Ugrásszerűen megnőtt a szervátültetések száma a Semmelweis Egyetemen. Idén októberig már több átültetést végeztek, mint tavaly összesen. Mindez országos siker, hiszen a Semmelweis Egyetem klinikáin végzik a hazai szervátültetések kétharmadát.

2014. július 1. és október 1.-e között – a nyári szabadságolások ellenére – összesen 103 transzplantációt végeztek a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján, amely az előző évek hasonló időszakában végzett szervátültetések szinte kétszerese.

RS23386_KA-20141009-IMG_8012-mathe-zoltan-scr

A klinikán vese, máj és hasnyálmirigy átültetéseket végeznek. Idén eddig összesen 246 transzplantáció volt, míg 2013-ban egész évben 241, 2012-ban összesen 188.

Dr. Máthé Zoltán a klinika igazgatója kiemelte, hogy augusztusban rekordot döntöttek: három nap alatt 18 szervet ültettek be, ebből három esetben kettős szervbeültetést végeztek. Egy beteg májat-vesét, két beteg pedig hasnyálmirigyet és vesét kapott. A 15 páciens gyógyultan hagyta el a klinikát.

Az eddigi tapasztalatok szerint a betegek 20 százaléka kap szervet külföldről. Ez az arány a gyerekeknél jóval nagyobb, mintegy ötven százalékos. A 16 éven aluliak már az előzetes csatlakozás során rákerültek a közös Eurotransplant várólistára, amelynek következtében ma már a transzplantációra szoruló gyermekek 3-4 hónapon belül megfelelő szervhez jutnak.

RS23428_KA-20141009-IMG_7770-mathe-zoltan-scr

A beavatkozások megnövekedett számának hátterében azEurotransplanthoz való csatlakozás mellett szerepe van annak az új szemléletnek, amit pár hónapja vezettek be a klinikán. Ennek lényege a „személyre szabott” donáció, vagyis minden egyes szervet és minden egyes várólistán szereplő beteg leleteit, eredményeit személyre szabottan kell elemezni, egyeztetni és ennek tükrében lehet dönteni a műtétéről.

Dr. Máthé Zoltán igazgató fontos céljának tartja, hogy a sikeres nyugat-európai mintáknak megfelelően kiterjessze a transzplantációkhoz szükséges donor kritériumrendszereket a szervbeültetéseknél. A megnövekedett donációs aktivitás mellett a beültethető szervek túlnyomó többsége magyar donorokból származik. „Célunk az Eurotransplant keretében is az, hogy a hazai donorokból származó szervekkel minél több betegen itthon tudjunk segíteni.” – jelentette ki.

Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.