Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. október 19.
404713 Összes oltás

Budai Egészségközpont Szakkórháza – Országos Gerincgyógyászati Központ: műtét előtti terápiás betegtájékoztatás

A betegoktatás mindig is a gyógyító munka szerves része volt. Az utóbbi időben azonban megjelent az igény arra, hogy külön szakterületté váljon, szakma specifikus betegoktatók tevékenykedjenek. Ennek egyik oka az orvos – beteg viszony átalakulása, az atyáskodó kapcsolatból beteg centrikus, a beteget partnerként kezelő kapcsolat alakult ki. A beteg tudni akarja, hogy mi fog vele történni a különböző terápiás kezelések során, élni akar a teljes körű tájékoztatás és az önrendelkezés jogával. Tehát a páciens érvényesíteni akarja a jogait és az orvosnak kötelessége tájékoztatni őt. Ennek érdekében az Országos Gerincgyógyászati Központban már 2007 óta működik műtét előtti betegtájékoztatás. Az orvosi tájékoztatáson felül, befekvő betegeikkel külön foglalkoznak, segítve a műtéti beavatkozásra való felkészülést. A műtéttel kapcsolatos információk magyarázatán kívül a munka meghatározó része a betegekhez való odafordulás, empátia, kísérés a bajban.  

A jógyakorlat bemutatása

A betegtájékoztatás fő célja az információ átadása, a beteg megnyugtatása, a biztonság és komfort érzetének növelése. Ezen felül lényeges szempont a tájékozott beteg beleegyezésének elnyerése is, melynek célja a beteg önrendelkezésének védelme, hiszen a betegnek joga van ahhoz, hogy a kezelésével kapcsolatos döntésekben részt vegyen. A beteg döntőképes helyzetbe hozatala akkor valósulhat meg, ha a betegtájékoztatás a megfelelő módon és tartalommal történik. A Műtét előtti – orvosi tájékoztatáson kívüli – terápiás betegtájékoztatás által elérhető, hogy az intézetben elvégzett műtétek után a páciensek elégedettebben hagyják el az intézményt. Elősegíti az esetleges jogorvoslatok kezelését, hiszen a rossz és hiányos tájékoztatás nem csak a beteg elégedetlenségével, hanem komoly jogi következményekkel is járhat. Továbbá csökkenti az orvos megterhelését a szükséges, de szakorvosi képzettséget nem igénylő munkától, így több ideje marad az effektív gyógyításra. A személyre szabott, teljes körű tájékoztatás enyhíti a beteg szorongását, csökkenti az ismeretlentől való félelmét és a kiszolgáltatottságát. Javulást eredményezhet a betegelégedettség, a betegbiztonság, a szakmai megfelelőség, eredményesség szintjén, és az orvos-beteg kommunikációban is. Elkerülhetővé válhatnak nem kívánatos események, elégedetlen betegek, műhiba perek.

A beteg tájékoztatásának írásban és szóban is meg kell valósulnia. Az intézetben a betegtájékoztató füzetek kidolgozását 2006-ban kezdték el, melyek jelenleg 28 témakörben, 12-36 oldal terjedelemben érhetők el és folyamatos fejlesztés alatt állnak. Többsége angol nyelven is kézbe adható. (Az intézet oldalán az összes betegtájékoztató anyag megtalálható: https://ogk.hu/tevekenyseg/betegtajekoztatas/) Nagyon ügyeltek arra, hogy ezek a füzetek egyszerű, érthető nyelven szóljanak a beteghez. Egy felmérés szerint a képzett ember is szereti, ha egy általa nem ismert témában egyszerű megfogalmazásban, szakzsargon nélkül kerül a kezébe leírás. A könnyebb megértést elősegítendő a tájékoztató füzeteket illusztrációval is ellátták. Többnyire anatómiai leírással és a betegség ismertetésével kezdődnek, és a nem műtéti kezelés leírására is kitérnek. Ezek után következik a műtéti kezelés részletes elemzése. Választ adnak arra a kérdésre is, hogy mi történik akkor, ha a műtét elmarad. A tájékoztató tartalmazza az esetleges műtéti szövődmények ismertetését, a gyógytornász instrukcióit és a műtét utáni rehabilitációs program összefoglalását is.

A műtéti betegtájékoztatás már az ambulancián megkezdődik, amennyiben az orvos a beteggel egyetértésben műtéti indikációt állít fel. A beteg megkapja a tervezett műtétre vonatkozó tájékoztató füzetet és a műtéti érzéstelenítésről szólót is. Így a beteg otthon nyugodtan elolvashatja, választ kap az őt nyugtalanító kérdésekre, csökken az ismeretlentől való félelme. A tájékoztató füzet átolvasása tehát egy általános áttekintést, a tudatos döntéshez szükséges tájékozottságot biztosít a betegnek. Ez egészül ki második lépésként a szóbeli tájékoztatással, ami az Országos Gerincgyógyászati Központban három síkon folyik. Az ambulancián az operáló orvos szóban tájékoztatja a beteget a műtéttel kapcsolatban, majd egy héttel a műtét előtt az aneszteziológus. Végül a műtétre történő kórházi felvétel napján a betegoktató tájékoztatja kellemes környezetben, ahol a beteg megszabadulhat maradék aggályaitól, félelmeitől, s ez a gyógyulás fontos lelki síkú előfeltétele. Ebben a munkában nagyon fontos a HOGYAN kérdése! Hogyan közelednek a beteghez? A beteg számára ugyanis  meghatározó a jelenlét, a meghallgatás (valaki ott van és csak vele foglalkozik), az értelem keresés ( a szenvedés értelmének keresése),és a gyógyulás hitének, akarásának felkeltése.

A jógyakorlat teljes leírása

Hol érdeklődhet?

Oroszi Julianna, betegoktató, Betegtájékoztató Szolgálat vezetője

julianna.oroszi@bhc.hu