Zala Megyei Szent Rafael Kórház: sebkezelő team működése a sebfájdalom, az ápolási idő és a betegellátás költségeinek csökkentése érdekében

A sebkezelő team sebellátásban gyakorlott u.n. intézeti kötözős nővérekből és sebész szakorvosokból álló team. A team működésének lényege, hogy az osztályok számára a krónikus sebek ellátásához szakmai segítséget nyújt, valamint elkülönített központi keretből biztosítja  a szükséges speciális kötszereket. A team működésének elindítását 3 hónapos pilot időszak előzte meg az Intézetben. A kedvező tapasztalatok már a próbaüzem alatt jelentkeztek, de azóta az immár több éves működés eredményei is egyértelműen visszaigazolták ennek a speciális csapatnak a létjogosultságát és eredményességét. A team működésének eredménye, hogy a megfelelő sebellátás csökkenti a sebgyógyulás idejét, javítja a beteg általános állapotát, csökkenti a sebfájdalmat, lerövidíti az ápolási időt, mindezek által hatékonyan csökkenti a betegellátás költségeit. Az intézeti sebkezelő team munkájának meghatározó eleme a konszignációs raktárkészlet. A modern, intelligens kötszerek nem az osztályos raktárakba, hanem a konszignációs raktárba kerülnek. Az egyszerű kötszerek és anyagok (pl: steril flísz ill. mull alapanyagú kötszerek, rugalmas pólyák, tupferek, vattapálcák, fertőtlenítő szerek, sebmosó folyadékok) beszerzése továbbra is az osztályok feladata, de jelentős költségcsökkenést okoz a speciális kötszerek megfelelő, optimalizált, költséghatékony használata, amely a team bevonásával meg is valósítható.

A jógyakorlat bemutatása

A krónikus sebek és nyomási fekélyek ellátásának irányítását a sebkezelő team végzi a fekvőbeteg osztályokon, a nosocomialis nurse-ök bevonásával. Krónikus sebbel, nyomási fekéllyel rendelkező beteget szóban-telefonon és írásban is jelenteni kell. A jelentés kötelező. Szóban a vezető ápoló, az osztályos decubitus nővér, vagy a betegért felelős osztályos ápoló értesíti az intézeti kötözős nővért, a sebészeti jellegű osztályokról az osztály kötözős nővére jelez a sebkezelő team felé. Az írásos dokumentáció kiválasztása a seb típusától függ: krónikus seb esetén „Sebfelmérő-kezelő lapot” választanak, melyen  a krónikus sebek kezelésének folyamata is  dokumentálásra kerül.  Nyomási fekély esetén „Decubitus dokumentációt” állítanak ki a betegről. A dokumentációt a nővérpultra kihelyezett ”Krónikus sebek”mappában tárolják. Az osztályokon a betegek krónikus sebének kötését az osztályos kötözős nővér végzi, valamint a „Sebkezelési lap” vezetése is az ő feladata. A sebek állapotának hirtelen változása esetén soron kívüli vizitre kerül sor, amit az intézeti kötözős nővér végez. A sebkezelő team nővéri felmérését követően – amennyiben felmerül az orvosi konzílium igénye -, a team nővére ezt jelzi a kezelőorvos felé, aki felveszi a kapcsolatot a sebkezelő team valamelyik orvosi tagjával. A sebész orvos felméri a seb állapotát, és ha szükséges, beavatkozásokat végez, illetve javaslatot tesz a továbbiakban használandó kötszerekre. A sebkezelő lapon aláírásával jelzi a konzílium megtörténtét. Ezután leletet állít ki. A konzíliumkérő laphoz csatolni kell a Sebfelmérő-kezelő lapot is, amelyen a sebész orvos dokumentálja a sebellátását. A konzílium kérés minden esetben a klinikai információs rendszerben elektronikus formában is feladásra kerül a „Szeptikus Krónikus Seb Konzílium” című munkaállomáson. A seb állapotának felmérése után a sebkezelő team biztosítja a beteg krónikus sebének, nyomási fekélyének ellátásához szükséges kötszereket. Amennyiben a beteget a sebkezelő team orvosai látták el, távozáskor ők írják fel vényre a kötszert,  egyéb esetekben az őt operáló orvos teszi ezt meg. A sebkezelő team kötözős nővérei havi jelentést készítenek az ápolási igazgató, valamint a Infekciókontroll és Textilellátó Osztály felé, amely tartalmazza a beteg TAJ számát, törzsszámát, sebre vonatkozó diagnózist, a seb típusát, a seb stádiumát, a kezelési időtartamot, a felvétel és a távozás időpontját. A team munkáját a fekvőbeteg osztályokon a mai napig is pozitívan fogadják. A krónikus sebek és nyomási fekélyek ellátásának kialakított napi gyakorlata intézeti folyamatleírásban dokumentálva is elérhető.

Éves jelentés készül a minőségügyi ápolási igazgatóhelyettes részére, amely tartalmazza a rendszerezett adatokat és a folyamat működéséről szóló összefoglaló írást, mely alapján a minőségügyi ápolási igazgatóhelyettes a főigazgató részére éves beszámolót készít.

Fontos része a jógyakorlatnak az új munkatársak megismertetése a sebkezelő team működésével és a sebkezeléssel a kötelező oktatások keretében, illetve az osztályos oktatások megtartása a nővér értekezletek során.

Hol érdeklődhet?

Némethné Kator Emőke

kator.emoke@gmail.com