A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika az Európai Sebésztársaság (European Board of Surgery) Transzplantációs Szekciója (UEMS-EBS, Section of Transplantation Surgery) és az Eurotransplant által nemzetközileg akkreditált európai transzplantációs sebészeti kiképző központ.

Tevékenységünk speciális területe a szervátültetés (vese, máj, kombinált vese- hasnyálmirigy, valamint hasnyálmirigy szigetsejt) és ezekkel kapcsolatos határterületek. 2014-ben az Eurotransplant nyolc európai tagországának transzplantációs centrumait összehasonlító adatai alapján a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán végezték el a legtöbb veseátültetést, a májátültetések között pedig az ötödik helyet értük el. Klinikánk az élvonalba tartozik a hasi szervek transzplantációja területén.

Klinikánkon speciálisan képzett alkalmazottak állnak a betegek rendelkezésére. Ellátjuk az általános hasi sebészet minden területét, kiemelten foglalkozunk a daganatos betegek kezelésével és utógondozásával, a belső elválasztású mirigyek (mellékvese, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy) betegségeinek sebészeti kezelésével. Több szerven a műtéteket minimál invaziv (laparoszkópos) módszerrel is végezzük (epe, mellékvese, vese, stb.) E nagy lehetőségek előtt álló területen folyamatos profilbővítést tervezünk. Lehetőségünk van az emlő ultrahangos és röntgen (mammográfiás) vizsgálatára, ultrahang- és röntgenvezérelt (sztereotaxiás) szövettani mintavételre, a nem tapintható elváltozások jelölésére. Klinikánkon vállaljuk a szövődményes epeúti betegségek és májdaganatok sebészei korrekcióját, gyógyítását.

Szakképzett munkatársaink foglalkoznak a szervátültetés után a betegek gondozásával, a belgyógyászati vese- és májbetegek kivizsgálásával, kezelésével, beleértve az úgynevezett élő donorok kivizsgálását is.

A járóbeteg-rendelésen lehetőség van a speciális szakrendeléseken kívül endoszkópos, ultrahangos, angiográfiás és számítógépes rétegvizsgálatok (CT) elvégzésére, tanácsadásra (diéta, gyógytorna, stomakezelés) is. Az ambuláns műtő alkalmas kisműtétekre, diagnosztikus próbakimetszésekre, a művese kezeléshez szükséges arteriovenózus érösszeköttetés képzésére. Diagnosztikus részlegünk felkészült tűbiopsziák, és ultrahangvezérelt beavatkozások végzésére is.

A klinikán magyarul, angolul és németül oktatunk IV-V. éves medikusokat általános sebészetből (tantermi előadás és sebészetből betegágy melletti kiscsoportos gyakorlat). Továbbá részt veszünk a posztgraduális szakorvosképzésben a sebészet, a radiológia, az aneszteziológia és intenzív terápia illetve a nefrológia területén.

A klinikán jelentős kutatómunka is folyik, elsősorban a transzplantáció, de az általános sebészet területén is. Hazai és nemzetközi tudományos fórumokon minden évben sikeresen szerepelünk, rendszeresen publikálunk hazai és nemzetközi tudományos szaklapokban. A klinika PhD Iskolájában számos hallgató szerzett fokozatot.

2015 októbere óta a klinika transzplantációs és sebészeti tevékenysége ISO 9001 Minőségbiztosítás által akkreditált.

Archív cikkek:
2014/09/11 – Dr. Máthé Zoltán: a transzplantáció csapatmunka
2014/10/10 – Ugrásszerűen megnőtt a szervátültetések száma a Semmelweis Egyetemen
2015/01/15 – Vesetranszplantáció – első helyen Európában a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája
2015/03/02 – Véralvadást segítő eszközt kapott a Transzplantációs Klinika
2015/03/27 – 20 éves a hazai májtranszplantáció – jubileumi ülés a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán
2017/11/30 – 80. SZÜLETÉSNAPJÁN KÖSZÖNTÖTTÉK DR. PERNER FERENCET