A 2024 áprilisában és májusában megtartott Hack4cure Hackathon egyik kategóriája, az „Egészség mindenkinek” fókuszában a népegészségügy, a korai felismerés, a betegségmegelőzés, valamint az egészséges életmód és az életmódváltás állt, és ezek integrációja a digitális megoldásokkal.

A nyertes csapattal beszélgettünk, amelynek tagjai Nagy Bence, a Városmajori Gimnázium biológia-földrajz szakos fiatal tanára, az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolájának negyedéves hallgatója, Oláh Bence, a Városmajori Gimnázium nyelvi szakos, tizenegyedikes diákja, és Fekete Marcell, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának elsőéves hallgatója – ő sajnos nem tudott jelen lenni az interjún.

Kíváncsiak voltunk rá, hogy hogyan állt össze ez a csapat, honnan ismerték egymást a tagok, milyennek látták a 24 órás közös munkát – ami végül ilyen nagy sikert hozott nekik.

Nagy Bence: „Bencével szeptember óta tartok közösen újraélesztés-oktatásokat, előtte 2 évig tanítottam földrajzból. Az idei év volt az, amikor részben ezeknek az órán kívüli programoknak köszönhetően tudtunk többet együtt dolgozni. Fekete Marcellt tavaly augusztus óta egy közös utazás révén ismerem, egy hetet töltöttünk Norvégiában vadkempingezéssel, és ezt követően is megmaradt vele a kapcsolat. Amikor felvetődött az ötlet, hogy indulni lehetne ezen a versenyen, elküldtem a srácoknak, nekik is tetszett, így belevágtunk, és annak ellenére, hogy nem dolgoztunk még így közösen hárman egy projekten, kiderült, hogy nagyon jól tudunk együttműködni.”

Oláh Bence: „Szerintem is szuper volt a csapat, tényleg komolyan vettük, persze volt benne azért kis poénkodás meg lazaság is, de jó élmény volt a folyamatos együttgondolkodás, együttdolgozás. Én alapból nyelvi szakos vagyok, de abszolút érdekel az orvostudomány is, ezért tanultam meg például az újraélesztést. Ezt a versenyt nagyon izgalmasnak tartottam, nem is volt kérdés, hogy csatlakozzam.”

Nagy Bence: „Az én szerepem itt más volt, mint tanárként, hiszen mindannyian egyenrangúként vettünk részt. Mindannyiunknak kellett kompromisszumokat kötni, hiszen mindegyikünk dobott be ötleteket, azokat próbáltuk továbbgondolni, és a sok jó ötletből, a közös masszából kellett valami jót csinálni. Ez a 24 óra nagyon feltöltő volt. Azt éreztem, hogy csak erre kell most fókuszálni. Egy jó csapatban, egy jó ügyért tudunk folyamatosan együtt dolgozni, ezt szuper dolognak tartom!”

A 800 000 forintos első díjjal jutalmazott nyertes ötlet, egy létező, sokunk által jól ismert és egyre többször használt webes felület, illetve applikáció, az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) lakossági felhasználásának továbbgondolása. Nagy Bence mesélte el, hogy hogyan jött az ötlet, Oláh Bence pedig összefoglalta, hogy miben látja az egyediségét.

Nagy Bence: „Mi abból indultunk ki alapvetően, hogy nagyon sok ember van, aki szeretne életmódot váltani. Akár az orvostól úgy jön ki, hogy azt javasolják neki, próbálkozzon meg az életmódváltással. Ezek a kezdeményezések sokszor elbuknak, mert az emberek többsége nem tudja, hogy induljon el, hogyan kellene többet mozogni, az étkezésén változtatni, a mentális egészségén, az alvásán javítani. Számunkra sokkoló adat volt, amikor megnéztük a statisztikákat, hogy az OECD jelentése alapján a magyarországi halálozások nagyjából 50 százaléka az életmódbeli problémákból eredeztethető: részben az étkezéshez, a dohányzáshoz, az alkoholfogyasztáshoz, a mozgásszegény életmódhoz köthető. Nagyon sok megelőzhető halálozás lenne! Nekünk elsődlegesen a prevenciós irány volt a célunk, hogy támogassuk az életmódváltást, és konkrétan azon gondolkodtunk, hogy

hogyan lehetne egy olyan applikációt fejleszteni, ami fokozza az állami szerepvállalást,

hiteles, tudományos információkat nyújt, és lépésről lépésre végigvezeti a felhasználót. Gondolkoztunk azon, hogy erre kéne egy külön applikáció. Aztán rájöttünk, hogy ott az EgészségAblak közel hárommillió ember zsebében! Ez előnyös lenne az állam szempontjából is, hiszen ide integrálni lehetne a receptek, beutalók mellé egy vagy több kurzust, amelybe bejelentkezhet a páciens, ha szeretne életmódot váltani. És az egyéni céljai mentén végig tudna menni rajta. Az adott program felméri, milyen szinten van, milyen célokat támaszt, és ennek az elérésében folyamatosan tudná őt segíteni.”

Oláh Bence: „A többi alkalmazástól ez abban különbözik, hogy

ez egy teljesen nonprofit, ingyenes alkalmazás lenne,

természetesen magyarul. És pontosan az a lényeg, hogy hiteles emberek, szakértők, orvosok állítanák össze ezeket a feladatokat, kurzusokat, így születne meg minden életmódváltási terv, amit a felületen megkapunk.”

Nyilván az ötletek megszületésétől a konkrét, kidolgozott tervig, a prezentáció elkészültéig és bemutatásáig sok kérdést kell tisztázni. Mindkét csapattag kiemelte a verseny során kapott mentorálás jelentőségét, amelyben részt vettek az EMK és a MEMT szakértői is: Dr. Joó Tamás, Dr. Boussoussou Nóra orvos és kutató, Kováts Tamás, Dr. Mikesy Gergely, Dr. Vadas Viktória és Alpern Linda.

Nagy Bence: „Hihetetlenül pozitív volt számomra a mentoráció. Kaptunk saját blokkokat, amikor beszélgettünk a koncepciónkról egy-egy mentorral. Egyrészt nagyon sok támogató visszajelzést adtak, és pozitív volt számomra, hogy senki nem azt mondta, hogy ez így nem lenne jó…, hanem támogatva, segítő kérdések mentén vezettek minket. Örültem, hogy volt arra idő, hogy akár nagyon más szakterületeken mozgó mentorokkal is megvitassuk az elképzeléseinket.”

Oláh Bence: „Magán a versenyen 3 vagy 4 mentorral beszéltünk. Amikor bejutottunk az első háromba, olyan mentorokkal is találkoztunk, akikkel korábban nem beszéltünk; nekik is előadtuk még, és ők is elmondták a gondolataikat a projekttel kapcsolatban.”

Nagy Bence: „Annyira jó volt sok területet látni, és mindenki tényleg pozitívan állt hozzá.

Ez nekem tanárként is nagyon jó tapasztalat volt!”

Az ütőképes ötlet megszületése és a remek versenyeredmény után nyilván felvetődik a kérdés: hogyan tovább?

Oláh Bence: „Én csak a magam nevében tudok beszélni, de én abszolút folytatnám még tovább ezt a projektet. Nyilván nem rajtunk múlik, hogy mi beszállhatunk-e ebbe vagy sem, de én szívesen dolgoznék még rajta!”

Nagy Bence: „Valóban jó lenne, ha ezen lehetne hosszabb távon dolgozni! Azt gondolom, hogy az államnak is nagyon megérné, hiszen, ha nem kezelni kell a betegséget, hanem megelőzzük, akkor költséget, erőforrást, nagyon sok mindent meg lehet spórolni. Az embereket pedig segítenénk abban, hogy minél több életévet boldogan, egészségben töltsenek el, így ennek lehetne egy csomó járulékos vagy indirekt haszna is.”

Reméljük, hogy a három fiatalember ötlete részben vagy egészben megvalósulhat a jövőben; gratulálunk nekik és sok sikert kívánunk a továbbiakhoz!

A Lehet jobb! csapat munka közben – balról jobbra: Oláh Bence, Nagy Bence, Fekete Marcell

A Lehet jobb! csapat munka közben – balról jobbra: Oláh Bence, Nagy Bence, Fekete Marcell