Társak, segítők – betegségben, gyógyulásban

 

Megjelent az Embertárs folyóirat legújabb száma, melynek írásai a betegség, a veszteség és a gyógyulás, illetve a kórházi lelkigondozás kapcsolatának témáját járják körül.

 

A 2024/1. számban olvashatnak

 

  • a pszichológia és a spiritualitás új egyensúlyának kereséséről;
  • az üdvösség és gyógyulás bibliai-teológiai és orvosfilozófiai szempontjairól;
  • a kórházi lelkigondozás irányzatairól, feladatairól és módszertanáról;
  • az interdiszciplináris együttműködés jelentőségéről a lelkigondozó-kórházlelkészi szolgálatban;
  • a református kórházlelkész mint lelkigondozó szerepéről;
  • a koraszülött-intenzívosztályon zajló lelkigondozás lehetőségeiről és fontosságáról;
  • a gyásszal való szembesülésről a lelkigondozói kapcsolatban;
  • a klinikai környezetben zajló irodalomterápiáról.

 

Ízelítő a tartalomból:

 

„Az élet spirituális dimenzióira való nyitottságot és érzékenységet nem lehet könnyen megtanulni, mint bármely más pszichológiai módszert, ehhez alapvető viszonyulás szükséges, melyet néha hitnek neveznek. A spiritualitás azt állítja, hogy az ember több, mint amit a fiziológiája és gazdasági körülményei sugallnak; a lelki- vagy spirituális gondozásban megpróbálunk az emberre – hagyományos kifejezéssel élve – Isten szemével tekinteni, vagyis olyan emberként, aki minden összegyűjthető pszichológiai felismerés és megfigyelés ellenére végső soron misztérium: nyitott a jövőre, újra és újra elbukik, de esélye van a megbocsátásra és az újrakezdésre is. Tehát – ismétlem – egy spirituálisan integrált pszichoterápiának vagy tanácsadásnak ki kell alakítania ezt a fajta szemléletet, ezt a fajta hozzáállást. Meg lehet-e tanítani ezt a bevett terápiás képzési folyamatok során?”

Michael Klessmann

 

 

„A lelkigondozó-kórházlelkészi szolgálat önmagában más. Más az egyházban, mert különbözik a gyülekezeti lelkészi szolgálattól, és más az egészségügyben, mert különbözik az abban megszokott szakmai csoportoktól. Ezért szükséges, hogy integrálódjon ugyan, de specialitását megőrizze. Ebben a különleges helyzetben őszinte vágya a legtöbb lelkigondozónak, hogy kórházlelkészi szolgálatát mind az egyházi, mind az egészségügyi rendszer támogassa és elismerje, valamint hogy a kórház intézményében a betegeket az interdiszciplináris team tagjaként kísérhesse. Hiszen a lelkigondozó-kórházlelkész valami olyasmit hoz a gyógyítás folyamatába, amit az adott helyzetben és feladatkörben csak ő adhat, annak az Istennek a küldötteként, aki Jézus Krisztusban mindnyájunkhoz odahajolt. Hivatása éppen az, hogy Isten féltőn szerető és erőt adó jelenlétét nap mint nap az adott helyzetnek megfelelő módon közvetítse a szenvedő és a szenvedésben a másik mellett álló, segítő embereknek.”

Michna Krisztina

 

 

„A Nemzeti Rákellenes Program már 2006-ban leszögezte, hogy az onkológiai központok mindegyikében biztosítani kell a betegek és hozzátartozóik számára a pszichológiai segítségnyújtás lehetőségét, viszont 2017-ben a magyarországi onkológiai osztályok egyharmada, a centrumoknak pedig a fele rendelkezett pszichológus szakemberrel. Küszöbön áll az új európai rákellenes stratégia, amelyhez kapcsolódva Magyarországnak is esélye van a prioritások és eszközök átgondolására – és ez szükséges is, sajnálatos tény ugyanis, hogy a daganatos betegséggel mint halálozási okkal kapcsolatos statisztikák európai listáján Magyarország vezető helyet foglal el. Meggyőződésem, hogy az irodalomterápiának helye van az onkopszichológiai beavatkozások között, a biblioterapeuta akár külsős önkéntes segítőként is hozzá tud járulni az onkológiai gyógyító és támogató teamek munkájához.”

Bálint Ágnes

 

* * *

Az Embertárs című negyedéves, szaklektorált ökumenikus lelkigondozói és mentálhigiénés folyóirat 2003-as indulása óta abban nyújt segítséget olvasóinak, hogy bajok közt, szenvedésben vagy épp a bontakozó élet jeles fordulóin egyre felkészültebben állhassanak a rájuk bízott emberek mellett. A 2015 óta a Jezsuita Kiadó gondozásában megjelenő, a Semmelweis Egyetem EKK Mentálhigiéné Intézet munkatársai által társszerkesztett folyóirat hivatása az úgynevezett segítőszakmák különféle területein dolgozók elméleti és gyakorlati tudásának megosztása, nyilvános fórum biztosítása a különböző lelkigondozói, illetve mentálhigiénés műhelyek párbeszéde számára, valamint emberek, ügyek, ötletek, cselekvési modellek egymáshoz közelítése, ismertebbé tétele. A folyóiratot ugyanakkor mindazoknak ajánljuk, akik életükben akár csak egyszer is megtapasztalták az emberi segítés Isten adta gyógyító erejét.

 

A folyóirat aktuális és régebbi tematikus lapszámai a Jezsuita Kiadó webboltjában, valamint az SE Mentálhigiéné Intézetében (Nagyvárad tér 4.) vásárolhatók meg. Ha az Ön számára is fontos az Embertárs egyedi küldetése, és segítői hivatása vagy életvezetése szempontjából haszonnal tudja forgatni, kérjük, fizessen elő a lapra, ezzel is támogatva a 22. évfolyamában járó folyóirat fennmaradását.