Inspiráló, inkluzív és innovatív tudáshub – FIGYEK 2024

„Mindig nagy öröm a szervezők számára, ha már a konferenciaszervezés kezdetén érezni lehet a lelkesedést és érdeklődést! Ebben az évben ez abszolút így volt, elsősorban Titeket illet köszönet, amiért eljöttetek, készültetek és ilyen nagy számban részt vesztek az idei konferencián.” –  így köszöntötte Dr. Csizek Zsófia csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos a május 31. és június 2. között Kecskeméten megrendezett XXII. Fiatal Gyermekgyógyászok Konferenciáján a rekordszámú fiatal gyermekgyógyászt, szakorvosjelöltet és rezidenst.

Az idei eseményen közel 300-an vettek részt, de nem csak a résztvevők száma miatt volt rendhagyó a konferencia. A Semmelweis Gyermekgyógyászati Klinika szervező csapata gyakorlati készségeket fejlesztő ingyenes workshopokkal, nemzetközi vendégelőadóval, naprakész szakmai tudást átadó tematikus előadásokkal, társasági eseményekkel gazdagította a programot; a kisgyermekes előadók részvételét pedig a gyerekek felügyeletét és szórakoztatását biztosító egésznapos foglalkozásokkal bátorította. Mindezek mellett az idei FIGYEK-en rekordszámú díjat osztottak ki.

„A Fiatal Gyermekgyógyászok Konferenciájának megalapítása Klinikánk Tűzoltó utcai részlegéhez kötődik. Müller Judit doktornő volt az egyik kitalálója és megalapítója annak a rendezvénynek, amely az idén XXII. alkalommal került megrendezésre.” – árulta el kérdésünkre Dr. Szabó Attila a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese, a Klinikai Központ elnöke, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója. A konferencia tudományos bizottságának vezetője szerint a FIGYEK kiváló lehetőséget biztosít a szakmai fejlődésre, és nemcsak egymástól, hanem a workshopok, illetve a tudományos bemutatók közt megjelenő tematikus előadásokból is sokat tanulhatnak a résztvevők.

A FIGYEK első napján zajló interaktív workshopok tematikája az intenzív terápiás ellátástól kezdve a radiológiai alapokon keresztül egészen a szoptatási tanácsadásig terjedt. A foglalkozásokkal kapcsolatos visszajelzések abszolút pozitívak voltak, a témaválasztások mellett a résztvevők számára a csoportok nagysága (14-15 fő) és a foglalkozások hossza (30-40 perc) is ideálisnak bizonyult. Különlegesség volt továbbá, hogy a workshopokra külön díjat nem számítottak fel a szervezők.

Az idei konferencia tematikus szegmense a ritka betegségekkel foglalkozott, melyre a konferencia második napján került sor. „Mivel a ritka betegségek többsége gyerekkorban okoz tüneteket és ekkor kerül diagnosztizálásra, így elengedhetetlen, hogy a fiatalok megismerkedjenek a betegségcsoporthoz tartozó diagnosztikus és terápiás lehetőségekkel.” – mondta Dr. Szabó Attila.  A naprakész szakmai tudás átadásán túl a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója a FIGYEK közösségteremtő erejére is felhívta a figyelmet, hiszen a konferencia lehetőséget biztosít, hogy a hazai fiatal gyermekgyógyászok megismerjék egymást, barátságok kössenek, és akár szakmai együttműködések is elindulhatnak. „Online világban élünk, de a személyes találkozások fontossága, a közvetlen ismeretátadás továbbra is kiemelten fontos.” – tette hozzá Dr. Szabó Attila.

Hasonlóképpen nyilatkoztak a konferenciáról a résztvevők is. Dr. Lengvári Lilla fiatal szakorvosként számos konferencián vett már részt, az egyik legkedvesebb ilyen rendezvény mégis a FIGYEK marad számára. „A hangulat sokkal fesztelenebb, és ez nem csak a gálavacsoráknál mutatkozik meg, hanem a tudományos programok esetében is. A szakma nagyjai mellett mi, a fiatalabb generáció adunk elő egymásnak – van, aki életében először – egy támogató, egymást segítő környezetben. Ezért bátrabban kérdezünk, vagy éppen osztjuk meg egymással a nehezebb szakmai kérdéseket is. Amíg lehetőségem lesz, minél többször szeretnék még ellátogatni a FIGYEK-re.” – osztotta meg velünk Dr. Lengvári Lilla csecsemő- és gyermekgyógyász, klinikai szakorvos.

Az eszmecsere és a naprakész szakmai tudás átadása mellett az esemény szervezői fontosnak tartották, hogy a fiatalok számára több szempontból is elérhető konferenciát szervezzenek, mind a regisztráció költségeit, mind a helyszín megközelíthetőségét tekintve. „A társasági programok gondos megszervezésére is figyeltünk, hogy a konferenciának a kikapcsolódás is része lehessen. Nagy sikert aratott a család- és bababarát szemléletünk is, mely során foglalkozásokat biztosítottunk a kisgyermekek számára a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány és a Semmelweis Egyetem Pető András Karának támogatásával. Magyarországon a FIGYEK az első olyan orvosi szakmai fórum, amely a családos szakemberek igényeire is figyel.” – hangsúlyozta Dr. Csizek Zsófia, a 2024-es FIGYEK egyik főszervezője.

Az idei konferencián mintegy 120 előadást és posztert mutattak be a fiatal szakemberek, a szervezők pedig összesen 29 díjat adtak át, ami rekordnak számít. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának 9 fődíja mellett (a szekciók legjobb előadásai) a különböző gyermekgyógyászati szakmai társaságok támogatásának köszönhetően további 16 díj kerülhetett kiosztásra. A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány idén felajánlotta a Családközpontú Ellátásért Díjat, melyben ketten részesültek. „Így tulajdonképpen a résztvevők negyedét díjaztuk. Ezáltal szerettük volna motiválni a fiatalokat a részvételre más szakmai fórumokon is.” – tette hozzá Dr. Csizek Zsófia. A Semmelweis Egyetem Gyermekklinikáján tevékenykedő fiatal szakemberek 27 előadással vettek részt a konferencián, ebből 11 fő lett díjazott:

– Mahdi Leina (Neonatológia különdíj)

– Farkas Enikő (Neonatológia, Intenzív és Sürgősségi ellátás szekció legjobb előadása)

– Kossuth Laura (Sürgősségi ellátás különdíj)

– Bojtár Zsüliet (Endokrinológia különdíj)

– Tróbert-Sipos Diána (Infektológia szekció legjobb előadása)

– Nagypál Petra (MGYGT különdíjazottja, 1. hely)

– Garai Réka (MGYGT különdíjazottja, 2. hely)

– Som Petra (Hematológia szekció legjobb előadása)

– Antal-Kónya Violetta (Kardiológia és varia szekció legjobb előadása és a Magyar Humángenetikai és Genomikai Társaság különdíjazottja)

– Antics Dorottya (Pulmonológia szekció legjobb előadása)

– Elekes Iringó (HGYE különdíjazottja)

A konferencia szervezői és a résztvevők egyaránt úgy vélték, hogy a 2024-es FIGYEK rendkívül sikeres és inspiráló esemény volt. Az itt szerzett tapasztalatok és élmények mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a fiatal gyermekgyógyászok továbbra is lelkesedéssel és elkötelezettséggel végezzék munkájukat.

„A gyerekgyógyászat a legszebb hivatás, hiszen a legkiszolgáltatottabbakon, a gyerekeken segítünk, rajtuk keresztül pedig a családokon is. Azt kívánom az idei konferencia résztvevőinek, hogy tartsák meg azt a fiatalos lendületet, érdeklődést és kíváncsiságot egész pályájuk során, amit az idei konferencián mutattak. Maradjanak csillogó szeműek, érdeklődőek; tanuljanak és soha ne felejtsék el, hogy mindezt a beteg gyerekek gyógyításáért teszik.” – üzente Dr. Szabó Attila a fiatal gyermekgyógyászoknak.