2017. október 24-én Intézetigazgatónk, Dávid Beáta Polányi díjban részesült. A díjat a Magyar Szociológiai Társaság megosztva Dávid Beátának és szerzőtársainak, Huszti Évának, Barna Ildikónak és Yang-chih Fu-nak ítélte az idei Polányi-díjat a Social Networks folyóiratban megjelent
„Egocentric contact networks in comparison: Taiwan and Hungary” című cikkükért.

Huszti Éva így foglalta össze a tanulmányt: „A  szerzők tanulmányukban az egyéni kapcsolathálózat kiterjedését és struktúráját vizsgálják kapcsolati napló módszerrel Taiwanban és Magyarországon. Az összehasonlítást a két országban alkalmazott egyhetes kapcsolati napló, továbbá az a történelmi tény biztosította, hogy mindkét helyen demokratikus átmenet történt a korábbi autoriter rezsimből. Hazánkban 138 kapcsolati napló, míg Taiwanon 51 napló állt rendelkezésre az egocentrikus kapcsolathálózat elemzéséhez.

Az eredmények azt mutatták, hogy egy hét alatt a taiwani megkérdezettek jóval kiterjedtebb kapcsolathálózatról számoltak be. Ez a különbség akkor is megmaradt, ha a különböző szociodemográfiai háttérváltozókat kontroll alatt tartották.

A két ország kapcsolathálózati összehasonlító elemzése mellett a szerzők a granovetteri elmélet alapján (Granovetter, 1973) egy új mérőszámot, az ún. kapcsolat erősségét mérő indexet (Strenght of Ties – SoT) is létrehozták.”