Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. október 19.
404713 Összes oltás

Almási Balogh Pál Kórház: igény szerinti anyatejes táplálás biztosítása

Nemzetközileg elfogadott tény, hogy minden újszülött számára az anyatej a legoptimálisabb táplálék, és a szoptatás a legideálisabb táplálási mód. A kizárólag anyatejjel táplált újszülöttek általában egészségesebbek és az immunrendszerük is erősebb, mint a mesterségesen táplált újszülötteké. A WHO 6 hónapos korig a kizárólagos anyatejes táplálást ajánlja. Ebben az időszakban az újszülött semmilyen hozzátáplálást, és a megnyugtatást elősegítő eszközt sem igényel. A WHO által meghirdetett „Bababarát kórház” kezdeményezés – amely 10 lépésben szabályozza a kizárólagos szoptatás elősegítését – bizonyítottan csökkenti az újszülöttet és az anyát ért negatív hatásokat. A  rooming-in rendszer biztosítja az anya és az újszülött számára a folyamatos együttlétet, amely mindkettőjük számára kifejezetten előnyös. Az anya gyorsan megtanulja a szoptatás helyes technikáját, az emlőre helyezés megfelelő módjait, az emlők kiürítésének formáit és megismeri az újszülött éhségre utaló jeleit. A rooming-in rendszer és a kizárólagos szoptatás elősegíti a korai kötődés kialakulását is. Ez a szisztéma az anyákat magabiztossá, az újszülötteket nyugodttá teszi. Az Almási Balogh Pál Kórház szülészeti osztályán 1992-ben 12 órás, 1997-ben 24 órás rooming-in rendszert vezettek be. 2009-ben a már elért eredményeik alapján a kórház elnyerte a „Baba-barát” kórház címet. 

A jógyakorlat bemutatása

A várandósgondozás során a védőnő feladata az anyatejes táplálásra való elméleti felkészítés, ebben óriási jelentőséggel bír, ha az anya akar szoptatni. Az újszülött születése után a szülőszobán már az első mellre helyezéskor (aranyóra) megtörténik az anya és az újszülött szoptatási-szopási készségének felmérése a szakdolgozó részéről. Fel kell mérni az anatómiai viszonyokat: a befelé forduló emlőbimbó, vagy az újszülött “lenőtt nyelve” egyaránt szopási nehézséget okozhat. Segítségnyújtás közben a szakdolgozó folyamatosan tájékoztatja az anyát, felkészíti az esetlegesen bekövetkező változásokról, ok-okozati összefüggésekről. Biztosítják az anyát arról, hogy a nap 24 órájában bármikor rendelkezésére áll szaksegítség. Az igény szerinti anyatejes táplálás jelentőségét, lényegét el kell magyarázni az anyának és lehetőség szerint a legközelebbi hozzátartozónak is. A legalapvetőbb feltétele az eredményes szoptatásnak az ideális testhelyzet kialakítása, mivel kényszertarásban az anya hamarabb elfárad, így megszűnik a motiváció a szoptatással kapcsolatosan. Megtanítják az anyáknak az újszülött éhségjeleinek felismerését, és hogy az emlők előkészítésével elősegíthetik az emlőbimbó helyes bevételét. Fontos tájékoztatni az anyákat arról, hogy a helytelen szopási technika kisebesíti, fájdalmassá teszi az emlőbimbókat. (Az újszülött ne csak a bimbót, hanem a bimbóudvar egy részét is kapja be, ezáltal megfelelő vákuumot képez, amely elősegíti az eredményes szoptatást.) Sok anya megijed, mert az újszülött a bukás előtt, illetve ha levegő kerül a gyomrába nyugtalanná válik. Meg kell tanítani az anyát az újszülött helyes tartására a büfiztetés alatt. Az emlők kiürítése már az első 24 órában elkezdődik. Az emlők stimulálása elősegíti a tejelválasztás beindulását. A tej belövellése után nagy jelentőséggel bír az emlők kifejése a szoptatások után. A pangó tej emlőgyulladást okozhat. A mellek kiürítése történhet eszközösen és manuálisan. Az eszközös fejésnél is fontos a technika, mert a rosszul végzett művelet az emlőbimbó sérülését okozhatja.

A jógyakorlat szempontjából meghatározó a dolgozók folyamatos képzése, tapasztalat cseréje, és az újonnan belépő szakdolgozók oktatása. A szülészeti osztálynak rendelkezni kell olyan írásos irányelvekkel, tájékoztatókkal, amelyek a szakdolgozók, illetve a betegek részére készültek.

Az Almási Balogh Pál Kórházban az igény szerinti szoptatás eredményeként bizonyítottan csökkent a problémás újszülöttek száma. A rooming-in rendszer bevezetése előtt az éjszakai órákban (amikor nem volt szoptatás) minden újszülött tápszeres hozzátáplálásban részesült.  Ezzel szemben az elmúlt évben csupán minden 25. újszülöttnél volt szükség tápszeres pótlásra a kórházi tartózkodás alatt mindössze 1-2 alkalommal.  Az anyatejes táplálás mellett minimalizálódott a kezelést igénylő icterusok száma. (2018-ban csak 1 eset volt.)  A 2009-ben végzett felmérés alapján a kórházban született újszülöttek 76%-át a születésük után 6 hónapig kizárólag anyatejjel táplálták. A 2014-ben született újszülöttek között végzett felmérés hasonló eredményt, 73 %-os kizárólagos szoptatási arányt mutatott.  A következő mérésre idén kerül sor. Nagy segítséget jelent az anyáknak a „24 órás szoptatási tanácsadás”, amely személyesen és telefonon is elérhető. Ez a lehetőség az újszülött zárójelentésén is fel van tüntetve.

A kizárólagos anyatejes táplálás eredménye többféleképpen mérhető. A szülést követő kórházi napok alatt az adatokat az ápolási dokumentációból, illetve a „Probléma füzetből” retrospektíven is fel lehet dolgozni. Az újszülött részlegen vezetett problémafüzetbe minden újszülött bekerül, aki valamilyen okból a kórházi ápolás alatt hozzátáplálásban részesül. Ez az elmúlt 10 évben az újszülöttek 12-15% -át érintette. A 6 hónapos korig történő kizárólagos anyatejes táplálás sikerességének felmérése a védőnői hálózat segítségével, kérdőívek feldolgozása alapján történik. Az adatokat az intézeti védőnő gyűjti össze a területi védőnőktől. Az anyák részére készült kérdőív rámutathat a bőrkontaktus,- és a korai mellre helyezés megtörténtére, a szakdolgozói segítségnyújtás megfelelőségére vagy elégtelenségére, a 24 órás rooming-in megvalósulására. Az SZTNB által összeállított kérdőív kitöltése meghatározott időintervallumokban történik. Az indikátorok eredményeit a dolgozóknak szervezett keretek között kell visszacsatolni, biztosítva ezzel a változtatás lehetőségét. A visszacsatolás évente egyszer, ápolási értekezleten történik, vagy szükség esetén rendkívüli értekezlet keretében.

A rooming-in rendszer bevezetése nem igényelt többlet humán erőforrást, azonban bevezetésével  valamelyest mérsékelhető lett a szakdolgozók száma: 14 óra és reggel 6 óra között felére csökkenthető lett a beosztott szakdolgozók száma.

A teljes jógyakorlat leírása

Hol érdeklődhet?

Nagy-Kismarciné Gulyás Margit, főnővér

Dr. Fábián Imre, osztályvezető főorvos

Jászberényi Judit, mb. ápolási igazgató

Szőke Viktória, minőségbiztosítási munkatárs

nkgm71@gmail.com

szuleszet@ozdikorhaz.hu