgoznak.

A jógyakorlat teljes leírása

Hol érdeklődhet?

Bus Iwona vezető gyógytornász

i.havlikne@rehabint.hu

iwonaglabisz@gmail.com

Bódi Mariann minőségügyi koordinátor

Dr. Boros Erzsébet minőségügyi osztályvezető

Emberné Heitler Andrea mb. ápolási igazgató