Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. október 19.
404713 Összes oltás

XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata: Inhalációs eszközhasználat oktatása

Az inhalációs eszközhasználat előnye, hogy a gyógyszer közvetlenül a tüdőbe kerül. A megfelelően használt inhalációs eszköznek köszönhetően nő a gyógyszer hatékonysága és csökken a mellékhatása. A helytelen eszközhasználat következményeként viszont súlyosabb lehet a betegség kimenetele (pl. COPD), nő az exacerbációk és a hospitalizációk száma, hiába használja a beteg gyakrabban az inhalációs eszközt, hiszen a helytelen alkalmazás során nem jut be megfelelő mennyiségű adag a tüdőbe. A jógyakorlat bevezetésének közvetlen célja az volt, hogy a helyes eszközhasználat segítségével javuljon a gyógyszeres kezelés hatása. A terápiának köszönhetően jobb lett a betegek közérzete, nőtt a terhelhetősége, csökkent az exacerbációk száma. A páciensek életminősége hosszútávon is érezhetően javult. A betegoktatás fejlesztésének közvetett célja a nem tervezett orvos-beteg találkozások számának csökkentése és a betegelégedettség növelése volt. A soron kívüli betegmegjelenések, a sürgős ellátási esetszámok csökkenésével több idő maradt azokra, akik először keresték fel a szakrendelést.

A jógyakorlat bemutatása

Az inhalációs eszközoktatás fejlesztésének meghatározó pontja a folyamat szabályozása volt. Első lépésként egy osztályértekezleten felmérték az aktuális gyakorlatot, ami igen nagy változékonyságot mutatott az osztályon belül is. A betegek oktatásának szükségszerűségét egyértelműen alátámasztották a rendelkezésre álló eredmények (légzésfunkciós vizsgálat, beteg által bemutatott eszközhasznált). A fejlesztési folyamat során meghatározták az oktatási témát, a szükséges eszközöket (demo eszközök, betegtájékoztató anyagok), az oktatást végző munkatársak személyét és az edukációval kapcsolatos dokumentációs elvárásokat. Kialakították a munkaköri feladatokat és a képzési módszert (eszközhasználat bemutatása, gyakoroltatás a beteggel placeboval, írásos tájékoztató anyag átadása). A kialakított oktatási módszer bevezetésére 1 hónapos pilot időszak után, az eredmények értékelését követően került sor.

A tüdőgyógyász szakorvos a beteg kivizsgálása után, a felállított diagnózisnak megfelelően elrendeli a megfelelő inhalatív gyógyszer használatát.  Az inhalációs eszköz típusa függ a beteg állapotától, korától és anyagi helyzetétől. Ezt minden esetben figyelembe kell venni (pl. nem tudja kiszívni, van olcsóbb kiszerelés), hiszen az a cél, hogy jól tudja használni. A hatóanyagot, a pontos dózist és a gyakoriságot az ambuláns lapon rögzítik. Az inhalációs eszköz betanítása szakasszisztensi feladat. Nagyon sokféle inhalációs eszköz van forgalomban. A megfelelően kiválasztott készüléket az asszisztens megmutatja, szemlélteti az optimális használatát a betanító eszközön  és a beteggel több ízben egymás után elgyakoroltatja. Az oktatás ténye megjelenik a betegdokumentációban/az ambuláns lapon.

A beállított terápiát minden esetben ellenőrzik egy hónap múlva. A kontroll során az eszközhasználatot is tesztelik és az ambuláns lapon rögzítik. A beteget megkérik, hogy hozza magával a saját inhalációs eszközét, hogy megnézzék, hogy jól használja-e (ha otthon felejti, akkor a saját betanító készüléken tesztelik).  Ha nem érnek el megfelelő javulást az adott páciens állapotában akkor újragondolják a terápiát és gyógyszert váltanak, természetesen az új eszköz használatára is megtanítják a beteget.

A jógyakorlat alkalmazásával elérhető gazdasági hatás a beteg részéről már rövidtávon is érzékelhető, míg hosszabb távon az egészségügyi ellátórendszer oldaláról is tapasztalható lehet.

A jógyakorlat teljes leírása 

Hol érdeklődhet?

Aranyiné Nagy Ágnes tüdőgondozó vezetőasszisztens

aranyine@szakrendelo16.hu

Gaál Sándorné szakasszisztens

dr. Tót Éva rendelésvezető főorvos