A véralvadás korszerű vizsgálatát, így célzottabb vérzéscsillapítást tesz lehetővé, de bizonyos esetekben a vérátömlesztést is kiválthatja az a készülék, amelyet a Transzplantációs és Sebészeti Klinikának a TEST-VÉR Egészségpénztár adományozott. A 14 millió forintos eszközt már az átadás másnapján alkalmazták a klinikán egy májátültetés során.

RS28600_KA-20150225-IMG_2291-transzplant-rotem-gep-atado-scrDr. Máthé Zoltán klinikaigazgató a készülék bemutatásakor elmondta: a műtét közben fellépő vérzések ellátására alkalmas eszközt máj-, vese- és hasnyálmirigy transzplantációk, illetve májreszekciók esetében fogják alkalmazni. A komoly előrelépést jelentő technológia segíti a sebész és az aneszteziológus közötti együttműködést az előzetes állapotfelmérés és előkészítés során, a műtőben, illetve az operációt követően is – fogalmazott.

A TEST-VÉR Egészségpénztár kifejezetten azért alakult, hogy a vér nélküli, illetve vértakarékos gyógyítást szolgálja – hangsúlyozta dr. Ruttkay M. Géza elnök. Mint arról beszámolt: idén tíz fővárosi és vidéki kórház részére tudnak ilyen eszközt biztosítani.

RS28595_KA-20150225-IMG_2321-transzplant-rotem-gep-atado-scrA műtétek során felmerülő vérzést csak a véralvadási zavar okának pontos ismeretében lehet hatékonyan csillapítani, hagyományos laboratóriumi vizsgálatokkal azonban nem mindig tárható fel, mi áll a vérzékenység hátterében. A most átadott ROTEM készülékkel egyszerűen kideríthető, melyik alvadásért felelős vérkomponens nem működik megfelelően, így segít a célzott beavatkozás kiválasztásában és gyorsabb vérzéscsillapítást tesz lehetővé. Használatával lehetőség nyílik arra is, hogy a célzott terápia során emberi vérből előállított készítményekkel pótolják a hiányzó alvadási faktorokat, így bizonyos esetekben kiválthatja a transzfúziót is. Egyszerre négy párhuzamos mérést tesz lehetővé, használata mégis könnyen elsajátítható, ráadásul jóval gyorsabb, stabilabb és kevésbé érzékeny a korábban alkalmazott műszereknél.

RS28609_KA-20150225-IMG_2262-transzplant-rotem-gep-atado-scrA német diagnosztikai eszköz elődjét, a TEG-et már az 1940-es években alkalmazták, negyven évvel később az Egyesült Államokban fejlesztették tovább, ezúttal pedig legújabb verziója került a klinikára.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.