Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. október 19.
404713 Összes oltás

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház: Családközpontú születésfelkészítés a kiegyensúlyozott családokért

Öregedő társadalmunkban fontos a gyermekvállalási kedv növelése, ami támogatható a pozitív szülési-születési élménnyel, a család megerősítésével, melynek egyik alapja lehet a közös eufóriás családközpontú szülés, amely erősíti a közös felelősséget a gyermek iránt. Ehhez igyekeztek hozzájárulni a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban a családközpontú szülésfelkészítés jógyakorlatának kialakításával. Az egészséges, boldog család létrejöttéhez meghatározó a várandóság, a szülés és az azt követő időszak, az anyai félelmek csökkentése, az anyát támogató környezet kialakítása és a korai kötődés megerősítése. A családközpontú szülésfelkészítés végső célja a „boldog, kiegyensúlyozott család születése.” Az intézetben támogatást nyújtanak az induló családoknak szerepeik kialakításában, és a családon belüli segítő attitűd kialakításában is. Olyan elméleti és gyakorlati tudást kapnak, aminek hatására biztonságosabban haza adható az anya és az újszülött, az ápolási folyamatok és a vonatkozó protokollok magabiztos ismeretének köszönhetően. A pozitív élmény elérése érdekében meghatározó, hogy a területhez tartozó családokkal bizalmi kapcsolat alakuljon ki. A több mint egy évtizedes gyakorlat bizonyította a foglalkozások szükségességét, a jógyakorlatot a nyújtott szolgáltatás igénye tartja fenn, az egyre szűkülő humánerőforrás ellátás ellenére is.

A jógyakorlat bemutatása

A Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban 2004-ben kezdték el a szülésfelkészítést, azóta nagyon sokat változott a tematika és a módszertan. Leggyakrabban fekvőbeteg intézményben történt az oktatás, de a közeli településeken is megvalósultak hasonló programok. Voltak várandós családok, akik mindkét eseményen részt vettek. A gondozottak jelzései alapján több változtatást is beépítettek a programba, mint például a mell önvizsgálata, a radiológus vagy a betegjogi képviselő előadása.

Az apai tudatosság igény folyamatos erősödésének köszönhetően 2007-től – külön férficsoport létrehozásával – megkezdték az intézetben az APA–felkészítést is. A foglalkozások során tudatosították a résztvevőkben, hogy jelenlétük a szülés során megszünteti az elhagyatottság, a kiszolgáltatottság érzését, csökkenti a szorongást és elviselhetőbbé teszi a szülés megpróbáltatásait. Az együtt szülés kedvezően hat a családi kötődésekre is. A felkészítésnek köszönhetően kompetensebb apák lehettek jelen a szülésnél és a családban is. Az apákkal való foglakozás szuggesztív, jó hangulatú, elméleti, beszélgetős módszerrel történt. Körben ülve, csoportdinamikai technikákkal valósult meg, a kórházi védőnő vezetésével. Először 4-6 havonta, majd az igények növekedésével 2014-től átdolgozott tematikával már 2-3 havonta került sor az „APA felkészítőkre”.

A babamasszázs (hasfájás megelőzés kezelés) oktatását 2010-ben kezdték el. A képzett ”babamasszázs oktató” először a kórházban bent lévő anyák körében kezdte el az edukációt. Az oktatás által a szülők felismerték a taktilis inger jelentőségét, felkészülve várták az első bőr-bőr kontaktust, vagy szőrkontaktust, ismerve annak idegrendszert érlelő hatásait. A tanfolyamon a baba igényeiről is beszélgettek, megtanították a szülőket a baba viselkedésének eltéréseire és a szülői segítés különböző módszereire. A testi érintés a család számára természetesebb lett, kommunikációs és konfliktus kezelési stratégiává válhatott. A várandóság idején meglévő fokozott „információs éhségnek” köszönhetően megkezdődhetett a családok „érzékenyítése is” a gyermekkel való kapcsolódásra. A szülésfelkészítésen felmerült igényekre reagálva szervezték meg a 4 alkalomból álló tanfolyamokat. A babamasszázs oktatása előkészítette az aranyóra jógyakorlatának igényét és bevezetését.  Ennek lényege, hogy az újszülött a születése utáni első órában a legaktívabb, így ebben az időszakban törekedni kell a bőrkontaktus folyamatos biztosítására, és az első mellre helyezésre.

A szülésfelkészítés programban a témák forgó rendszerben akár többször is meghallgathatók voltak. A kórházi honlapon és a szórólapon megadott elérhetőségeken egyaránt lehetett érdeklődni. Legnagyobb létszámban a szülész-nőgyógyász orvos előadásán vettek részt. A tapasztalatok szerint az együtt szülések aránya sokkal magasabb volt a szülésfelkészítésen részt vevő párok között, mint azoknál, akik nem vettek részt ilyen oktatásokon. Fontos volt tudatosítani a szülésre készülő párokban, hogy azok az apák, akik részt vesznek a foglalkozásokon sokkal aktívabban és eredményesebben tudnak segíteni a szülés alatt és után is.

A szülésfelkészítés a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban egy jó kezdeményezésként indult, jógyakorlatként folytatták, és a szakemberek és a laikusok igényeit is figyelembe véve  folyamatosan fejlesztették. 2019-től baba-barát szemléletnek megfelelően újították meg a foglalkozás tematikáját. A szülésfelkészítések szakmai vezetője az újszülött osztály neonetológusa lett.  Baba-barát kórházként a várandóságra, a szülésre, a szoptatás oktatására, és az „aranyórára” helyezik a hangsúlyt, a foglalkozások jól kidolgozott tematika szerint zajlanak. Az érintettek tájékoztatása a kórházi honlapon a részletes program ismertetésével valósul meg. Az előadók: szülésznőgyógyász és neonetológus szakorvosok, szülésznők és csecsemős nővér. A szülésfelkészítő során felmerült igények alapján továbbra is van lehetőség például gyógytornász, dietetikus vagy pszichológus általi előadások megtartására is. Ebben a szemléletben nincs külön szervezett „apa felkészítő” foglalkozás és babamasszázs oktatás, itt a párok együttes felkészítése a cél.  A hangsúlyt a kórházi bent tartózkodás időszakára helyezik, így kevesebb, de mélyebb információ tudatosítása történik.  Az osztály/szülőszoba látogatást meghatározott számú fővel tudja a kórház biztosítani, így ehhez előjelentkezés szükséges. (maximum 14 fő).

A jógyakorlat nyomon követése az érintettek igényeinek figyelembe vételével történt. Az eredményeket az oktatók és az ellátók tapasztalatainak összegyűjtésével igazolták. A  szülésfelkészítést betegoktatássá nyilvánítva képzési elégedettségmérés vezethető be, amely során felmérhető az előadások, átadott ismeretek és a kapott információ hasznossága, érthetősége. Ezen kívül mérhető az oktatás hatékonysága is: oldódott-e a párok feszültsége és nőtt-e a biztonságérzetük, mivel ezek a felkészítés fő céljai. Fontos indikátor lehet az oktatók száma, képzettsége, az oktatásra fordított idő, a kurzusok száma, az oktatási anyagok rendelkezésre állása vagy a résztvevők száma. A folyamat egyes lépéseinek megvalósulását  az előadáson résztvevők aktivitásával,  az előforduló kérdések tipizálásával, a beépült tudásanyag játékos visszakérdezésével is nyomon lehet követni. Képet adhatnak az oktatás eredményességéről a szülészeti ellátás utáni beteg elégedettségi kérdőívek értékei, vagy a gondozás során tapasztalható eredmények, mint például az újszülött fogadása vagy a szoptatási hajlandóság.

A jógyakorlat teljes leírása

Hol érdeklődhet?

Ács Rozália, kórházi védőnő

acs.rozalia@florhosp.hu

Brunnerné Silye Anna, minőségügyi vezető