Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. október 19.
404713 Összes oltás

Pest Megyei Flór Ferenc Kórház: Betegoktatás Dietetikai Szakambulancián

A táplálkozás jelentősen befolyásolja az egészségi állapotot, a várható élettartamot, a munkaképességet és a munkában eltöltött aktív évek számát. A magyar lakosság kedvezőtlen egészségi állapotának kialakulásában döntő szerepe van a helytelen táplálkozási szokásoknak. Hazánkban a vezető két halálok -a szív-érrendszeri valamint a daganatos megbetegedések betegségcsoportjainak – komoly rizikófaktora az elhízás, a fokozott só-és zsírbevitel. A diétát igénylő kórállapot széles betegcsoportot, magas esetszámot érint. A tapasztalatok alapján a gyógyító-megelőző betegellátásban megjelenő páciensek döntő hányada nem kap szakszerű étrendi tanácsadást betegségével kapcsolatban. Ez a betegség fokozódásához, szövődmények korai megjelenéséhez vezethet. A dietetikai szaktanácsadás célja, hogy támogassák a beteg szakszerű kezelését, átadják mindazt a tudást, amellyel a beteg önállóan is képes diétáját megtervezni, és a gyakorlatban megvalósítani. A Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban az egész személyiségre kiterjedő céltudatos fejlesztést szeretnének elérni, amely az adott személy táplálkozási szokásaiban hosszú távon is pozitív változást idéz elő. A terápiás célok elérése és az elkerülhető állapotromlás megelőzése érdekében fontos a betegek és a hozzátartozók együttműködésének elnyerése. Tudatosítani kell a páciensekkel, hogy egészségükért, gyógyulásukért saját maguk is felelnek, a kezelés során meghatározó a beteg egyéni felelőssége. A megfelelően edukált páciensek képesek állapotukat ellenőrizni, és azon javítani. A diétás edukáció során megszerzett ismeretek a beteg egészségtudatosságát is növelik. 

A jógyakorlat bemutatása

A gyakorlati megvalósítás a dietetikai szakambulanciára irányított betegek szaktanácsadással való ellátását, gondozását jelenti. A Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban a dietetikai szakellátáshoz rendelkezésre áll szakrendelő, számítógépes program és dietetikus, illetve biztosított a kiegészítő írásos tájékoztató anyagok rendszeres nyomdai elkészítése is.

Az ambulancia folyamatos működéséhez elengedhetetlen a megfelelő kapcsolatrendszer kiépítése a háziorvosokkal és a kapcsolódó szakrendelésekkel. A dietetikai szakambulanciára a háziorvosi rendelőkbe kiküldött körlevelekben hívják fel az orvosok figyelmét, illetve gyógyszertárakba, kórházi szakambulanciák területére kihelyezett plakátokkal, névjegykártyákkal, szóróanyagokkal is igyekeznek tájékoztatni a dietetikai szaktanácsadás helyéről, időpontjáról és a bejelentkezés módjáról. 

Az ellátás orvosi beutalóval vehető igénybe előzetes telefonos, vagy e-mailben történt időpont egyeztetést követően. Beutalóval háziorvosok, szakrendelések szakorvosai irányíthatják a pácienseket a dietetikai szakrendelésre. A szakambulanciákon körülbelül 45 perces egyéni tanácsadásra van lehetőség. A rendelésen megjelent pácienseket a kórházi ambuláns számítógépes program nyilvántartásába veszik, ebben szerepel a diagnózis, valamint az egyénre szabott táplálkozási ajánlás is. Először a páciens adatairól, vizsgálati eredményeiről, tápláltsági állapotáról,  jelenlegi táplálkozási szokásairól informálódnak. Ezt követi a diétás tanácsadás, melynek keretében ismertetik diétájának főbb szempontjait, tápanyagösszetételét, az élelmiszerek, a nyersanyagok kiválasztásának irányelveit. Elemzik az egyes élelmiszer csoportok diétában való felhasználásának lehetőségeit, a megfelelő konyhatechnikai módszerek alkalmazását, segítséget nyújtanak az étrend összeállításában, táplálkozási napló vezetésében. A betegoktatás ambuláns programban dokumentáltan történik. Az oktatás ténye mellett azt is rögzítik, hogy milyen okból történt az oktatás (újonnan felfedezett betegség, diéta változás, eddigi diéta követés nem megfelelő). Az edukáción való megjelenésről ambuláns lapot kap a páciens. A hosszú távú eredményesség fokozása céljából a résztvevőket írásos tájékoztató anyaggal is ellátják, ami tartalmazhat étlapmintát, receptgyűjteményt vagy tápanyag táblázatot.

Jól nyomon követhetők az elért eredmények az alapbetegséghez kapcsolódó szakrendelésen a laboratóriumi értékek pozitív változása esetén. A megfelelő diétával a betegségek szövődményeinek kifejlődése lassítható, illetve elkerülhető, csökkenthetők az akut anyagcsere kisiklások és a betegség fellángolások előfordulásai. Az ambulancia létrehozásával javult a hiteles ismeretekhez való hozzáférés lehetősége. A megszerzett tudás hatással van a betegségmegélésre, az érzelmekre és attitűdökre is. Az ellátás olyan egészségvédő hálózat része, amely belátható időn belül lehetővé teszi a páciensek életmódbeli, táplálkozási szokásainak helyes irányba történő változását, ennek köszönhetően javul a lakosság egészségi állapota és életminősége.

A jógyakorlat bevezetésének többletköltsége a járóbeteg ellátásban alkalmazott dietetikus munkabér költsége. A megfelelő táplálkozás elősegítésével viszont csökkenthetők az egészségügyi ellátás terhei, a kórházi ápolási napok száma, illetve a krónikus betegek kórházi ellátásának előfordulása is.

A jógyakorlat teljes leírása 

Hol érdeklődhet?

Szegediné Varga Ágnes vezető dietetikus

Kádárné Pesti Gizella dietetikus

Brunnerné Silye Anna minőségügyi vezető

mics@florhosp.hu