Április 28-án, szerdán reggel 8:30-10:00 között Török Emőke és Bíró Emese a Károli egyetemről „Lelkésznők karrieraspirációi és munka-magánélet egyensúly stratégiái” címmel tartanak előadást a Tudományos Kávén.

Az előadás témája a kutatásuk bemutatása. Tervezett kutatásuk fő célja annak vizsgálata, hogy hogyan értelmezik és élik meg a protestáns lelkésznők lelkészi és női szerepüket az egyházban, a gyülekezetben és a családban. Emellett vizsgálják, hogy az általuk képviselt, lelkészi és magánemberi működésüket egységes egésszé szervező értékrend mennyiben tartalmaz „modern” és tradicionális elemeket a női szerepek és a munkához való viszony vonatkozásában. Kiinduló hipotézisük, hogy az a tény, hogy egy tradicionális vallásos értékrendet képviselő közösségben töltenek be nőként vallási vezető szerepet, azt eredményezi, hogy a lelkésznőknek egymásnak részben ellentmondó elvárásoknak kell megfelelniük. Feltételezik, hogy ez bizonyos feszültségeket okoz a lelkésznők szerepmegvalósításában lelkészként és nőként egyaránt. Kutatási kérdéseik arra irányulnak, érzékelik-e, és hogyan kezelik ezt a feszültséget maguk a lelkésznők és környezetük.
A kutatók azt vizsgálják, hogy megjelennek-e és hogyan a női munkavállaláshoz és női karrierekhez egyébként gyakran kapcsolódó problémák (előítéletek, bizonyítási kényszer, előrejutás nehézségei, üvegplafon, munka-magánélet egyensúly nehézségei) az egyházi pályán is. Azt feltételezik, hogy az egyház ebben a tekintetben hasonló más, férfiak által dominált szakmai környezetekhez, azaz a lelkésznők nehézségekkel fognak szembesülni az alapvetően férfiak (lelkészek, püspökök, presbiterek) által meghatározott egyházi közösségben.
Előadásuk fókuszában a lelkésznők karrieraspirációi és munka-magánélet egyensúly lehetőségei állnak, az eredmények az NKFI-128313. számú, „Nők a lelkészi pályán” című kutatás első szakaszában készült félig strukturált mélyinterjúk elemzéséből származnak.

Mindenkit szeretettel várunk az alábbi linket

https://semmelweis.zoom.us/j/93179757598

Meeting ID: 931 7975 7598