Intézetünkhöz kapcsolódó kutatási is bekerült a D1-es minősítésű tudományos közléseket összegyűjtő Tudományos Híradó 13. számába.

Kapcsolódás – a siker záloga. Roma egyetemisták kapcsolathálózati mintázatai

 

 

Tanulmányunkban roma származású hallgatók egyéni kapcsolathálózati mintázatait vizsgáltuk. A valamely etnikumhoz tartozó, hátrányos helyzetű, többségében elsőgenerációs egyetemisták gyakran kényszerülnek egyensúlyozni a kibocsátó (alacsony státuszú családi) és befogadó (magas státuszú egyetemi) közeg között. Összesen 124 roma egyetemista egyéni kapcsolathálózatát tártuk fel kapcsolati napló és EgoNet program segítségével. Az elemzés során 3 fő kapcsolathálózati típus rajzolódott ki az „origin” (roma, érettségivel nem rendelkező), „fellow” (roma, érettségizett), és „host” (nem roma, érettségizett) ismeretségek alapján (Lsd. ábra). A „Fellow-based” klasztert a „fellow”, a „Host-based” klasztert a „host” kapcsolatok dominálták, a „Balancing” klaszterben pedig az „origin” csoport tagjai voltak felülreprezentáltak. Kapcsolati erőforrások, jól-lét, és bizalom szempontjából a „Host-based” klaszter bizonyult a leginkább, a „Balancing” klaszter pedig a legkevésbé előnyösnek. A hallgatók párkapcsolatainak etnikuma és iskolai végzettsége jelentős összefüggést mutatott a kapcsolathálózati típussal – foglalták össze Dávid Beáta és Lukács J. Ágnes.

Connecting for success: Egocentric network types among underrepresented minority students at college
Ágnes Lukács J. (Department of Social Sciences, Faculty of Health Sciences, Semmelweis University), Beáta Dávid (Institute of Mental Health, Faculty of Health and Public Services, Semmelweis University; Centre for Social Sciences, Institute for Sociology Hungarian Academy of Sciences Centre of Excellence)
Social Networks, Volume 72, January 2023, Pages 35-43.
https://doi.org/10.1016/j.socnet.2022.09.002

A Tudományos Hiradó 13. száma itt elérhető.