Közösség és jótékonykodás két keréken – Interjú Dr. Tóth-Heyn Péterrel

Dr. Tóth-Heyn Pétert, a Semmelweis Gyermekgyógyászati Klinika Bókay utcai részlegének igazgatóhelyettesét a 9. Tour de Bókayról kérdeztük, aki ötletgazdagént és szervezőként már a legelső esemény lebonyolításában is részt vett. Tudjon meg többet interjúnkból a rendezvényről és annak történetéről, valamint az idei adománygyűjtés céljáról. Ne maradjon le, legyen részese Ön is ennek a különleges közösségi élménynek, amire idén június 16-án, vasárnap 9:30-tól kerül sor!

  • Kérem, bemutatná a Tour de Bókayt mindazoknak, akik még nem hallottak a kezdeményezésről?
  • A Tour de Bókay egy kerékpáros felvonulás. Felnőttek és gyerekek a Semmelweis Gyermekklinika Bókay utcai részlegétől (1083 Budapest, Bókay János u. 53.) a XVIII. kerületben található Bókay-kertig tekernek (1181 Budapest, Szélmalom u. 33.), ahol különféle családbarát programok várják az oda érkezőket. A legegyszerűbben három hívószóval tudnám bemutatni a Tour de Bókay szellemiségét: hagyomány – sport – jótékonykodás. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a hazai gyermekgyógyászat egy olyan terület, ami valóban komoly, ünneplésre méltó hagyományokkal rendelkezik. Fontosnak tartjuk a sport szerepét az egészségmegőrzésben. Ezek mellett értékként tekintünk a jótékonykodásra is: a felvonulásra jegyet váltó jótékonykodók minden évben a Klinika adománygyűjtését támogatják.
  • Mikor született meg a Tour de Bókay ötlete, és hogyan alakult az esemény az évek során?
  • Még medikus koromban, jó 30 éve külföldön találkoztam azzal, hogy futóversenyt szerveznek egy klinikai alapítvány támogatására – ez az esemény ösztönzött arra, hogy mi is szervezzünk egy hasonló jótékonysági eseményt. A családi kapcsolat alapján adta magát, hogy összekössük a Semmelweis Gyermekklinika Bókay utcai részleglét a Bókay-kerttel, ami kerékpárral jól megközelíthető, csak végig kell kerekezni az Üllői út mentén. Nagyon jól ismerem az útvonalat, hiszen amikor az ötlet megszületett, a XVIII. kerületi ún. Bókay telepen laktunk a családommal. Az elgondolás akkorra ért be igazán, amikor 2014-ben a Klinika alapításának 175 éves jubileumát ünnepeltük. Sokak aktív közreműködésére volt szükség a megvalósításhoz, de kiemelném Kardos Gábor egykori Bókay telepi képviselőt, aki nagyon lelkesen állt az ügy mellé, tartósan megnyerve számunkra a XVIII. kerületi Önkormányzat támogatását is.

  • Idén a részvételi díjakból befolyó teljes összeget egy állítható méretű intenzív terápiás ágy beszerzése fordítják. Miért éppen erre az eszközre esett a választás?
  • Intenzív Osztályunkon alapvetően gyakrabban szorulnak csecsemők és kisdedek ellátásra, és természetesen készen áll nagyobb gyermekek fogadására is. A közelmúltban azonban adódtak olyan helyzetek, amikor egyszerre több nagyobb gyermek gondozására volt szükség, akik számára a rendelkezésre álló kisgyermek-ágyak értelemszerűen nem megfelelőek. Ezen a körülményen szeretnénk segíteni az idei gyűjtéssel.
  • Milyen programok, élmények várnak a résztvevőkre?
  • Azt hiszem, hogy a mindennapos városi kerékpározástól sokakat távol tart a forgalom, így a felnőttek számára vonzerőt jelenthet az Üllői úton végig biztosított útvonal, esetleg a kerékpárszervízelés lehetősége is. A kisebbek számára a Bókay-kertben mindig szervezünk koncertet, táncházat, de a kertben rendelkezésre álló számos szabadidős lehetőség (kalandpark, strand, hófánkpálya) a család minden tagja számára egész napos kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Azonban meg vagyok róla győződve, hogy elsősorban nem a programok, hanem a közösségi együttlét az igazi hívószó, főleg a kollégák számára.
  • Milyen biztonsági intézkedések óvják a biciklizők testi épségét? Milyen mértékű állóképesség szükséges a részvételhez?
  • Minden alkalommal rendőrmotoros kíséretet kapunk a Tour de Bókayhoz, akik védik a menetet a keresztirányú forgalomtól, biztosítva a többszáz kerékpáros folyamatos együtthaladását. Klinikai önkénteseink közül sokan láthatósági mellényben figyelik a kerékpárosokat, és segítenek a veszélyek elhárításában, külön figyelmet fordítva a gyermekekre. A túra lassan halad, így akár 5-8 évesek is bírják a tempót. Nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek a táv nem jelent kihívást.
  • Milyen visszajelzéseket kaptak a korábbi évek résztvevőitől?
  • Akik már egyszer voltak velünk Tour de Bókayn, azok jó eséllyel újra eljönnek. Már hónapokkal korábban érdeklődnek betegeink, kollégáink, barátaink, hogy mikor lesz az idei rendezvény. Igazi sikertörténetként éljük meg ennek az eseménynek a 10 éves történetét, ami közösségünknek alkalmat ad a kikapcsolódásra és ünneplésre, egyszerre segít összekovácsolni azt, és mindezeken felül egy jó célt támogat. Minden érdeklődőt szeretettel várunk idén is!