RS29770__ZZS4805-scr (1)Idén húszéves a hazai májátültetési program, melynek egykori indulásáról, jelenéről és jövőjéről a Transzplantációs és Sebészeti Klinika szakemberei számoltak be. A jubileumi tudományos ülést dr. Máthé Zoltán klinikaigazgató nyitotta meg, aki elmondta: az első májtranszplantációt annak idején tízéves előkészítő munka előzte meg, mára pedig közel hétszáz ilyen műtétet végeztek, amivel a Semmelweis Egyetem Európa élvonalába került.

A hazai májtranszplantációs program elindításának körülményeit dr. Perner Ferenc idézte fel. Az első sikeres vese-, illetve májátültetést végző professor emeritus kollégáival együtt annak idején külföldön sajátította el a transzplantáció módszerét, majd  az ott tanultakat ültette át a hazai gyakorlatba. Az első beteg, aki új májat kapott, azóta is jól van, az első tíz betegből pedig öten ma is élnek. RS29766__ZZS4824-scr (1)Mint arról beszámolt, a májtranszplantáció bevezetésekor a veseátültetésben már nagy gyakorlatuk volt, ezért az első tíz évben több mint kétszáz műtétet tudtak elvégezni. Ez azért is nagy szó, mert akkor egy operáció még hat-tíz órát is igénybe vett – emlékeztetett, hozzátéve, hogy azóta rengeteget fejlődött a sebészi technológia, így mára hétezer betegen végeztek vese-, máj-, szív vagy hasnyálmirigy-átültetést a Semmelweis Egyetemen.

RS29772__ZZS4791-scr (3)Az eseményen ezt követően a transzpantáció jelenével és jövőjével kapcsolatos előadások hangzottak el. Dr. Görög Dénes a Májvárólista Bizottság húszéves munkáját értékelte, majd dr. Kóbori László a műtéti technika elmúlt két évtized alatti változásáról, dr. Gerlei Zsuzsa a májátültetett betegek gondozásáról, míg dr. Fehérvári Imre a kombinált máj-és veseátültetésekről beszélt. A transzplantáció aneszteziológiai és intenzív terápiás szempontjait dr. Fazakas János, az invazív radiológia szerepét pedig dr. Doros Attila mutatta be, végezetül a program bővítésének lehetőségeiről dr. Máthé Zoltán igazgató beszélt.

RS29763__ZZS4881-scr (1)A tudományos ülésen a transzplatációs programban szintén részt vevő Füstös Márta klinikavezető főnővért is elbúcsúztatták, aki nyugdíjba vonulva, húsz év után távozik a klinikáról.

Mozer Mária

Fotó: Szigetváry Zsolt

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.